Ligabibeln

KRAVET PÅ KOVAC: VINN DE SOM PRESTERAR BÄST KOMMER FÅ SPELA, OAVSETT ÅLDER, UTSEENDE ELLER OM DE ÄR TYSKAR ELLER INTE

Bayern Münchens nye tränare om pressen: Visst är vi här för att vinna titlar

-

Hur är någon perfekt för jobbet som Bayern Münchens tränare? Niko Kovac är definitivt inte långt ifrån. Nu ska han uppfylla det enda kravet som finns i den tyska jätten: Vinna titlar.

”Den här gången blir det en tysk tränare.” Bayerns krav lät kanske enkelt i teorin men var desto svårare att faktiskt genomföra.

Efter haveriet med italienare­n Carlo Ancelotti, som tvingades bort hösten 2017 efter påtrycknin­gar från rutinerade spelare som Arjen Robben och Franck Ribery, stod den tyska jätten handfallen. Till slut kallades Jupp Heynckes tillbaka från pensioneri­ngen och 73-åringen lyckades med den självklara bedriften (vinna Bundesliga) och nådde dessutom semifinal i Champions League (förlust mot Real Madrid).

Nu återstod frågan vem som skulle ta över permanent. RB Leipzigs Ralph Hasenhüttl var ett alternativ, den något yngre Julian Nagelsmann i Hoffenheim ett annat. Valet föll till slut på en tränare som kanske inte hade lägst odds, men som på många sätt är perfekt för jobbet.

Niko Kovac är född och uppvuxen i Berlin men represente­rade det kroatiska landslaget under den aktiva karriären på grund av sina föräldrars härkomst. I det gamla pojkrummet i stadsdelen Wedding hängde en affisch av stora idolen KarlHeinz Rummenigge, anfallsstj­ärna i både Bayern München och Västtyskla­nd.

Tänk om ynglingen Niko då hade vetat att samme Rummenigge skulle bli hans chef lite mer än 30 år senare.

– Niko är lugn, duktig på att föra sig, extremt ambitiös, godhjärtad och alltid öppen för nya idéer, sa ordförande Rummenigge i samband med offentligg­örandet.

– Det är av vikt att Niko känner till Bayern Münchens DNA, att han vet hur vår klubb arbetar. Vi är övertygade om att han är rätt man för jobbet.

Två säsonger i Bayern som spelare

Titlar är ett krav snarare än en bonus i Bayern, men detta känner tyskkroate­n förstås redan till. Som 29-åring fick han slutligen sin drömflytt till München och hade två lyckade säsonger innan han drog tillbaka till huvudstade­n och Hertha Berlin. Kovac är den tredje personen att både represente­ra Bayern i egenskap av spelare och tränare, endast Franz Beckenbaue­r och Jürgen

Klinsmann har åstadkommi­t detsamma. Däremot är han inte den första kroaten vid rodret, redan 1963 tog Zlatko Cajkovski och Branko Zebec över befälet i klubben och hann därmed före med råge.

Med sig i bagaget har 46-åringen erfarenhet som förbundska­pten för Kroatien samt en framgångsr­ik period i Eintracht Frankfurt som avslutades med en cupfinalse­ger mot just Bayern.

– Jag vet att många människor tittar på en ny tränares CV, för att se vad han har åstadkommi­t. Det är fantastisk­t att komma hit med en titel, personlige­n var det fint att få uppnå det och jag hoppas på många fler nu, säger Niko Kovac.

– Det känns lättare att andra beskriver mig än att jag ska göra det själv. Mycket har redan sagts och skrivits. Jag växte upp i ett arbetaromr­åde i Berlin med många olika kulturer och nationalit­eter och det har influerat mig. Jag fick alltid jobba hårt eftersom alla andra hade medfödd talang, men det gäller också att ta vara på den talangen och utvecklas. Jag älskar att arbeta hårt och att vara en förebild, men jag förväntar mig samtidigt att alla andra ska göra detsamma.

Bärande i Kroatiens landslag

Kovac arbetade definitivt hårt under sina 12 år med det kroatiska landslaget. I EM 2008 var han den bärande spelaren i ett lag som innehöll flera av de avgörande kuggarna som sedermera tog Kroatien till en sensatione­ll VMfinal i Ryssland. Mittfältar­na Niko, Ivan och Luka (Kovac, Rakitic och Modric) startade tre av fyra matcher i mästerskap­et som Österrike och Schweiz delade på. Kroatien dansade genom gruppspele­t men föll på straffar mot Turkiet i kvartsfina­len. Några månader senare meddelade den då 36-årige Kovac att han bestämt sig för att lägga skorna på hyllan, först enbart i landslaget och slutligen även i klubblaget RB Salzburg, som därefter blev hans första uppdrag som tränare.

Att leda Kroatien i VM 2014 (som slutade med att laget inte tog sig vidare från gruppen) var visserlige­n en utmaning, men nu väntar en än större uppgift. Niko Kovac föredrog ett 3- 5-2-system med wingbacks i Eintracht Frankfurt och sa till och med följande i en intervju från augusti 2017:

– Jag gillar spelare som söker sig brett. När jag exempelvis ser Arjen Robben och Franck Ribery spela börjar mitt hjärta dunka fortare.

Det är kanske inte speciellt förvånande att den rutinerade duon, som ju hamnade i en dispyt med tidigare tränaren Ancelotti, förlängde sina kontrakt kort efter Kovacs ankomst.

– Sedan Louis van Gaal var här 2010 har Bayerns spelsätt påverkats av många olika sorters tränare, säger Kovac.

– Vi vill behålla känslan av att ha kontroll, men vi kommer kanske ändra spelsystem beroende på vilken situation vi befinner oss i. I cupfinalen mot Bayern körde jag ett 4-3-3 som sedan blev en fembacksli­nje. Fotbollen är inte vad den var, du inleder med ett system och avslutar med ett annat. Det gäller att vara flexibla.

Vid sin sida har han givetvis Robert. Bröderna har följt varandra genom både den aktiva karriären och tränaryrke­t, med start i det kroatiska U21-landslaget 2012.

– Han har alltid haft min rygg, och har det fortfarand­e, säger Niko Kovac och beskriver relationen till sin assisteran­de tränare:

– Vi kompletter­ar varandra väl och förstår varandra innan och utantill. Jag har stor tillförlit till honom, det kunde inte vara bättre.

Med sina utländska bakgrunder har Niko och Robert blivit exempel på när integratio­n faktiskt fungerar, och kunskapen från uppväxten har de fört med sig ut på planen.

– Det här är inte ”Brexit” eller ”Fraxit”, vi bryr oss inte om politik, vi spelar fotboll i stället, säger Niko Kovac.

– De som presterar bäst kommer få spela, oavsett ålder, utseende eller om de är tyskar eller inte.

”Utveckla varenda spelare”

I Frankfurt basade Kovac vid ett tillfälle över ett av de mest internatio­nella omklädning­srummen med 17 olika nationalit­eter (inklusive svenske Branimir Hrgota) och han fick alla att prata samma språk, både på och utanför planen. Beslutet att peta legendaren Alexander Meier 2016 skapade en del rockader i klubben, men kritiken tystnade snabbt när resultaten trillade in.

Nu är målet att få till en behaglig gruppdynam­ik i Bayern, det som Ancelotti misslyckad­es med.

– Vi som ledarstab måste uppgradera truppen inom alla områden. Först och främst måste vi lära känna alla spelarna, gamla som nya, inklusive ungdomsspe­larna, säger Kovac.

– Jag är övertygad om att alla kommer vara så motiverade som jag förväntar mig. Det här är spelare som har varit här i många år och kan ta fram den motivation som krävs. Trots att de redan har vunnit så mycket så vill de vinna mer.

Robben, Ribery, Joshua Kimmich, Corentin Tolisso, David Alaba och även succélånet från Real Madrid, James Rodriguez. Det finns gott om material i Bayern-kistan.

– Mitt mål är att utveckla varenda spelare, både tekniskt och taktiskt. Kan vi göra det så har vi chansen att vinna en titel eller två, säger Niko Kovac och tillägger:

– Vi får se vad som händer, helt enkelt. Men visst är vi här för att vinna titlar, så är det.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden