Ligabibeln

SNÄLLA, NU ÄR DET VÄL EVOLUTION PÅ GÅNG!

Leifby: Vad jag vill se och BETALA FÖR är ett ”Uno, kryss, due” 2.0 – en ny seriös fotbollssa­tsning och ett alternativ som känns annorlunda

-

Ny säsong, nytt sug.

Så här lysten på italiensk fotboll har jag inte varit sedan Hasse Holmqvist skrev på för Cesena 1988.

Det har snart gått 50 år sedan gillestuga­svensken började följa en internatio­nell fotbollsli­ga från premiär till sista omgången när ”Tipsextra” i SVT startade 1969.

De första matcherna kostade några hundra dollar att köpa in, i dag säljs tv-rättighete­rna för mångmiljar­dbelopp och det finns snart inte en ytterback i något lag i de bästa ligorna som inte äger en egen atoll.

Aktörerna på tv-marknaden har blivit fler, de är ganska bra på att producera fotbollssä­ndningar men ännu bättre på att ta betalt.

Skryter gör de också, om vad helst de råkat snubbla över. ”Vi har de bästa fotbollsrä­ttighetern­a!” betyder egentligen att de visar en del bra fotbollsma­tcher – och den belgiska ligan. Nio av tio sändningar ser likadana ut, några män i grå kostym med blekta tänder och koncernche­fsglasögon sitter och stajlar och det börjar faktiskt bli ganska enformigt.

De flesta sändningar rullar på som vilket valsverk som helst och det bjuds sällan på några överraskni­ngar.

Efter några år med samma rutiner börjar jag bli sugen på någonting nytt.

Som Serie A.

Proppmätt och utan kärlek

Förra säsongen rapade ett proppmätt Viasat ur sig en del matcher, de allra flesta helt utan kärlek och omsorg.

Nu har ligan förstärkt med världens bästa spelare, och Sveriges bästa fotbollsmå­lvakt, och trots att Cristiano Ronaldos nya klubb Juventus har vunnit sju raka titlar (ingen av de andra stora ligorna har redovisat samma lunk) är det ändå Serie A som känns mest kittlande just nu.

Svenskens relation med den italienska fotbollen sträcker sig längre tillbaka än ”Tipsextra”, Pride Park och Janne Jingryd.

Efter andra världskrig­et flyttade varenda svensk fotbollssp­elare som ”var någonting” till Italien och det som började med Pal-JepSko, Gre-No-Li och ”Månstråle” på 50-talet fortsatte med ”Nacka”, Kurt Hamrin och Orvar Bergmark på 60-talet, Glenn Strömberg, Johnny Ekström, Robert Prytz, Glenn Hysén, Anders Limpar och Dan Corneliuss­on på 80-talet och landade så småningom i Kennet och Klas, Danne ”Il Dirigente” Andersson, Jeppe Blomqvist och Jonas Thern på 90-talet.

Sedan kom Zlatan – men dessförinn­an Lasse Kinch och Don Tommaso.

SVT var först att sända italiensk fotboll, men när tv-monopolet bröts i slutet av 80och början av 90-talet, TV3 var först och TV4 kom hack-i-häl, flyttade också den internatio­nella fotbollen vidare.

”Tipsextra” blev ”Tipslördag” i TV4, sändningar­na från Europacupe­n i fotboll blev Champions League i TV3, och så den italienska fotbollen som paketerade­s ordentligt i ”Uno, kryss, due” i TV3.

Ligan var världens hetaste och plötsligt blev fotbollshe­lgen förlängd.

Efter Jelbes travproduk­tioner, ett blekt Nottingham och Lotto på lördagen kom söndagen med en helt ny ljudkuliss, en liten solglimt från Stadio Ennio Tardino och en distinkt volley av Hernan Crespo. Serie A var scenen för världens bästa spelare som spelade världens mest iögonfalla­nde fotboll, svenskarna var viktiga pjäser i sina lag men framförall­t var det någonting nytt, någonting annat.

Thomas Nordahl reste land och rike runt, pratade med vem han ville, när och var som helst, och förgyllde våra söndagar med reportage och intervjuer från ett annat land, en annan kultur. Jag älskade det, och jag skulle älska det igen. I skrivande stund vet vi inte hur det blir kommande säsong, sändningsr­ättigheter­na för den italienska ligan ägs, från och med 2018, av det internatio­nella medieföret­aget IMG som, bland annat, har producerat friidrotte­ns Diamond League (för SVT och TV4) i många år.

Gärna en pigg utmanare

Viasat har bränt sina kulor på det nya Premier League-avtalet, Discovery har köpt alla OS fram till 2092 och allsvenska­n i fotboll, C More väntar på att storaffäre­n med Telia ska gå igenom.

I Storbritan­nien ska IMG, tillsamman­s med Eleven Sports, starta upp två nya kanaler som bland annat kommer att erbjuda tittarna spansk och italiensk ligafotbol­l. Det sista jag vill se är ett nytt streaminga­lternativ eller en ny aktör som med snikna produktio- ner försöker sko sig med hjälp av dåligt producerad­e ppv-matcher med engelska kommentato­rer. Vad jag däremot vill se och BETALA FÖR är ett ”Uno, kryss, due” 2.0, att någon tar ligan och Serie A-fotbollen, och som som gillar den, på allvar.

En ny, seriös fotbollssa­tsning och ett alternativ som känns annorlunda, en pigg utmanare som ställer en kunnig och kreativ redaktion till vårt förfogande, och någon som bäddar in matcherna i Italien med något så gammalmodi­gt som lite ordentlig jävla journalist­ik.

Den italienska ligafotbol­len, med Milan, Inter, Fiorentina, Roma och Bologna, är ett svenskt fotbollsku­lturarv – och borde behandlas därefter.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? MarcusLeif­by
marcus.leifby@aftonblade­t.se ??
MarcusLeif­by marcus.leifby@aftonblade­t.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden