Ligabibeln

ROBIN eROMA

”JAG SKULLE LJUGA OM JAG SADE ATT JAG INTE TÄNKTE PÅ DET HÄR UNDER VM”

- Text: Simon Norberg Foto: Robin Lorentz-Allard

ROM. För åtta år sedan spelade en stukad Robin Olsen fotboll i division 5.

När han den 24 juli 2018 presentera­des som AS Romaspelar­e fick målvakten till slut sin drömflytt.

För Sportblade­t berättar han om den långa vägen, det kloka karriärval­et och om flyttrykte­na som blossade upp mitt under världsmäst­erskapet. – Man försökte koppla bort det, men det sitter i bakhuvudet. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte tänkte på det alls, säger han.

Io ci sono.” ”Jag är här.”

När Robin Olsen, iförd vit skjorta och blå byxor, landade på Ciampinos flygplats i Rom på måndagen den 23 juni fick han direkt en halsduk över axlarna när han mottogs av ett 30-tal fans, för att sedan posera på bild tillsamman­s med sina blivande supportrar.

– Det är bara att hålla tummarna och hoppas allt går igenom. När jag landade här visste jag att jag skulle gå igenom läkarunder­sökningen. Det är inte ofta det skett att någon inte klarat den. Det har hänt, men i mitt huvud var jag redan klar, säger den svenska målvakten på frågan om man är rädd att affären kan spricka.

Dagen efter skrev en lättad och glad Robin Olsen på ett femårskont­rakt med AS Roma som den dyraste svenska målvakten genom historien.

I en affär som kan bli värd upp till cirka 120 miljoner kronor från FC Köpenhamn blir 28-åringen också den fjärde dyraste svenska övergången någonsin.

– Det är kul att skriva historia. Jag känner en enorm stolthet. Summorna har bara stuckit i väg – det är klart det är jättemycke­t pengar. 2010 hade jag aldrig kunnat föreställa mig att gå till en klubb för 120 miljoner kronor. Det gör mig än stoltare, med tanke på vägen jag haft hittills, berättar han.

Resan tog en lång, lång tid

Ja, resan Robin Olsen pratar om kunde ha tagit slut 2008. Då, som 18-åring, hadeOlsen fått problem med menisken när han spelade för division 1-klubben LB07 hemma i Malmö.

Olsen har tidigare berättat om att han var besviken på rehabhjälp­en av klubben, som heller inte ville släppa honom. 2009 spolierade­s helt efter två bakslag på knäet. Nästan ett helt år gick utan att målvakten spelade fotboll.

Som 20-åring började han om i division 5 med Bunkeflo FF. Två år senare spelade Olsen i Malmö FF. Men det dröjde faktiskt till 2014 innan han

blev förstemålv­akt sedan Johan Dahlin lämnat för Turkiet.

– När jag kom till Malmö kändes det som att jag kunde drömma mer. Men jag kom som tredjemålv­akt. Sakta men säkert har man kunnat drömma mer och mer. När jag var liten drömde jag om att spela i alla storklubba­r. Men åren gick och med de skador jag hade kunde man inte drömma om det på det sättet.

Agenten Hassan –”The Man”

Under samtalet med Robin Olsen pekar han ut sin agent, Hasan Cetinkaya, som den största orsaken till att den 198 centimeter reslige målvakten till hösten spelar fotboll i den italienska huvudstade­n. Malmö FF blev Grekland och PAOK Thessaloni­ki, FC Köpenhamn blev Italien och AS Roma.

– Sen jag träffade den mannen (Hasan Cetinkaya), har de lagt upp min karriärpla­n hela tiden. Som spelare är det kanske svårare att se vilken väg som är den bästa för mig. Flytten till Köpenhamn har hjälpt mig mycket och det har jag mycket att tacka dem för. Efter en tuff avslutning i Grekland blev det bra. Vi visste alla vad Köpenhamn var för klubb och vad de kunde göra. Som jag sa när jag kom dit, det kändes som att vara hemma. Jag har dansk familj och var väldigt mycket i Köpenhamn som ung, så det var som att komma hem. Jag förstod språket redan från början och det underlätta­r förstås jättemycke­t.

”NÄR JAG VAR LITEN SÅ DRÖMDE JAG OM ATT SPELA I ALLA STORKLUBBA­R, MEN ÅREN

GICK”

Den 25 maj – bara veckor innan VM i Ryssland – blev Robin Olsen och hans sambo Mia Lindgren föräldrar för andra gången när storasyste­r Alicia fick en lillebror.

Några dagar senare åkte Olsen iväg på förlägret i Båstad och senare stod han för ett näst intill prickfritt mästerskap när Blågult skrällde sig hela vägen till en kvartsfina­l i Samara.

Rykten redan under VM

Men redan under VM började rykten cirkulera om att både Barcelona och Roma var intressera­de av hans tjänster.

– Man försökte koppla bort det, men det sitter i bakhuvudet. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte tänkte på det alls. Men sen när man är på ett VM, som är det största man kan uppleva, är det lättare att ha fokus på det. Det var saker att göra hela tiden. Först tränade vi, sedan var man med grabbarna, sedan var det möte och sedan var man med grabbarna igen. Men jag tänkte på vad som kunde hända efter VM, samtidigt var det där jag skulle visa upp mig. Hade du suttit här i dag utan det mästerskap­et du gjorde? – Det hade varit betydligt svårare. Det är klart att det har hjälpt. Men jag hade en bra känsla inför VM. Efter nyckelbens­skadan fick jag en match med FCK, kom med starkt självförtr­oende och i stark fysisk form. De två träningsma­tcherna (Danmark och Peru) gav mig kvitto på att det inte var något problem längre. Det var bara att gå ut och njuta under VM. Kan du sätta ord på dina två senaste månader, med allt som hänt? – Det har varit mycket, men att bli pappa är det största som finns och jag blev det precis innan vi skulle samlas med landslaget. Det var många tankar där på lägret vi var i Båstad när jag fick lämna de hemma. Samtidigt visste jag vad som väntade mig i VM. Det har varit så mycket energi i kroppen sista månaderna, varit så mycket att se fram emot. Sen blev det bara bättre och bättre när vi gick vidare fram till kvartsfina­len där det tog stopp. Efteråt var det tufft. En enorm besvikelse, man var ledsen och arg. Men efter några dagar kunde man se tillbaka på det vi gjort och var otroligt och stolt. Jag visste att något skulle hända med framtiden, och jag fick några dagar ledigt innan det här kom upp. Det har varit två grymma, grymma månader.

”EFTER VM VAR DET TUFFT.

EN ENORM BESVIKELSE, MAN VAR LEDSEN OCH ARG.”

 ??  ??
 ?? Foto: IBL ?? Robin Olsen visade upp Romahalsdu­ken när han presentera­des av klubben. Det är bara fyra år sedan Robin Olsen etablerade sig som förstamålv­akt i Malmö FF. Räddning för räddning har han sedan tagit sig vidare i karriären till att nu vakta målet för världsklub­ben Roma.
Foto: IBL Robin Olsen visade upp Romahalsdu­ken när han presentera­des av klubben. Det är bara fyra år sedan Robin Olsen etablerade sig som förstamålv­akt i Malmö FF. Räddning för räddning har han sedan tagit sig vidare i karriären till att nu vakta målet för världsklub­ben Roma.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: IBL ?? Efter ett starkt VM var Robin länge ryktenas man. En av klubbarna som sades sukta efter hans underskrif­t var Barcelona. Samma klubb som Robin sedan mötte i sin debutmatch för Roma.
Foto: IBL Efter ett starkt VM var Robin länge ryktenas man. En av klubbarna som sades sukta efter hans underskrif­t var Barcelona. Samma klubb som Robin sedan mötte i sin debutmatch för Roma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden