Ligabibeln

PREMIER LEAGUE – FORTFARAND­E ÖVERLÄGSET STÖRST OCH RIKAST

Här är siffrorna som visar engelska ligans totala dominans

- Göran Bolin

Premier League. Bäst? Nja. Vackrast? Tja, det är upp till betraktare­n. Störst? Herregud JA!

Men hur länge till?

1992 bestämde sig klubbarna i dåvarande First Division för att lämna 96-åriga Football League för att bilda FA Premier League. Med hjälp av lukrativa tv-rättighete­r blev Premier League snabbt en braksuccé och är i dag världens mest populära liga, oavsett sport.

Om det finns moln på Premier League-himlen? Jodå.

Tidningen The Guardian har uppmärksam­mat det faktum att engelska pubar kämpar i motvind för att täcka allt högre tv-abonnemang­skostnader från Sky Sports och BT Sport, som äger tvrättighe­terna. Det blir inte enklare av att tittarsiff­rorna faktiskt sjunker.

Sen är frågan hur länge supportrar­na ställer upp på att betala för allt dyrare abonnemang. Än så länge är fansen tålmodiga, men det kan förstås förändras.

Avgående Arsenal-managern Arsène Wenger pekar i intervjuer på en annan faktor som möjligen kan hota Premier Leagues status:

Wenger säger att Champions League i dess nuvarande form inte genererar tillräckli­gt med pengar, och misstänker att de största klubbarna i Europa umgås med tanken på att starta egen liga med speldagar under helgerna – ett klart hot mot de klassiska Premier League-helgerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden