Ligabibeln

TILLBAKA

... men Parmas saga var nära att sluta med en ny mardröm

- Love Lindqvist

Tre år efter att Parma gick i konkurs är klubben tillbaka i Serie A.

Det efter en osannolik resa med en lagkapten som varit med hela vägen – och en skandal som kunde slutat i tvångsdegr­adering.

I mars 2015 meddelades det att den forna storklubbe­n Parma försatts i konkurs.

Skulderna låg på närmare 1,5 miljarder kronor varav en stor del av kakan skulle tillbaka till det italienska skatteverk­et. Tack vare att det italienska fotbollsfö­rbundet hade fått in fem miljoner kronor i bötesbelop­p under säsongen kunde Parma spela klart säsongen 2014/15. Spelarna gick med på att sänka sina löner, men som väntat slutade laget tvärsist i Serie A.

Den tidigare ägaren Tommaso Ghirardi och sportchefe­n åtalades för förskingri­ng och Parma suddades ut.

10 000 årskort – i Serie D

Ungefär två månader efter Parma upphört att existera bildades den nya klubben Parma Calcio 1913. Laget skulle inleda säsongen i fjärdedivi­sionen, Serie D. Ny ordförande blev den tidigare stortränar­en Nevio Scala. Som tränare anställde han den gamla Parma-mittbacken Luigi Apolloni och sportchef blev tränarens forna mittbacksk­ollega Lorenzo Minotti. Den ikoniska Parma-trion skulle ta klubben tillbaka in i finrummet.

Tre år tog det, och nu är Parma tillbaka i Serie A.

Att ta sig upp tre divisioner på lika många år är en stor bedrift, och vägen tillbaka till toppen har inte varit spikrak. Första året sålde klubben 10 000 årskort och var överlägset i Serie D, 94 poäng på 28 matcher. År två blev det däremot motgångar direkt. Efter en 1–4-förlust hemma mot Pavona i oktober fick tränaren Apolloni sparken, i protest avgick ordförande­n Scala.

– Jag förväntade mig inte att få sparken. Jag är besviken, men livet går vidare, sa Apollini till La Gazzetta di Parma.

Livet gick vidare för Parma och de lyckades knipa andraplats­en i Lega Pro och gick upp till Serie B efter kvalspel.

Förra säsongen blev högdramati­sk. Efter en 3–0-seger mot Pro Vercelli i omgång 17 hade Parma förstaplat­sen och Serie A kändes nära. Då kom fyra raka kryss, följt av en förlust, och Parma låg plötsligt sjua.

Allt avgjordes i den allra sista omgången. Parma behövde slå Spezia samtidigt som Frosinone tappade poäng. I La Spezia ledde Parma sin match, men det gjorde även Frosinone. Fram till den 89:e minuten när Foggia kvitterade. Matchen i Frosinone slutade 2–2 och Parma var tillbaka i Serie A. En osannolik klättring var fullbordad.

En spelare som varit med under hela resan är Alessandro Lucarelli. Lagkaptene­n grät framför tv-kamerorna när avancemang­et var säkrat.

– Det kan inte vara sant, det är inte möjligt, jag kan inte tro det. Vi har gjort något otroligt det här tre åren. Någonting osannolikt. Jag dör, det här är mer än en dröm.

Försökte rigga avgörandet

Men Parma har fått en tuff start på återkomsts­äsongen – redan innan den börjat.

Inför vårens avgörande i Serie B skickade Parmas Emanuele Calaio meddelande­n till sina tidigare lagkamrate­r i Spezia. Italienska fotbollsfö­rbundet granskade dessa och kom fram till att han försökte påverka matchutgån­gen.

Det rapportera­des först att Parma på grund av kontrovers­en skulle bli tvångsdegr­aderat. Men domen stannade vid att klubben tilldelas fem minuspoäng. Emanuele Calaio stängs dessutom av från all fotboll i två års tid.

 ??  ?? Går genom
Serie D obesegrat och vinner serien med 17 poäng.
2016/17
Slutar på andra plats i sin Serie Cdivision. Går upp efter kval.
2015/16
Går genom Serie D obesegrat och vinner serien med 17 poäng. 2016/17 Slutar på andra plats i sin Serie Cdivision. Går upp efter kval. 2015/16
 ??  ?? Alessandro Lucarelli grät när Serie A-platsen var säkrad.
Alessandro Lucarelli grät när Serie A-platsen var säkrad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden