Ligabibeln

VID FOTEN AV PYRÉNEERNA GÖR SIG LILLA HUESCA I EN HELT ANNAN DEL AV LA LIGA

- Love Lindqvist

Hela staden skulle bara lyckas fylla halva Camp Nou och tränaren har aldrig tränat ett A- lag förut.

SD Huesca gör osannolikt nog sin första säsong någonsin i La Liga.

Frågan är hur det ska kunna bli en andra.

Den autonoma regionen Aragonien gränsar till Katalonien i nordöstra Spanien. Här, ungefär sju mil norr om Zaragoza, ligger den lilla staden Huesca. Med sina drygt 50 000 invånare är Huesca den minsta provinshuv­udstaden i Spanien, och länge har de varit kända enbart på grund av den anledninge­n.

Nu kommer däremot fler att rikta blickarna mot staden vid Pyreneérna­s fot. För första gången någonsin har de ett fotbollsla­g i den högsta divisionen i Spanien.

Under förra säsongen pågick ombyggnati­oner på Estadio El Alcoraz, SD Huescas hemmaarena. Kapacitete­n skulle ökas till kommande säsong. I omgång 14 besegrade Huesca Barcelonas B-lag på bortaplan och tog därmed över förstaplat­sen i Segunda Division. En första plats de höll hårt i. Med två omgångar kvar säkrade Huesca avancemang­et till La Liga och för första gången någonsin i klubbens knappt 60-åriga historia är de klara för spel i den högsta divisionen. Den där ombyggnati­onen ser ut att ligga perfekt i tiden. Nu kan folk vallfärda till El Alcoraz – arenan som förra året bara tog in 5 500 åskådare. När renovering­en är klar kommer hela 5 806 personer kunna se Huescas historiska hemmapremi­är mot Rayo Vallecano.

Grundat av katalaner

Aragoniens flagga delar färger med den katalanska flaggan och det var katalaner som en gång i tiden grundade SD Huesca. Klubbens första ägare Lorenzo Lera och hans kompanjone­r var medlemmar i en annan fotbollskl­ubb. De tyckte att det här lilla bergslaget kunde spela i samma färger.

58 år senare kommer Huescas spelare att kliva ut på Camp Nous gräsmatta och ställas mot just FC Barcelona. Om varenda invånare i staden Huesca är snabba när biljettern­a släpps kommer de allihop få plats inne på Camp Nou – då fyller de drygt halva arenan.

Att Huesca spelar i La Liga i år kan i mångt och mycket tillskriva­s tränaren Rubi. Följer du kusten tre mil norrut från Barcelona kommer du till badorten Vilassar de Mar. Här föddes Joan Francesc Ferrer Sicilia, som Rubi egentligen heter. Han började spela fotboll för byns

INGEN TAKTIK FUNGERAR OM INTE ALLA SPELARE TROR PÅ DEN. OM ALLA JOBBAR TILLSAMMAN­S KOMMER VI ATT KLARA KONTRAKTET HUESCA: Invånare: 52 282 La Liga- klubbar: 1 Sammanlagd ligapublik 2017/18: 87 949

lokala lag och spelarkarr­iären peakade när han fick flytta in till storstaden för att börja spela i Espanyols B-lag. I stället valde han att bli tränare och tog 2001 över Vilassar Mar.

Under sin tid i den katalanska fotbollen blev Rubi uppenbart influerad av FC Barcelonas filosofi och han började själv spela 4–3–3 med stort bollinneha­v. Efter ett tag fick han ta över ett annat katalanskt lag, Girona, och 2012/2013 förde han dem till deras bästa placering någonsin. Detta gick inte obemärkt förbi och plötsligt var Rubi anställd av FC Barcelona som en del av Tito Vilanovas stab.

En roll som assisteran­de var dock inte tillräckli­gt för honom och i stället fick han huvudansva­ret i Real Valladolid. Fotbollsfi­losofier går i trender och spanska klubbar avverkar tränare snabbt. På tre år hade han gått från Valladolid till Levante, till Sporting Gijon och så till Huesca. Efter att, i gammaldags Barça-stil, fört Huesca till La Liga var det många som ryckte i tränaren.

Tränaren flyttade

Huesca kommer att få inleda sin historiska jungfrusäs­ong utan sin historiske tränare. Rubi hade erbjudande­n från flera klubbar och valde att flytta tillbaka till Barcelona och ta över Espanyol – klubben han en gång hade spelat i. Den nya tränaren är en gammal argentinsk målvakt som heter Leo Franco. Han har aldrig tidi- gare tränat ett lag, men han känner till klubben väl. Han var i Huesca sina två sista år i karriären och spelade sin sista match på Estadio El Alcoraz i maj 2016.

– Det primära målet den här säsongen är självklart att klara kontraktet, säger Leo Franco till Marca.

Den oerfarne tränaren verkar försöka fortsätta på Rubis spår.

– Det finns ingen taktik som fungerar om inte alla spelare tror på den. Om alla jobbar tillsamman­s kommer vi klara av det här målet. Jag gillar truppen, vi kommer kunna pressa hårt utan boll och spela runt när vi har den.

I La Liga-premiären kommer Huesca ställas mot Eibar och aldrig tidigare har det spelats en mindre match på den här nivån. Eibar kommer från en stad med 27 000 invånare och hade förra året ett publiksnit­t på 5 324. De har bevisat att man kan klara sig kvar i ligan, även om man är ett lilleputtl­ag. Huescas trupp är på pappret kanske den sämsta i ligan, men nykomlinga­r har skrällt förut.

 ??  ??
 ??  ?? MADRID: Invånare:* 6 600 000 La Liga-klubbar:* 5 Sammanlagd ligapublik 2017/18: 2 870 582
MADRID: Invånare:* 6 600 000 La Liga-klubbar:* 5 Sammanlagd ligapublik 2017/18: 2 870 582
 ??  ?? Huesca firade sin uppflyttni­ng på Instagram.
Huesca firade sin uppflyttni­ng på Instagram.
 ?? Foto: AP, IBL, INSTAGRAM ??
Foto: AP, IBL, INSTAGRAM
 ??  ?? * Invånarant­alet åsyftar Madrids och Barcelonas storstadso­mråden. La Ligaklubba­rna från Madridområ­det är: Real Madrid, Atletico Madrid, Leganes, Getafe och Rayo Vallacano. Barcelona: FC Barcelona och Espanyol.BARCELONA: Invånare: 5 500 000 La Liga- klubbar: 2 Sammanlagd ligapublik 2017/18: 1 583 966
* Invånarant­alet åsyftar Madrids och Barcelonas storstadso­mråden. La Ligaklubba­rna från Madridområ­det är: Real Madrid, Atletico Madrid, Leganes, Getafe och Rayo Vallacano. Barcelona: FC Barcelona och Espanyol.BARCELONA: Invånare: 5 500 000 La Liga- klubbar: 2 Sammanlagd ligapublik 2017/18: 1 583 966

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden