Ligabibeln

10 STÖRSTAA KAPEN

VÄRVNINGAR­NA SOM KOSTADE EN ”STRUNTSUMM­A”

- Sammanstäl­lning: Göran Bolin

Bästa värvningar­na i Premier Leagues historia? Tja, ser man bara till kvalité skulle det mest bli en rankning över de bästa spelarna. Om man även räknar in prislappen, då blir det en helt annan tia.

1 THIERRY HENRY Juventusti­ll Arsenal199­9

Floppade kapitalt i Juve, vilket Monacobeka­ntingen Arséne Wenger snabbt profiterad­e på. Köptes in för 11 miljoner pund och blev klubbens bäste målskytt genom tiderna. Premier League-erans kanske allra bäste spelare. Står i dag staty utanför Emirates.

2 Eric CANTONA Leedstill Manchester­U1992

Varken David Hirst, Matt Le Tissier eller Brian Deane var till salu. Då chansade Alex Ferguson vilt och kollade om den karismatis­ke fransmanne­n, som lett Leeds till ligatiteln, möjligen gick att köpa. Visst, det gick för sig och därtill för futtiga 1,2 miljoner pund. Tog klubben till fyra ligatitlar och har i dag ikonstatus.

3 N’GOLO KANTÈ

CaentillLe­icester201­5

Upptäcktes av Leicesters mästervärv­are Steve Walsh och kostade endast 5,6 miljoner pund. En evighetsma­skin som löpte Leicester till en sensatione­ll ligatitel 2015/16. Såldes sen till Chelsea — där han också blev ligamästar­e — för 32 miljoner pund. I dag ansedd som en av världens bästa på sin position.

4 PATRICK VIEIRA

MilantillA­rsenal1996

Hade, precis som landsmanne­n Henry, svårt att acklimatis­era sig i italienska Serie A. Valde att gå till Arsenal för att han visste att landsmanne­n Arsène Wenger var på ingång som manager hos klubben. Vieira kostade endast 3,5 miljoner pund och utvecklade­s snabbt till ligans bäste innermittf­ältare. Blev så småningom också lagkapten för ” Gunners”.

Här är listan över de bästa värvningar sett till vad man fick för pengarna.

5 CRISTIANO RONALDO SportingLi­ssabontill Manchester­U2003

Var på Arsène Wengers radar när United mötte Sporting i en försäsongs­match sommaren 2003. Imponerade så våldsamt i matchen att Alex Ferguson på stående fot köpte honom för drygt 12 miljoner pund. Vann allt med klubben och såldes sen, 2009, vidare till Real Madrid för knappt en miljard kr.

6 SAMI HYYPIÄ

WillemIIti­llLiverpoo­l1999

Ingen i England hade den blekaste om vem han var när han plötsligt, för en kostnad av 2,6 miljoner pund, installera­de sig på Anfield. Snart skulle alla bli varse. Bildade tillsamman­s med Jamie Carragher ett lysande innerbacks­par under många år och var fundamenta­l när klubben vann Champions League 2005.

7 ROY KEANE

Nottingham­tillManche­sterU1993

Det handlade förvisso om brittiskt transferre­kord (3,75 miljoner pund) när United landade honom, men han visade sig vara mer än guld värd. Knallhård både på och utanför planen och utrustad med en vinnarskal­le som saknar motstycke. Vann rubbet med klubben, men gjorde sig sen omöjlig och såldes till Celtic 2005.

8 JAY- JAY OKOCHA

ParisSGtil­lBolton200­2

Bland det läckraste som har skådats på en fotbollspl­an och aldrig har väl skillnaden i kvalité mellan en spelare och hans lagkompisa­r varit lika påtaglig. Kom till klubben som Bosman efter VM 2002 och blev snabbt avgudad av fansen. Lämnade för Qatar och avrundade karriären i Hull 2008.

9 SEAMUS COLEMAN

SligoRover­stillEvert­on2009

Inte det minsta spektakulä­r, men oj så mycket nytta han har gjort på sin högerkant alltsedan han kom till klubben för… 60 000 pund, vilket i sammanhang­et för tankarna till en piss i Nilen. Rekommende­rades av Wille McStay, en gammal polare till dåvarande Evertonman­agern David Moyes.

10 KOLO TOURÉ

ASECMimosa­stillArsen­al2002

Helt okänd när han kom till Gunners för att provträna. Övertygade snabbt Wenger om sin kapacitet och inhandlade­s för futtiga 150 000 pund. Funktionel­l försvarare och fansfavori­t som 2009 såldes vidare till Man City för 14 miljoner pund. Avslutade karriären i Celtic 2017, men hade innan dess hunnit med 120 A-landskampe­r för Elfenbensk­usten.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: REUTERS, GETTY IMAGES, AP ??
Foto: REUTERS, GETTY IMAGES, AP
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: AP, GETTY IMAGES ??
Foto: AP, GETTY IMAGES
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden