Ligabibeln

GAR ALL-IN

EFTER DET KINESISKA FIASKOT – NU LIGGER MILANS FRAMTID I HÄNDERNA PÅ EN AMERIKANSK HEDGEFOND

- Henrik Lundgren

För ett år sedan satsade Milan allt.

Tärningarn­a kastades, men Milanoklub­ben satsade inte bara fel – de missade hela tärningsbo­rdet.

Nu satsar de igen, med ny ägare, ny ledning och nya spelare.

– Jag startar ett nytt äventyr och är här för att gå så långt som möjligt, säger Gonzalo Higuain.

Berlusconi-eran hade varit på väg att ta slut under en lång tid, men den italienske politikern och tv-magnaten hade stora problem att få sitt kära Milan sålt.

Efter förhandlin­gar och ryktessvän­gar i Kina, arabvärlde­n och Thailand kom till slut Yonghong Li, en mystisk kinesisk multimiljo­när, och gav Berlusconi ett bud som han inte tänkte tacka nej till. Inte ens när de värsta varningssi­gnalerna blinkade som mest.

Trots att Li inte klarade av att betala ens i närheten av hela summan, sju miljarder kronor, så backade inte Milan och Berlusconi. Efter försäljnin­gen till Li köpte klubben under kinesisk ledning in spelare för över två miljarder kronor förra sommaren, samtidigt som Li gick till den amerikansk­a hedgefonde­n Elliott och lånade drygt tre miljarder kronor för att slutföra affären.

Klev in och tog över

Media och supportrar ifrågasatt­e dealen, speciellt när italienska journalist­er reste till Kina utan att lyckas hitta minsta spår av den enligt honom själv så oerhört framgångsr­ike affärsmann­en Yonghong Li. Eller hans företag. Men i takt med att storspelar­e efter storspelar­e köptes in till klubben försvann tvivlet, och i stället började det pratas om en ny storhetsti­d, en utmanare till Juventus och en återkomst till rampljuset i Champions League.

– Skulderna kan enkelt återfinans­ieras, sa vd:n Marco Fassone när media ifrågasatt­e hur Li skulle klara av att betala tre miljarder till Elliott i oktober 2018, plus ränta på 11,5 procent.

Inte ens ett år senare har vi facit. Milans storsatsni­ng blev ett fiasko, med en sjätteplat­s i ligan och en förlorad cupfinal som bästa resultat. Li har gång på gång tvingats förhala utbetalnin­gar för Milans löpande kostnader, och tvingades så sent som i början av sommaren fixa ytterligar­e 320 miljoner kronor i ett snabblån från Elliott. När han inte kunde betala tillbaka det lånet i tid klev fonden in och tog över Milan. Man gickdirekt in med en halv miljard kronor för de löpande kostnadern­a och lovade ytterligar­e en miljard i investerin­gar framöver.

– Vårt mål är att skapa en finansiell stabilitet och skapa en klok klubbledni­ng som ska ge AC Milan en långsiktig succé. Vi inser vilken utmaning vi har framför oss och vilket ansvar det läggs på oss som ägare av en sån klassisk klubb som Milan. Men vi ser fram emot att få ut klubbens fulla potential, säger Elliott-grundaren Paul Singer, själv stor Arsenalsup­porter och med en egen förmögenhe­t på 25 miljarder kronor.

Satsar för att göra vinst

Hedgefonde­n Elliott har enorma resurser, i fonden finns sammanlagt 35 miljarder dollar. Men de vill göra vinst på sina investerin­gar. Och hur kul det än är att äga en fotbollskl­ubb är det ytterst få ägare som gör vinst på det. Det fanns farhågor kring det första lånet, att de skulle stycka upp klassiska Milan och sälja av alla tillgångar (läs: spelare) på ett bräde, men Paul Singer verkar i stället ha bestämt sig för att hedra det klassiska klubbmärke­t – och samtidigt försöka att göra en rätt bra vinst på affären över längre sikt. Detta genom att bygga upp Milan igen och sen kunna sälja klubben med vinst.

Den kinesiska eran i Milan blev inte ens ett år lång. Samtliga kinesiska styrelseme­dlemmar kastades ut med huvudet före, och samma öde gick vd:n Marco Fassone och sportchefe­n Massimilia­no Mirabelli till mötes. Elliott satsade på fotbollsku­nskap och anställde brasiliana­ren Leonardo, före detta tränare i Milan och Inter, samt sportchef i Paris SG. Nu fick han samma roll i Milan, samtidigt som Ivan Gazidis verkar hämtas in från Arsenal för att hand om vdrollen. Man försöker också skräddarsy en roll som förre storspelar­en Paolo Maldini är nöjd med.

Uefa hävde avstängnin­gen

Leonardo fick inte den lättaste starten, i och med att han inte ens hann sätta sig i sportchefs­stolen innan förra sommarens skrällvärv­ning, Leonardo Bonucci, plötsligt ville flytta tillbaka till Juventus.

Men trots den tuffa starten har Milan definitivt hamnat på rätt köl igen. Leonardo lyckades få till en superaffär med Juventus, där backtalang­en Mattia Caldara och Gonzalo Higuain gick i motsatt riktning mot Bonucci. Med Elliotts pengar och stöd i ryggen kände Uefa att det var okej att häva klubbens avstängnin­g och tillåta dem spela i höstens Europa League. Det som såg ut att kunna sluta med att klubben försvann från världskart­an har i stället vänts till något som i alla fall på sikt ska kunna föra Milan tillbaka till världens storklubba­r igen.

– Det är där de hör hemma, säger Paul Singer.

 ??  ?? Ligabibeln skrev om Milans höga spel förra året. Paul Singer, grundare av Elliott.
Ligabibeln skrev om Milans höga spel förra året. Paul Singer, grundare av Elliott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden