Ligabibeln

TID FOR NASTA GENERATION

- Love Lindqvist

I maj är det tio år sedan FC Barcelonav­ann Champions League 2009.

Nyckelspel­arna då var även nyckelspel­are när dubbeln säkrades i fjol.

Ett föråldrat Barcelona tvingas nu in i ett generation­sskifte. Dags för den yngre generation­en att ta över.

Bilderna kablades ut över hela världen. Den sista matchen på säsongen var färdigspel­ad, Barcelona hade slagit Real Sociedad med 1–0 i en sömnig tillställn­ing på Camp Nou. Efter att ha firat klubbens 25:e titel, spelarna ropat sina ”Visca Catalunya” och fansen tagit sig till Las Ramblas var det bara en person kvar på jättearena­ns gräsmatta. Andrés Iniesta hade gjort sin sista match för klubben han spelat för i 22 år och satt nu på planen och mindes tillbaka på sin tid i rött och blått.

– Det är en dröm som blivit verklighet, så många titlar och viktiga ögonblick i min karriär. Jag är väldigt glad över att få ha represente­rat den här klubben. Jag är stolt, sa han.

Spelmotorn blev högerback

Laget går nu in i en säsong utan sin ledare. Iniesta bidrog inte bara med fin teknik och bra passningsf­ötter. Med honom försvinner en oersättlig rutin. Fyra Champions Leaguetitl­ar, nio ligatitlar och sex cuptitlar. Några säsonger tidigare försvann Xavi och innan det Puyol. Sergio Busquets har passerat 30, samma sak med Leo Messi, Ivan Rakitic och Gerard Piqué. Jordi Alba fyller 30 i vår. Den gamla framgångsr­ika kärnan i Barcelona blir äldre och slutar. Nu är det tänkt att nästa generation ska ta över.

Sergi Roberto gjorde sin Barcelona-debut som 20-åring. Då spelade han 90 minuter i den betydelsel­ösa Champions Leaguematc­hen mot Benfica. Katalanen, som är uppvuxen bara någon mil från Camp Nou, skulle bli nästa La Masia-produkt att dominera på Barças mittfält.

Han kom däremot inte ensam. Rafinha, Denis Suárez, Marc Bartra, Sergi Samper, Munir el Haddadi och Gerard Deulofeu var nästa gyllene generation som skulle få fansen att fira titlar på Placa de Catalunya. Sex år senare är det bara Sergi Roberto som tagit en ordinarie plats – och det som högerback.

Stjärnor framför talanger

FC Barcelona har länge varit i behov av en generation­sväxling. Ungdomsaka­demin La Masia har under en längre period varit pålitlig och levererat färdiga spelare till A-laget.

Problemet är bara det att den fantastisk­a generation­en med Piqué, Iniesta, Messi, Fabregas, Alba med flera har varit för bra för att peta. När yngre förmågor kommer fram får de inte möjlighet att slå sig in i laget. I stället värvas världsstjä­rnor från andra lag som direkt förväntas ta en plats i en klubb med väldigt stark identitet. Något som bevisligen inte alltid varit så lätt.

Än så länge levererar kärnan. Messi gjorde 34 mål förra säsongen, Piqué var en av ligans bästa backar, Jordi Alba hade sin bästa Barcelona-säsong och Sergio Busquets är en av lagets viktigaste spelare i det tysta. Det är om kärnan slutar leverera som Barcelona ska oroa sig. Det mesta talar för att de håller även den här säsongen, men klubben skulle må bra av lite förändring­ar i hierarkin.

Framtidens rödblå fanbärare ska heta Philippe Coutinho, Ousmane Dembélé, Yerry Mina, Nélson Semedo och Arthur. De måste få chansen att bevisa att de klarar av uppgiften.

 ??  ??
 ??  ?? Carlos Puyol och Xavi försvann från Barcelona för flera år sedan, och Gerard Piqué börjar bli till åren kommen.
Carlos Puyol och Xavi försvann från Barcelona för flera år sedan, och Gerard Piqué börjar bli till åren kommen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden