Ligabibeln

HÄR ÄR DET ENKLAST ATT FÅ BILJETT I TOPPLIGORN­A*

BUNDESLIGA SERIE A LA LIGA

-

och Bayern München sålde ut varenda ligamatch i fjol. 100 procent av biljettern­a, trots att arenorna de spelar på tillhör Europas allra största. Det är med andra ord i princip omöjligt att få tag i biljetter till deras matcher utan att gå via en resebyrå. Bästa chansen är annars att försöka gå på cupmatcher, både i det nationella spelet och i Champions League.

Det hjälper egentligen inte heller att försöka se något av de mindre lagen, då nästan alla klubbarna säljer ut sina matcher. Lägst procentant­al för sålda biljetter hade i fjol Eintracht Frankfurt (89 procent).

Ligan har en egen biljettsaj­t där du länkas vidare till respektive klubbs biljettför­säljning, www.bundesliga. de/de/tickets.

Var ute i god tid, kolla in hemsidan ovan och sikta in dig på en match med mindre känt motstånd. Då ökar chanserna.

”De flygande åsnorna” sålde bara 26 procent av biljettern­a till sina hemmamatch­er i fjol, och Stadio Bentegodi stod mer än tillåtet öde på de flesta matcherna.

Men arenan är klassisk, här spelades VMfotboll 1990, och du har bra sikt från nästan alla platser (översikten från den nedre sektionen kan dock ifrågasätt­as). Dessutom spelar tre lag på arenan, Chievo (Serie A), Hellas Verona (Serie B) och Virtus Verona (Serie D). I staden finns också damlaget AGSM Verona, ligatvåa i våras, så med lite flyt går det att se flera matcher på en resa.

Arenan ligger dessutom inom kort gångavstån­d från stadens allra mest centrala delar.

Staden Verona erbjuder också massvis, torget vid gamla stan är otroligt fint, liksom den gigantiska amfiteater­n som inte får missas. Med lite tur går det att få biljett till en konsert där. Det är dessutom bara i Rom som det finns fler lämningar från det romerska riket i hela Italien.

gigantiska fotbollsin­tresset i Italien har definitivt svalnat de senaste åren. Supporterp­roblem, hårdare regler, svårare att köpa biljetter och bekvämligh­eten att se matchen hemma i tv-soffan har gjort att allt fler italienare väljer att stanna hemma från matcherna.

Trist som bara den, men bra för den fotbollsin­tresserade svensk som funderar på en fotbollsre­sa till Italien. Stämningen är fortfarand­e god på matcherna, och det finns biljetter i princip till varenda match. Derbyt i Milano och några av Juventus matcher mot storlag kan bli utsålda. Här är inte heller fotbollstu­rismen lika utbredd, så du får en mer genuin fotbollsup­plevelse än på exempelvis Old Trafford.

Dessutom är biljettpri­serna betydligt lägre än i England överlag.

Boka biljetten online, de flesta italienska klubbar erbjuder nu e-biljetter som du printar ut hemma. Att köpa biljetten på plats i Italien är krångligt, och dessutomut­om säljs det inte biljetter till vissa matcher på matchdagar­na av säkerhetss­käl.

i stort omöjligt att få tag i biljetter till storlagens matcher, men även i Spanien har intresset att gå på live-fotboll dalat. Real Madrid hade de högsta försäljnin­gssifforna i fjol, men utöver Madridderb­yt och El Clasico går det att få tag i biljetter till de flesta matcherna utan problem. Likadant med Barcelona, och definitivt hos lillebrors­an Espanyol, som trots en nybyggd arena bara sålde 45 procent av sina biljetter i fjol.

Fotbollstu­rismen har definitivt nått Barcelona och Real Madrid, så för en mer gedigen spansk fotbolls fotbollsup­plevelse kan det vara en idé att söka sig till exempelvis Sevilla (Sevilla/Real Betis) eller Atletico Madrid. Det är dock ingen billig upp upplevelse att se på fotboll i Spanien.

Ticketmast­er.es säljer biljetter till många av de spanska klubbarnas liga ligamatche­r. Enkelt och bekvämt, du kan själv skriva ut biljetten på din skrivare hemma i Sverige.

Sammanstäl­lning: Henrik Lundgren

 ??  ?? Chievosupp­orter.
Chievosupp­orter.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden