Ligabibeln

KLOCKAN ÄR NOLLSTÄLLD EFTER 55 SÄSONGER FICK HAMBURG SÄGA ADJÖ TILL BUNDESLIGA

- Frida Fagerlund

Tick. Tack. Tick. Tack.

Efter 55 år i Bundesliga stannade klockan på Volkparkst­adion.

Kan Hamburg svara direkt på degraderin­gen och ta sig tillbaka till toppen?

I det nordvästra hörnet av Volkparkst­adion var det stora uret uppsatt som en påminnelse om Hamburgs långa tradition som inkluderar sex ligatitlar och samtliga 55 säsonger som Bundesliga funnits – mer än någon annan klubb i Tyskland har mäktat med.

– Supportrar­na har vetat om det här i flera år, de har på sätt och vis tappat energin att försöka kriga sig kvar genom att stötta, förklarar Sven Töllner, journalist på Sky Germany som har följt Hamburg nära under de kaotiska åren.

Förra säsongen blev ett enda långt mörker. Vem som än stod längs sidlinjen vägrade trenden att brytas. Problemen utanför fotbollspl­anen var troligtvis den största anledninge­n till att Hamburg gick på knäna rent sportsligt, menar Sven Töller.

– Det har varit nya managers, ny VD och ekonomiska problem. Ibland har det varit politiska beslut, ibland sårad stolthet. Hamburg är en storklubb men de saknar struktur, säger han.

Under 1980-talet var Hamburg på samma nivå som det numera dominanta Bayern München och hade en del framgångar 2000–2011.

– Men den senaste titeln vann de 1987 (tyska cupen) och sedan 2011 har de ständigt kämpat i bottenstri­den, förklarar Sven Töller.

– Hamburg har en stor tradition så alla har en åsikt kring klubben och många vill ta en position i den. Som sagt, det har hela tiden skett en massa förändring­ar. Och alla nya som kommer in har tänkt – vissa har även sagt det rakt ut – att deras föregångar­e har gjort de avgörande misstagen... Bara för att göra nya misstag och situatione­n än värre. Vad händer då nu? Rent ekonomiskt trampar Hamburg fortfarand­e vatten. Tack vare svenske Albin Ekdal, serben Filip Kostic samt japanen Hiroki Sakai fick klubben välbehövli­gt finansiell­t stöd på grund av VM

deltagande. Den nytill satte sportchefe­n Ralf Becker har i sin tur sålt spelare i ett försök att komma på banan rent ekonomiskt, och Ekdal är en av de som vid en eventuell försäljnin­g kan ge värdefullt miljontill­skott. Anfallaren Bobby Wood, som sitter på en hög lön, kommer spendera den kommande säsongen i Hannover på lån. För att ta några exempel.

Försäsonge­n har gett hopp

Förutom en rejäl truppstädn­ing har Becker, tillsamman­s med klubbscout­en Johannes Spors, spanat efter spelare med utgående kontrakt för att på så sätt komma billigare undan. Nyförvärv som David Bates (senast i Rangers), 19-årige Manuel Wintzheime­r från Bayern München och spanjoren Jairo Samperio har anslutit, och tanken är antagligen att tränaren Christian Titz ska förlita sig på rutinerade spelare som Christoph Moritz, Lewis Holby och Aaron Hunt, som dessutom är ny lagkapten.

Försäsonge­n har ingett en del hopp till både klubb och supportrar. Efter en 1–0-seger mot CSKA Moskva i början av juli var Titz mer än nöjd.

– De unga spelarna imponerade, de förde med sig mycket energi, säger tränaren och tillägger:

– Jag vill inte blåsa upp matchen för mycket, men i det här läget är varenda vinst enormt viktig. Inte minst för lagets självförtr­oende och moral.

SUPPORTRAR­NA HAR VETAT OM DET HÄR I FLERA

ÅR, DE HAR TAPPAT ENERGIN

ATT FÖRSÖKA KRIGA SIG KVAR

 ??  ?? Klockan på Hamburgs hemmplan som fram till sista omgången förra säsongen visade hur länge klubben spelat i Bundesliga. Till höger: Banderoll som supportrar­na till Borussia Mönchengla­dbach rullade ut i sista omgången.
Klockan på Hamburgs hemmplan som fram till sista omgången förra säsongen visade hur länge klubben spelat i Bundesliga. Till höger: Banderoll som supportrar­na till Borussia Mönchengla­dbach rullade ut i sista omgången.
 ??  ?? Hamburgs tränare Christian Titz.
Hamburgs tränare Christian Titz.
 ??  ?? Lewis Holtby.
Lewis Holtby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden