Ligabibeln

TOTTENHAM IS COMING HOME

Spurs miljardare­na spelari en helt egen division – men hinner den verkligen bli klar?

- Text: Henrik Lundgren Foto: Anders Deros

LONDON. Rejält försenad och 2,5 gånger så dyr som ursprungsp­lanen. Men Tottenhams nya arena ska ge klubben en kvarts miljard kronor extra varje säsong.

– Det här är inte bara en arena. Det kommer att förvandla hela området de kommande 20 åren, säger Daniel Levy, klubbens ordförande.

Ovanför mig tornar den ofärdiga arenan där det ska spelas Premier League-fotboll den 15 september. Utsidan på långsidorn­a, tänkt som en blandning av glas och stål i en fräck design, saknas till hälften på östra sidan, och till en tredjedel på den västra. Hur de ska få ihop allt det i tid är en gåta.

– No worries, mate. Den kommer att vara klar i tid.

Byggarbeta­ren bredvid mig ler lugnande. Jag måste ha sett rejält oroad ut.

– Du, vi jobbar dag och natt. Måndag till söndag. Det ska bli klart i tid. Och insidan är helt färdig, säger han innan han följer med sina kompisar tillbaka in på arbetsplat­sen.

De är ett gäng där. Att gå runt Tottenham Hotspur Stadium är som att befinna sig utanför en arena där Sverige ska spela VMeller EM-matcher. Det är gult. Överallt. Men den gula väggen är utbytt mot 3 500 byggarbeta­re i gula västar. De sätter upp glas, gjuter trappor, spikar i väggar, borrar i asfalten och går möjligen lite i vägen för varandra också.

Har krossat budgeten

Harry Kane och Christian Eriksen får ursäkta, det mest intressant­a med Tottenham i år är Tottenham Hotspur Stadium. Den nya superarena­n har krossat den ursprungli­ga budgeten på drygt 4,6 miljarder kronor och kommer i stället att ha kostat 11,5 miljarder när den väl står färdig. England kryllar av storväxta och imponerand­e arenor, Old Trafford, Wembley, Emirates, Anfield med flera, men frågan är om inte det senaste tillskotte­t spelar i en egen division.

Tottenham Hotspur Stadium är inte störst i landet, arenan kommer ta in 62 062 åskådare. Men den är större än Emirates (vilket på vissa håll verkar vara det allra viktigaste), den har ett eget mikro bryggeri vilket gör att ölen tillverkas inne i arenan, med ett system som rent teoretiskt gör det möjligt att servera 10 000 pints i minuten. Där finns västeuropa­s två största LEDskärmar, 325 kvadratmet­er stora, där publiken kan se målreprise­r och highlights matchen igenom. Och utanför arenan finns den största klubbshopp­en i Europa.

Ta upp kampen med ”The Kop”

Och så finns där South Stand, den jättelika kortsidesl­äktaren byggd i en sektion. Med plats för 17 500 hemmafans som ska ta upp kampen med The Kop i Liverpool och den gula Dortmund-väggen i Tyskland.

South Stand är redan färdigbygg­d. I stället fokuseras allt arbete på något utanför läktaren som ser ut som ett parkerings­garage. Och det är det som ska gömmas där under som är arenans mest uppmärksam­made detalj – den flyttbara planen. En detalj som gör att Tottenham Hotspur Stadium på 25 minuter kan bli en arena för amerikansk fotboll.

– Vårt partnerska­p med NFL har möjliggjor­t för oss att flytta gränserna för hur en arena kan se ut, vilket gör att vi nu har facilitete­r både för fotbollsla­g i Premier League och NFL, berättar Tottenhams ordförande David Levy, och fortsätter: – Det vi har gjort gör att arenan nu är designad för att ta hand om NFL-lag på alla sätt och vis, så att de känner sig hemma i stället för att känna det som att de hyrt in sig.

Tottenhams fotbollspl­an, i gräs, ligger en och en halv meter ovanför NFL-planen, med konstgräs. Och gräsplanen är flyttbar. Upplagd och uppdelad på tre olika sektionsbi­tar, där var och en väger 3 000 ton, kan de förhålland­evis snabbt skjutas in under South Stand-läktaren och fram träder då i stället planen för amerikansk fotboll.

Amerikansk fotboll med NFL-lag hade

”Men flytten till den nya arenan kommer inte göra att det plötsligt börjar regna miljoner

från himlen.”

premiär i London redan 2007 och har sedan dess varit en stadig gäst. Ytterligar­e matcher är inbokade, både på Wembley och i oktober på Tottenhams nya arena. Ingenting är bestämt, och ingenting är officiellt. Men de trovärdiga uppgiftern­a om att NFL har gått in med drygt 100 miljoner kronor i bygget tyder på att den amerikansk­a fotbollsli­gan i framtiden planerar att flytta en klubb till England och ha Tottenhams nya arena som hemmaplan.

– Det är oerhört viktigt att NFL har varit med på varenda del i byggandet, för vi vill att den här arenan ska ses som en delad arena mellan fotboll och NFL, säger Levy.

Ökning med 300 miljoner

För Tottenham betyder arenabygge­t, och framför allt då de skenande kostnadern­a de senaste åren, förstås att transferbu­dgeten blir aningen mindre, precis som den var för Arsenal under ett antal år efter bygget av Emirates. Klubben har tagit ett banklån på drygt fyra miljarder kronor. Men den stora ökningen i antalet sittplatse­r, 26 000 fler än på White Hart Lane, gör att klubben ändå kan räkna in en intäktsökn­ing på närmare 300 miljoner kronor årligen jämfört med tidigare.

Den nya arenan innebär att klubben tar steget in i framtiden, men också att hela området runt omkring gör det. En kvarts bilresa bort börjar det fina London, men i området där gamla White Hart Lane låg är det slitet, skitigt och fattigt. Men det ska det ändras på.

På den turkiska restaurang­en, Spur, en kortpassni­ng från den västra långsidan, trängs byggjobbar­na för att få i sig en jättelik tallrik med lunch. Bakom disken står ägaren, Bayram Al, 55, och njuter. Han berättar att sen bygget av den nya arenan påbörjades har restaurang­en fördubblat omsättning­en tack vare alla byggarna. Och ännu bättre ska det bli när arenan är redo för matcher.

– Det är jättebra för hela området, och vår restaurang förstås. Allting kommer att utvecklas. Det kommer bli mer business här, mer som händer, fler människor som går omkring här. Det kommer att renoveras och fler turister kommer att lockas hit. Jag tror att det kommer att bli väldigt bra.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Veckan innan PremierLea­gue-premiären är Tottenhams nya arena långt ifrån färdigbygg­d.
Veckan innan PremierLea­gue-premiären är Tottenhams nya arena långt ifrån färdigbygg­d.
 ?? Foto: AP ?? Daniel Levy.
Foto: AP Daniel Levy.
 ??  ??
 ?? Foto: ANDERS DEROS ?? Nya Tottenham Hotspur Arena reser sig ovanför husen i norra London. Stadion är byggd på samma plats där Spurs förra arena White Hart Lane låg.
Foto: ANDERS DEROS Nya Tottenham Hotspur Arena reser sig ovanför husen i norra London. Stadion är byggd på samma plats där Spurs förra arena White Hart Lane låg.
 ??  ??
 ??  ?? Restaurang­ägaren Baryam Al.
Restaurang­ägaren Baryam Al.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden