Ligabibeln

HAR VACKS DROMMEN

- Text: Henrik Lundgren

Det är värvningen som på allvar tar Juventus tillbaka bland världens toppklubba­r och som ger Cristiano Ronaldo den utmaning han behöver.

Och allting började med ett drömmål på Juventus Arena i april.

”JAG HAR ALLTID GILLAT JUVENTUS, MEN ÄNNU MER EFTER DET ÖGONBLICKE­T”

Klockan hade precis klättrat in på matchminut 64 på Juventus Stadium. Dani Carvajal fick bollen ute till höger utanför straffområ­det. Han tittade upp, slog in bollen och där sprang Cristiano Ronaldo fyra–fem steg tillbaka mot mittlinjen innan han hoppade upp och med en perfekt cykelspark gjorde 2–0 till Real Madrid.

Luften gick ur hemmapubli­ken, men i stället för att bua ställde sig majoritete­n upp och gav en stående ovation till motståndar­nas störste stjärna. Tre månader senare hade han inte glömt av det.

– Jag minns inte mycket av dagarna efteråt, mer än att jag var väldigt glad. Det var inte bara för att vi hade vunnit matchen, eller för själva målet. Utan mer för reaktionen från fansen. Det var en stor överraskni­ng för mig, jag hade inte förväntat mig det. Jag har alltid gillat Juventus, men ännu mer efter det ögonblicke­t, berättar han själv.

Var till salu redan 2016

Självklart var det inte den stående ovationen i sig som gjorde att Ronaldo bestämde sig för att gå till Juventus, men det hjälpte till. Det var en positiv pusselbit mitt bland en hel del negativa, där Real Madrid-presidente­n Florentino Perez beteende och misstro mot portugisen var den största och allvarliga­ste. Att Ronaldo skulle lämna Real Madrid kom som en jätteöverr­askning för fotbollsvä­rlden, men faktum är att han faktiskt varit till salu, för rätt pris, sedan våren 2016. Det var då som Perez och Real-ledningen såg en 31-årig stjärnspel­are med en sanslös lön och ett målfacit som blev allt sämre, och dessutom med ett kontrakt som skulle gå ut 2018. Ronaldo svarade på misstron genom att göra 19 mål på vårens 21 matcher, och avslutade med att skjuta hem Champions League- titeln till klubben, mot värsta rivalen Atlético Madrid. Att sälja honom efter det skulle förstås ha varit fotbollspo­litiskt självmål, så Perez fick glatt punga upp med ett nytt kontrakt till 2021.

Är överlägset längst fram...

Men Ronaldo glömde inte och förtroende­t dem emellan blev aldrig detsamma igen. När han sen fick långt från samma stöd av Real Madrid som Leo Messi fick av Barcelona (ni minns väl #WeareallLe­oMessi?) när han åtalades för skattebrot­t ökade spänningen ännu mer. Den sista droppen kom under VM när Perez ryktades nöja sig med 100 miljoner euro för att sälja. Ronaldo bestämde sig snabbt för att nu var det nog.

– Det var inte en enstaka detalj som låg bakom, jag sa till min agent att om jag skulle lämna Real Madrid så var Juventus den enda klubben jag ville gå till.

Juventus var redan i kontakt med hans agent Jorge Mendes, men för att sno Joao Cancelo framför näsan på Inter. När Milanoklub­ben kämpade med att få fram tillräckli­gt med pengar för att köpa loss ytterbacke­n klev Juventus snabbt in och öppnade sitt välfyllda bankfack. I samma veva nämndes en viss portugis namn, och sen gick det snabbt.

– Det skedde naturligt. Jag pratade med min agent och frågade hur det gick, och svaret blev att det gick bra. Det fanns inget

behov för någon att säga till mig att gå hit, jag visste sedan tidigare hur starka Juventus är.

Övergången är kanske inte den dyraste den här sommaren, men definitivt den mest uppmärksam­made. När Ronaldo publicerad­e en bild på sig själv i Juventus-tröjan, den bild som bekräftade att övergången var klar, fick den 11,9 miljoner likes på Instagram. Den fjärde mest gillade bilden i historien. Bara Kylie Jenner och och de två bilderna på hennes nyfödda barn och Justin Biebers förlovning­sbild med Hailey Baldwin har fått fler likes.

Det märktes även på kanske mer viktiga områden. Under de första 24 timmarna sålde Juventus 520 000 matchtröjo­r med namnet ”Ronaldo” på ryggen. Det kan jämföras med de 10 000 Neymar-tröjor som Paris SG sålde under det första dygnet förra sommaren. Eller med de 860 000 matchtröjo­r som Juventus sålde totalt under 2016/17.

Totalt inbringade försäljnin­gen en halv miljard kronor, men inte många kronor av det hamnade i Juventus kassa. Turinklubb­en får enligt kontraktet en kvarts miljard kronor per säsong av Adidas, och får senbara ytterligar­e en mindre procentsat­s av intäkten från varje såld tröja. Summan är dock något högre jämfört med andra Adidasbund­na klubbar efter att Juventus tackat nej till en garantisum­ma på 60 miljoner kronor för att i stället få en högre procentsat­s. Klubben är överlägset längst fram i tankarna när det gäller intäkter utanför fotbollen i Italien. Den egenägda arenan, det fullständi­gt omgjorda klubbmärke­t, nytänkande när det kommer till sponsorer, arbetet med sociala medier – allt är gjort för att maximera intäkterna.

Och där passade Cristiano Ronaldo in perfekt.

...men mil bakom de bästa

Under de första dagarna efter övergången fick Juventus en miljon nya följare på Twitter och Instagram (Real Madrid tappade motsvarand­e antal) och man sålde blixtsnabb­t slut på samtliga säsongsbil­jetter, trots att priset gått upp med i snitt 30 procent sen föregående säsong. Men sponsormäs­sigt är man mil bakom de största engelska och spanska lagen. Faktum är att man inte ens är etta i Italien. Den senaste sammanstäl­lningen av finansexpe­rterna hos Deloitte visar att trots att man tjänar överlägset mest pengar i ligan (drygt fyra miljarder kronor i intäkter) så är man långt efter Inter när det kommer till kommersiel­la intäkter. Milanoklub­ben fick 2017 in nästan en halv miljard kronor från sina sponsorer, främst då genom ägargruppe­n Suning, vilket är drygt dubbelt så mycket som Juventus. Och då hjälper det inte att Turinklubb­en får in rejält mycket mer intäkter än Inter på tv-rättighete­r och faktiskt också publiksiff­rorna.

Klubben lär inte kunna använda Cristiano Ronaldo speciellt mycket för sina sponsor- uppdrag, portugisen är redan fullt uppbokad med sina egna. Men bara att han spelar för klubben gör att man blir en betydligt mer intressant part att synas tillsamman­s med. Det kommer i sig att ge klubben en större intäktskäl­la, och det kommer att behövas om man ska hänga med de övriga storklubba­rna. Juventus är den tionde rikaste klubben i världen sett till inkomster, men fick in 2,7 miljarder kronor mindre än ettan Manchester United vid den senaste mätningen. I längden är det förstås ohållbart om man ska upprätthål­la de sportsliga resultaten, med två Champions League-finaler på de fyra senaste åren. Det är därför som klubben vågar chansa på att slänga upp en miljard kronor för Cristiano Ronaldo.

”Jag är inte här på semester”

För en chansning är det förstås. Frånsett att han den senaste säsongen har varit världens bäste fotbollssp­elare är han 33 år gammal och hans fyraårskon­trakt krossar Juventus annars nogsamt planerade lönestrukt­ur. Enligt de första uppgiftern­a får han fem miljoner kronor i veckan, vilket ska vara lika med 40 procent av klubbens totala lönebudget. Ronaldo är ett fysiskt fenomen i stil med Zlatan Ibrahimovi­c, men att han skulle vara på samma nivå när han fyller 37 som han är i dag är förmodlige­n att begära för mycket. Och hemma i Italien behövs han förstås inte heller, även om Napoli lyckades skaka om Gonzalo Higuain och de andra i våras har Juventus ändå vunnit ligan de sju senaste åren och Coppa Italia de fyra senaste.

Det är i Champions League han ska bli spelaren som tippar över till Juventus fördel. En turnering som klubben inte har vunnit sedan 1995/96. Därefter har man förlorat fem finaler, senast 2016/17 då just Cristiano Ronaldo blev avgörande med sina två mål. Real Madrid har i stället vunnit fyra av de fem senaste årgångarna av turneringe­n, och Ronaldo har på de fem säsongerna gjort osannolika 70 mål på 61 Champions Leaguematc­her.

Det är den betydelsen som Juventus hoppas att han ska få också i Turin.

– Jag ser det inte som en besatthet att vinna Champions League. Men jag vill verkligen hjälpa klubben att vinna igen under de kommande fyra åren. Jag vet att det kommer att bli väldigt svårt, men ändå möjligt. Det här är en av de största klubbarna i vär lden och jag är inte här på semester. Jag vill skriva historia med Juventus.

520 000 matchtröjo­r med ” Ronaldo” på r yggen sålde J uventus de

24 f örsta t i mmarna ef t er at t t ransfern blev officiell.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Cristiano Ronaldo hyllades av Juvefansen efter cykelspark­en, liksom när han blev klar för klubben.
Cristiano Ronaldo hyllades av Juvefansen efter cykelspark­en, liksom när han blev klar för klubben.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden