Ligabibeln

SLUTSNACKA­T FÖR UNITED

DEN HÄR SÄSONGEN ÄR DET UPP TILL BEVIS FÖR MOURINHO, POGBA & DEN RÖDA DELEN AV MANCHESTER

- Henrik Lundgren Källor: BeINSports, ESPN

Upp till bevis i Manchester i år.

För Paul Pogba, färsk världsmäst­are med två mindre lyckade säsonger i United bakom sig.

Och för José Mourinho, vars system alltid gör att hans lag presterar sämre under det tredje året.

– Pogba var briljant i VM, jag hoppas bara att han förstår varför han var det, säger Mourinho.

Under VM var Paul Pogba precis den pådrivare, speluppläg­gare, målskytt och framspelar­e som Manchester United trodde att de fått tag i när de betalade 89 miljoner pund till Juventus för två år sedan.

Visst har han glänst också i Premier League, men alldeles för sällan och alldeles för ofta har han i stället försvunnit ur matcherna, visat dålig form, kämpaglöd och driv.

– Jag tror att VM är den perfekta platsen för en spelare som Pogba. Varför då? Jo, för att det är helt nedstängt i en månad, där finns bara fotbollen. Han är med sitt landslag på trä- ningscampe­n, totalt isolerad från resten av världen, där han kan fokusera enbart på fotboll, sa Mourinho när försäsonge­n drog igång.

Och pekade med hela handen på vad han tror är den stora anledninge­n till att Pogba inte lyckas i Premier League. I England lägger Pogba för mycket tid på allt runt omkring, som sociala medier-kampanjer och sponsorupp­drag. Eller som att färga håret ljusblått inför derbyt mot Manchester City.

– Han var briljant i VM, nu hoppas jag bara att han förstår varför. Det handlar inte om att vi ska få ut det bästa av Pogba, utan det är han som måste få ut allt av sig själv, säger Mourinho.

Förre Unitedstjä­rnan Paul Scholes tog kritiken mot Pogba ytterligar­e ett steg.

– Han måste bli jämnare, nu kan han vara briljant ena veckan och betydligt sämre veckan därpå. Han gör en bra insats vartredje, var fjärde match. Om United skavinna ligan funkar inte det, det är inte tillräckli­gt. Han måste bli den ledande spelaren som han var i Juventus, säger Scholes.

United slutade tvåa i fjol, men var hemska 19 poäng bakom lokalrival­en Manchester City. Det är ingen jättesatsn­ing som Mourinho och klubben har gjort i sommar, så ska det gapet kunna hämtas in är det upp till spelarna som redan finns på plats.

– Pogba är så stark, han kan springa och har en underbar teknik. Men, han behöver använda hjärnan mer för att bli en riktig toppspelar­e, säger Scholes.

Mourinho allt mer öppet kritisk

Scholes hårda ord hamnade lite i skymundan, men Mourinho fick en hel del kritik för sina Pogba-uttalanden, där majoritete­n av supportrar­na och media snarare hade förväntat sig att han i alla fall skulle gratulera fransmanne­n till VM-guldet. Men i stället påbörjade han direkt den fas som av någon anledning alltid verkar inledas under hans tredje år i en klubb. Relationen med spelarna försämras, han är alltmer öppet kritisk mot dem. Och för-

POGBA ÄR SÅ STARK OCH HAR EN UNDERBAR TEKNIK. MEN, HAN BEHÖVER

ANVÄNDA HJÄRNAN MER.

hållandet med media krasas fullständi­gt. Faktum är att han under sin otroligt framgångsr­ika karriär bara en enda gång lyckats förbättra resultaten år tre jämfört med den andra säsongen, och det var i Porto för 15 år sedan.

Mourinho kräver absolut lojalitet från sina spelare, i allt från att följa hans taktiska direktiv till hur de beter sig i gruppen och hur de uttalar sig till media. Han är en mästare på att bygga en trupp där alla passar ihop perfekt, men på något sätt verkar det bara fungera i två år. Sen orkar inte spelarna mer.

Senast fick han sparken i Chelsea efter knappt halva den tredje säsongen. Innan dess tvingades han lämna Real Madrid efter den tredje säsongen där. Första sejouren i Chelsea avslutades abrupt i inledninge­n av det fjärde året, efter att säsongen innan slutat med en andraplats.

José Mourinho är som bäst under den andra säsongen i en klubb. Och som sämst den tredje. Men det går att fundera över om lagbygget i United har gått långsammar­e än tidigare, att fjolåret egentligen ska räknas som ytterligar­e ett ”år ett”? Och att den kommande säsongen i stället blir som Mourinhos ”andraår” i klubben, där han fått ordning på truppbygge­t vilket hittills alltid lett till en vunnen ligatitel.

United var 19 poäng sämre än City i fjol och gjorde exakt ett mål mindre per match i snitt. Kan Mourinho väcka sig själv, Paul Pogba och resten av spelartrup­pen för att äta upp det avståndet?

– Han måste förstås gå för att vinnaligan, men det blir svårt. Det är så många bra lag nu. Men jag tror att Mourinho har alla resurser som han behöver för att kunna göra det. Ligatiteln är vad fansen förväntar sig och jag tror att det är vad cheferna ovanför honom förväntar sig också, säger Paul Scholes.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden