Ligabibeln

REKORDS ASONGEN

MEN HUR SKA CITY GÅ VIDARE?

- Text: Henrik Lundgren

I våras vann de ligan med rekordsiff­ror. Efter att 16 Manchester Citys-spelare varit med på VM och missat försäsonge­n måste Pep Guardiola se till att motverka alla slags mättnadskä­nslor. – Vi kommer inte att slå några flerrekord i Premier League. Det är omöjligt, säger han.

Med statistik kan man bevisa både det ena och det andra, oavsett om det är sant eller inte. Men Manchester Citys makalösa fjolår, med elva nyslagna rekord och tre tangerade, är svårt att snacka bort. De vann ligan med flest poäng någonsin (100) och vann den med den största marginalen någonsin ner till tvåan (19) Manchester United. Säsongen 2017/18 blir svårslagen, minst sagt.

Det är bara ett problem: nu börjar en ny säsong. Och City gör det med en och en halv startelva som kommer direkt från semestern.

– Det är mitt problem, och jag vet hur jag ska lösa det. Men spelarna måste förstå att vi nu börjar om på noll igen, säger Pep Guardiola.

Han har förklaring­en till varför City var så framgångsr­ika i fjol, och därmed också receptet på en succésäson­g.

”Är nästan omöjligt”

– Målsättnin­gen måste alltid vara att vinna nästa match. Rekorden vi satte i fjol kom som en konsekvens av vad vi gjorde i varje enskild match. Om vi jämför oss med fjolårets position i december, januari eller februari så kommer vi att förlora allt vi har gjort och uppnått. Den enda vägen till framgång är att ha fokus på nästa match, nästa match, nästa match.

Men även om han lyckas få med sig spelarna på den inställnin­gen tror han inte på fler slagna rekord likt fjolåret. Och anledninge­n är just Citys överlägsen­het i fjol.

– Vi kommer inte att slå några fler rekord i Premier League. Det är omöjligt, eller nästan omöj

ligt i alla fall. Vad vi gjorde i fjol var att vi höjde nivån på Premier League genom att nå 100 poäng. Vi höjde nivån, och det har gjort att alla andra lag i sommar har höjt sin nivå. Manchester United kommer att vara starkare, liksom Liverpool och Chelsea och Tottenham och några fler. Everton har hämtat in en bra manager. Och West Ham tog tillbaka Manuel Pellegrini till Premier League och köpte en massa spelare.

Tillbaka en vecka i förväg

City vann faktiskt ytterligar­e en tävling i somras, men ironiskt nog innebär det att de börjar årets säsong på minus jämfört med de andra lagen.

16 Cityspelar­e spelade i VM för sammanlagt åtta nationer, och med det var klubben den mest represente­rade av alla i världens största sportevene­mang. En stor ära, ett vackert bevis på klubbens lyckade värvnings- och träningsar­bete. Men det gjorde också att spelarnas säsong förlängdes med upp till sex–sju veckor.

För att få tillräckli­gt med semester kom många av dem tillbaka först i samband med Community Shield, en vecka innan ligapremiä­ren borta mot Arsenal. Det är inte mycket till försäsong som hinns med då.

– Jag har varit i den här situatione­n tidigare, i både Barcelona och Bayern München. 70 procent av spelarna har varit iväg med landslaget och kommer tillbaka sent. Det är vad det är, säger Guardiola och rycker på

axlarna.

”Ska längta”

För den spanske demonträna­ren är det viktigare att spelarna kommer tillbaka hungriga, än att de får ett par veckors extra försäsongs­träning. – Jag har sagt till dem att inte komma tillbaka förrän de är fysiskt och mentalt redo för att starta säsongen. De ska längta till den som ett litet barn. Jag sa till dem att om de fortfarand­e känner sig trötta och inte är redo mentalt, om de känner att de inte brinner för att vinna ligatiteln och Community Shield, då ska de fortsätta ha semester. Vi som är här ska försöka vinna. Om de är redo så kommer de att hjälpa oss. Annars väntar vi på dem.

VI HÖJDE NIVÅN PÅ PREMIER

LEAGUE I FJOL

 ??  ??
 ?? Foto: GETTY IMAGES ??
Foto: GETTY IMAGES
 ?? Foto: GETTY
IMAGES ??
Foto: GETTY IMAGES

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden