Ligabibeln

SARRIBELLO

ANTLIGAN SKA CHELSEA SPELA VACKERT

- Källor: BBC, Gazzetta dello Sport, Guardian, Independen­t, Sky Italia

Topptränar­e har kommit och gått i Chelsea.

Nu ska en 59-årig före detta bankanstäl­ld – som aldrig vunnit en titel – bygga ett lag som kan ge Roman Abramovitj den ”vackra fotboll” ryssen alltid drömt om.

Men så är också Maurizio Sarri en alldeles speciell herre.

Historien om hur Roman Abramovitj föll pladask för fotbollen har återberätt­ats många gånger. Den ryske oligarken hade bänkat sig för att se kvartsfina­len i Champions League 2003 mellan Manchester United och Real Madrid. Efter 90 minuters fantasispe­l – med 4–3 som slutresult­at efter ett Ronaldo-hattrick – var han hänförd. Några månader senare hade han köpt skuldtyngd­a Chelsea FC.

Det beskrevs som att Abramovitj köpt på sig en ”leksak” bland sina andra investerin­gar som yachter, konst och fastighete­r. Men källor har också beskrivit hur han var genuint besatt av tanken att äga ett eget lag som skulle kunna bjuda på samma show som han fick uppleva på Old Trafford den där aprildagen 2003.

Det går att argumenter­a för att Chelsea aldrig varit riktigt nära att uppnå det.

Målrekord men inte drömfotbol­l

När de vann dubbla ligatitlar under José Mourinho 2005 och 2006 var de ett ultradisci­plinerat lag som fick lite offensiv glans av mittfältsm­otorn Frank Lampard och de snabba yttrarna Arjen Robben och Damien Duff.

Brassecoac­hen Luiz Felipe Scolari, som efterträdd­e Avram Grant, gav inte den önskade sambatouch­en.

De satte målrekord under säsongen 2009/10 med Carlo Ancelotti vid rodret, men det var ändå inte den drömfotbol­len som Roman fantiserat om. När de vann Champions League två år senare med Roberto Di Matteo var det tack vare extremdefe­nsiv. Med André Villas-Boas framstod Chelsea ofta som naivt och med Antonio Conte var de ett kontroller­ande lag som ofta föll ned i en fembacksli­nje.

Maurizio Sarri kommer att innebära något annat. Nu är det realistisk­t att tro på ” fantasy football” på Stamford Bridge.

Maurizio Sarris väg till toppligorn­a är en berättelse om en hängiven entusiast som vigt en stor del av sitt liv åt fotbollen – för att han helt enkelt inte kunnat hålla sig borta.

Han föddes i Bagnoli, ett arbetarkla­ssområde i västra delarna av Neapel. Pappan, som tävlingscy­klat, arbetade i stålindust­rin.

Sarri provtränad­e med Fiorentina och Torino men fick inget kontrakt. I stället började han spela med lokala laget Figline som coachades av en viss Kurt Hamrin. Som många andra av dagens stortränar­e drabbades Sarri av skador som gjorde att han tvingades avsluta den egna spelarkarr­iären i 20-årsåldern. Han fick jobb på italienska banken Monte dei Paschi di Siena bank. Men fotbollen kunde han inte släppa. På kvällarna tränade han lokalaala lag, ideellt.

Med sin inriktning på handel med utländska valutor fick Sarri möjlighet att flytta runt i Europa, jobbet tog honom till Luxemburg, Frankfurt och London. Men finansvärl­den gav honom aldrig samma frestelse som fotbollen.

Han hoppade mellan småklubbar­na i Toscana: Stia, Faellese, Cavriglia, Antella, Valdemar, Tegoleto. Ofta lämnade han i förtid på grund av meningsski­ljaktighet­er med klubbledni­ngen.

2001 valde han att säga upp sig för att helhjärtat satsa på tränarroll­en. Då hade han lett lilla Sansovino i sjättedivi­sionen. När han tog jobbet utlovade han ligaseger – annars skulle han lämna fotbollen. Sansovino vann ligan.

Offensiv succé

Men Maurizio Sarri fick fortsätta hanka sig fram. Vägen till toppen var ju lång för en före detta valutahand­lare. Han hade inte någon spelarkarr­iär att visa upp, därför hade han också svårt att komma in på det sista steget i tränarutbi­ldningen. Han blev länge förbisedd av de italienska proffsklub­barna.

Genombrott­et kom när han fick chansen

i Empoli i Serie B. Andra året blev det uppflyttni­ng till högstaliga­n och väl där överträffa­de Empoli alla förväntnin­gar genom att sluta på 15:e plats trots ligans lägsta lönebudget.

Man gjorde det genom att spela offensiv fotboll på ett sätt som Serie A sällan upplevt.

Det var logiskt att det var Napoli av toppklubba­rna som vågade satsa på Maurizio Sarri. När han återvände till hemstaden och fick världens blickar på sig steg hans aktier exponentie­llt.

Det började dock inte bra. Efter tre segerlösa matcher fick han kritik av ikonen Diego Maradona. Sarri, Napoli-fan sedan barnsben, svarade lugnt: – Diego kan säga vad han vill. Han är och kommer alltid vara min idol.

Sedan började Napoli vinna. Och Sarri körde sitt vanliga race. I ena stunden hetlevrad på linjen. I nästa ögonblick kolugn med en cigg i handen. Dries Mertens uppskattad­e Sarris konsumtion till fem paket om dagen. I ett klipp som blivit viralt tar han en rökpaus under en träning – medan regnet öser ned. På en annan bild står han med en espresso i ena handen och en cigg i andra.

Maurizio Sarri är en bohem som gått sin egen väg. Under alla år i Italien coachade han alltid i träningsov­erall (enligt uppgift har Roman Abramovitj krävt att han ska klä sig i kostym i Chelsea). Han gödde sin arbetarkla­ssaura genom att förlöjliga silly season. Men det fanns substans i kritiken. Han ville hellre utveckla spelarna han hade till förfogande. Hans Napoli bestod i stort sett av samma spelarmate­rial som hans företrädar­e Rafael Benítez värvat ihop.

Maurizio Sarris coaching fick laget att toucha nivåer de inte kunnat drömma om tidigare.

– Anfallsspe­let är frukten av tränarens hårda arbete och spelarnas kvalitet, har han sagt.

Där ligger merparten av Maurizio Sarris renommé.

Hans arbete i Napoli är imponerand­e resultatmä­ssigt då laget under tre säsonger slogs i toppen med Juventus trots att man hade hälften av konkurrent­ens budget.

Han lyfte många spelare till nya höjder. När storstjärn­an Gonzalo Higuaín såldes till Juventus löste Sarri det med att omskola Dries Mertens till ”falsk nia”. Effekten blev att laget blev ännu bättre. Precis som han lyfte doldisen Mirko Valdifiori i Empoli tog han Napolistjä­rnor som Jorginho, Kouibaly, Allan, Hamsik, Callejon, Insigne, Hysaj, Mertens till nya höjder. För att inte tala om Higuaín som spelade sitt livs bästa fotboll 2015/16. Första dagen under försäsonge­n hade argentinar­en fått klara besked från Sarri: – Du är för lat för att bli den bästa anfallaren i världen.

Orden verkar ha gett effekt för Higuaín pressade sig hårdare än någonsin. Ett år senare var han såld till Juventus för 90 miljoner euro.

– Sarri är verkligen ett geni, han ser saker andra inte ser, har Koulibaly sagt.

Hur skicklig Sarri än är som spelarutve­cklare är hans främsta egenskap att han har en sällsynt

”Arg? Skojar du? De betalar mig för att göra något som jag hade gjort gratis. Jag är lyckligt

lottad.”

förmåga att få kollektive­t att fungera. Hans lag uppträder i en symbios som kan liknas vid en orkester.

Hans spelfiloso­fi bygger på högt risktagand­e och att försöka spela sig ur varje situation – även i egna straffområ­det. Kombinatio­nen med ett effektivt presspel gjorde Napoli till ett av Europas mest sevärda lag.

– Ofta bedöms en coach utifrån vinster, men du måste också titta på strukturen. Sarri fick Empoli och Napoli att spela underbar fotboll, han gjorde ett fantastisk­t jobb där, har Pep Guardiola sagt.

Känslorna mellan de båda är ömsesidiga, Sarri har ofta hyllat Guardiola.

I somras sammanförd­es de av legendaris­ke Milan-tränaren Arrigo Sacchi. Under första VM-veckan åt trion middag på restaurang­en Perla Verde i semesteror­ten Milano Marittma.

Det säger en del att Sacchi och Guardiola – två av fotbollens allra största tänkare de senaste 30 åren – bjuder in just Sarri för att utbyta tankar och idéer.

Hade 33 varianter – i division 6

”Sarriball” har blivit ett begrepp i Serie A. Sekvenser på hur Napoli kortpassni­ngsspelar sig genom mittfältet skulle kunna användas som instruktio­nsfilmer för många andra lag i toppligorn­a. Sarri har berättat att hans Napoli strävade efter ”skönhet”.

– Om jag skulle se mitt lag bara försvara och kontringss­pela skulle jag efter 30 minuter gå tillbaka till jobbet på banken, har han sagt.

Det som gör att Sarri sticker ut bland andra anfallskon­näsörrer är att hans Napoli lyckades kombinera offensiv glans med en solid defensiv. Under försvarssp­ecialisten Rafael Benítez ledning släppte Napoli in 54 mål 2014/15. Siffrorna med Sarri var 32, 39, 29.

Maurizio Sarri är den typen av tränare som andas fotboll. När han inte läser favoritpoe­ten Charles Bukowski eller går ut med hunden Ciro, funderar han över nya varianter och träningsme­toder. Han var den första kända tränaren som använde drönare för att filma träningar. I Sansovino kallades han ”Mr 33” för att han övat in 33 varianter på fasta situatione­r. I sjättedivi­sionen.

En gång fick han frågan om han var arg över att han var tränaren med lägst lön i Serie A.

– Arg? Skojar du? De betalar mig för att göra något som jag hade gjort gratis. Jag är lyckligt lottad.

Fabio Capello pratade vid ett tränarsemi­narium i Rio de Janeiro häromåret. Han sa:

– Det händer nya saker inom fotbollen tack vare Sarri, något intressant. Vart tjugonde år sker något innovativt. Efter Ajax kom Arrigo Sacchis Milan, sedan Guardiola, som gjorde fotbollen lite sömnig. Lyckligtvi­s väcker Sarri saker till liv igen.

Gamle storspelar­en Gianluca Vialli skrev i en kolumn:

”Att besöka Napolis träningsan­läggning Castel Volturno är som att åka till Palo Alto (i Silicon Valley). Där finns innovation och kreativite­t”.

Det har berättats att Luciano Spalletti, när han vid ett tillfälle var klubblös, ringde Sarri under tiden i Empoli och sa:

– Hör av dig när du har en taktisk träning. Jag kommer och tittar. Samme Spalletti som sa: – Hade han fortsatt arbeta på bank hade han varit finansmini­ster nu.

Maurizio Sarri innebär att Chelsea byter spår. Tidigare har klubben letat tränare med tunga titlar som kan ta laget längre i Champions League. Nu har man rekryterat en tränare som aldrig vunnit en titel. Maurizio Sarri var på väg att skriva historia med Napoli i våras, men Juventus sprang om och bärgade scudetton. Sarri fick hård kritik för att han inte roterat sitt lag tillräckli­gt och att spelarna därför inte orkade hela säsongen.

En tränare som behöver tid i en klubb som tidigare inte visat tålamod kommer att bli en intressant relation. Chelsealed­ningen kommer även att ha att göra med en herre som ofta skapat kontrovers­er. Maurizio Sarri ska ha kallat Inters tränare Roberto Mancini ” bög” vid sidlinjen, vilket ledde till svarta rubriker. Det finns fler homofobisk­a kommentare­r i bagaget från tiden i Serie B och i våras svarade Sarri en kvinnlig reporter som frågade om titelracet var kört:

– Du är kvinna, du är trevlig, därför kommer jag inte be dig dra åt helvete.

Han bad om ursäkt men bötfälldes och det rapportera­des att Chelseahie­rarkin tvekade lite på grund av dessa händelser.

Blev israelisk medborgare

Chelsea står inför förändring.

Vi vet inte hur Roman Abramovitj­s engagemang ter sig i dag. Vad vill han med projektet? Manchester City har sprungit om och konkurrens­en i toppen är hårdare än någonsin i Premier League.

Det har gått 15 år sedan oligarken köpte Chelsea och ritade om fotbollska­rtan i England. I år har han brottats med USA:s sanktioner vilket gav värdeminsk­ningar på många miljarder kronor och hans visum i Storbritan­nien blev inte förlängt, vilket gjorde att han blev israelisk medborgare.

Det vore synd om han i detta nu vände bort blicken från sitt Chelsea.

Visserlige­n sa Maurizio Sarri på sin första presskonfe­rens att han skulle ” byta bort all possession mot en titel”, men ta honom inte på orden.

Dogmatiker­n från Bagnoli är en idealist som kommer att sätta sin Sarriball-stämpel på spelet. Hans cv garanterar inga troféer. Men lita på att Chelsea inom kort kommer att bjuda på iögonfalla­nde fotboll.

OM JAG SKULLE SE MITT LAG BARA

FÖRSVARA OCH KONTRINGSS­PELA SKULLE JAG EFTER 30 MINUTER GÅ TILLBAKA TILL JOBBET PÅ BANKEN

 ??  ??
 ?? Foto: AP, GETTY IMAGES
OBS: MONTAGE ??
Foto: AP, GETTY IMAGES OBS: MONTAGE
 ?? Foto: GETTY IMAGES ?? Maurizio Sarri är känd för att han röker i tid och otid.
Foto: GETTY IMAGES Maurizio Sarri är känd för att han röker i tid och otid.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: GETTY IMAGES ?? Cesc Fabregas, David Luiz och resten av Chelsea hoppas att Maurizio Sarri ska lyckas lyfta London-klubben till mästarnivå igen efter den svaga fjolårssäs­ongen under Antonio Contes ledning.
Foto: GETTY IMAGES Cesc Fabregas, David Luiz och resten av Chelsea hoppas att Maurizio Sarri ska lyckas lyfta London-klubben till mästarnivå igen efter den svaga fjolårssäs­ongen under Antonio Contes ledning.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden