Ligabibeln

MILJARDERN­A SKA TYSTA TVIVLARNA

LIVERPOOL STORSATSAR – MEN MOHAMED SALAH ÄR ÄNDÅ NYCKELN TILL LIGATITELN

- Henrik Lundgren henrik.lundgren@aftonblade­t.se Källor: The Guardian, ESPN

Från säljande till köpande klubb.

Med Mohamed Salah som den stora stjärnan har Liverpool slängt all försiktigh­et överbord och är förste utmanare till Manchester City.

– Förra säsongen var speciell, med många starka ögonblick. Men vi vill ha mer, säger Jürgen Klopp.

Det har inte bara varit en omställnin­g för Liverpools­upportrarn­a världen över, även Jürgen Klopp har fått frågorna om huruvida det plötsligt inte längre är fel att köpa dyrt.

När Manchester United för två år sedan

”Mitt ansvar för den här klubben är att göra den så framgångsr­ik som möjligt. Det är inte min sak att trycka på och säga att vi inte borde köpa dyra spelare.”

// JÜRGEN KLOPP

plockade fram det stora checkhäfte­t och köpte Paul Pogba för en miljard kronor rasade Klopp mot slöseriet och de sjuka transfersu­mmorna.

– Den dagen fotbollen ser ut så här, då jobbar inte jag längre. Jag vill göra det annorlunda, och jag hade gjort det annorlunda även om jag hade haft de här pengarna att spendera, sa Liverpool- tränaren då.

2018 har han lagt ut drygt tre miljarder miljarder kronor för Virgil van Dijk ( 870 miljoner kronor), Alisson Becker ( 775 miljoner kronor), Naby Keita (626 miljoner kronor), Fabinho ( 521 miljoner kronor) och Alex Oxlade-Chamberlai­n (440 miljoner kronor).

” Vi vill att världsspel­are ska känna att de hör hemma på Anfield. Och när någon som Mo Salah skriver på för oss och säger att det här är hans hem, då visar det väldigt tydligt på det.” // JÜRGEN KLOPP

Men medan supportrar­na kravlat sig fast vid sitt mantra ”netspend” så tog Klopp det med ro.

– Det är det som är problemet nu för tiden, vilken bullshit du än snackar så är det ingen som glömmer det. Å andra sidan är det sant, jag kunde inte föreställa mig att världen skulle förändras på det sättet för två år sedan. 100 miljoner pund var galet mycket pengar. Sedan dess har världen förändrats fullständi­gt, sa han och bet i det sura äpplet.

Efter Coutinho – en brytpunkt

Och varför skulle han inte göra det? Ett litet bett i ett surt äpple är ju okej när man i gengäld har en gigantisk äppelpaj med extrasöt vaniljsås framför sig. Liverpool har spenderat mycket pengar det senaste året, men de har fått kvalité för det. Aldrig tidigare i modern tid har klubben varit så mycket titelutman­are som de är i år.

– Mitt ansvar för den här klubben är att göra den så framgångsr­ik som möjligt. Det är inte min sak att trycka på och säga att vi inte borde köpa dyra spelare, vilket sen kan leda till att Liverpool inte vinner. Det funkar inte, säger Klopp.

Efter att klubben i vintras sålde Philippe Coutinho till Barcelona befann sig klubben vid en brytpunkt. Antingen fortsätta att vara en försäljare till de största klubbarna i världen, eller satsa för att själv bli en av dem. Ett halvår senare har Liverpool världens dyraste försvarare ( Virgil van Dijk) och världens dyraste målvakt ( Alisson Becker). Och har dessutom gjort detså tydligt att Mohamed Salah inte är till salu att ingen av Barcelona och Real Madrid ens kommit på tanken att lägga ett bud.

Just Salah är är nyckelspel­aren för en framgångsr­ik framtid, egyptiern kostade inte ens hälften av vad Van Dijk gjorde när han köptes in förra sommaren, men är beviset för att Liverpools gamla devis ”köp in lovande spelare och förädla talangen” i kombinatio­n med den nya, är en gyllene väg till framgång. På 52 matcher i fjol gjorde Salah 44 mål och ingen kan med säkerhet säga att Liverpool inte hade varit regerande Champions League-mästare nu om han inte tidigt blivit skadad i finalen.

Redan under våren började Liverpool förhandla med Salahs agent Ramy Abbas om ett nytt kontrakt, och när VM var över satte anfallaren sin signatur på ett femårskont­rakt som dubblade hans veckolön till 2,2 miljoner kronor och gjorde Liverpool till fortsatta titelutman­are.

– Det visar på två väldigt viktiga saker; hans tro på Liverpool, och vår tro på honom. Vi vill att världsspel­are ska känna att de hör hemma på Anfield, att de kan uppfylla alla sina drömmar och ambitioner här. Och när någon som Mo Salah skriver på för oss och säger att det här är hans hem, då visar det väldigt tydligt på det, säger Klopp.

 ??  ?? VIRGIL VAN DIJK870 MILJONER
VIRGIL VAN DIJK870 MILJONER
 ?? Foto: IBL ?? Liverpools tränare Jürgen Klopp kramar om sin skyttekung Mohamed Salah.
Foto: IBL Liverpools tränare Jürgen Klopp kramar om sin skyttekung Mohamed Salah.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden