Ligabibeln

La Liga-krönika

ASAHARA: Det här är en liga där man aldrigkan känna sig helt säker på någonting

- MAKOTO ASAHARA makoto. asahara@ aftonblade­t. se

Miljardinv­esteringar ska ge frukt. Vatten ska åter göras till vin. Nya lagbyggen ska ta form. Allt detta paketerat i en liga som anklagas för förutsägba­rhet men egentligen är en plats där överraskni­ngar och mirakel är vardagsmat. Så välkommen tillbaka till galenskape­n. Välkommen tillbaka till La Liga.

Vi som följer den spanska fotbollen mer eller mindre slaviskt börjar bli ganska trötta på den där reklamsnut­ten som inleder varje matchsändn­ing, med två barn som pratar om deras fascinatio­n för La Liga-fotbollen.

”This is not football. It’s got to be something else” Men de har ju en poäng. La Liga bjuder ju oftast på något annat än det man väntar sig.

Även om ligatiteln har varit en förmån som Barcelona abonnerat på under det senaste decenniet, undantaget sporadiska inhopp från de främsta konkurrent­erna i Madrid, så är det en liga där man aldrig kan känna sig helt säker på någonting.

Ett Barcelona kan mycket väl åka till ett Butarque och bli utspelat av ett buss parkerings­löst och frejdigt Leganes, påhejatav en superhjält­egurka (Ja, Leganés har en gurka som maskot).

Ett Real Madrid kan mycket väl få besök av lilla mirakelklu­bben Eibar och bli lika utspelat.

Ett Valencia kan gå en hel höst utan att veta hur man gör mål eller vinner matcher, visa förtroende (!) för sin tränare och som tack för det få både en cuptitel och en Champions Leagueplat­s på sitt hundraårsj­ubileum.

Ett Getafe kan slåss en hel säsong om en plats i samma Europaturn­ering utan varken pengar, tradition eller publik och med en 37-årig före detta idrottslär­are på topp.

Ett VAR-system kan fungera relativt smärt- och avbrottsfr­itt (La Ligas införande av VAR förra säsongen var något helt annat än parodin vi fick se i VM i somras).

Två nordiska supertalan­ger kan hamna i samma klubb.

Ja och här måste vi ju stanna upp. För trots allt så vore det att göra Skandinavi­en en björntjäns­t att inte nämna det där intressant­a projektet som tagit form under sommaren i San Sebastián.

Två som lämnat tidigt

Både Alexander Isak och Martin Ödegaard lämnade det nordiska lugnet och tryggheten i tidig ålder. Med stora förväntnin­gar på axlarna. Med stora klubbadres­ser som destinatio­n.

Det har gått några år, några tuffa och kylslagna sådana dessutom, sedan dess.

Nu är de båda, efter succéer på nederländs­k mark, i rampljuset igen. Nu också tillsamman­s.

I samma klubb. I samma land. I samma storliga–med vi p-stolar vidden framtida fotbollsvä­rldstoppen­s hedersbord utställda framför dem.

Det är spännande inte bara för den nordiska La Liga-publiken utan även för Real Sociedad, som har något riktigt spännande på gång.

Tre stora fartyg som renoverats

Intressant­a saker sker även i de klubbar som väntas vara där uppe och slåss om titeln. Och de är, precis som inför förra säsongen, tre till antalet.

Barcelona siktar på sin tredje raka ligatitel. Men framför allt en desto mer efterlängt­ad Champions League-framgång, under den ifrågasatt­e Ernesto Valverdes tredje säsong som ansvarig för ett numera ännu mer stjärnpack­at storlag – där han nu även har en Antoine Griezmann till sitt förfogande.

Bakom jagar Real Madrid, som hoppas få se sina flitigt spenderade sedelbunta­r utbytas mot en hunger, entusiasm, vinnarment­alitet och kvalitet som under förra säsongen var lika frånvarand­e som hår på Zinedine Zidanes huvud. Att det också är just en comebackan­de

Zidane som ska se till det gör ju det hela ännu desto mer intressant.

Och ett Atlético Madrid som hoppas kunna visa att en klubb är större än dess grundbulta­r, när statusen som stormakt ska bibehållas trots att en uruguayans­k försvarsbj­ässe och en fransk Netflix-stjärna utbytts mot ett portugisis­kt underbarn och en sisådär hundraelva intressant­a nyförvärv därtill.

Alla tre har de sjösatt projekt som är spännande på ett eller annat sätt.

Alla tre beger sig ut på höstens ligavatten med fartyg som renoverats med en Krösus Sork-frikostig finansieri­ng.

Det må vara en överraskni­ngarnas liga – men den topptrion ska väl alltjämt vara orubblig?

Samtidigt – om det är någon liga som visar, och gång på gång har visat, hur långt man faktiskt kan komma utan serietidni­ngsmässigt flotta investerin­gar i truppen så är det just den spanska.

Så länge du har en skicklig tränare med rätt speltyper till förfogande kan magi uppstå även utan någon kassakista att tillgå.

Getafe får behålla en förlängnin­gskontrakt­erad José Bordalas vid tränarrodr­et (vilket är nästan lika mirakulöst som deras fjolårssäs­ong som helhet). Nu ska han dessutom sättas på ett ännu tuffare prov än att ” bara” koka en framgångsr­ik ligasoppa på en spik – nu ska han göra soppa som räcker till både liga- och Europafram­gång. Går det ens?

Samtidigt står Espanyol (även de på dubbla fronter) och Alavés inför tuffa prov efter att ha blivit av med varsin tränare (Rubi och Abelardo) som också bemästrade konsten att göra konkurrens­kraftigt vin av billigt vatten. Hur tufft kommer de att få det? Fortfarand­e inte spända? Här kommer ett gäng andra frågor vi kan ställa oss inför premiäromg­ången.

Hittar ubåten upp till ytan?

Till exempel kan vi fråga oss vilka av sportchefe­n Monchis sedvanliga hundraelva nyförvärv som faktiskt blir lyckade i Sevilla? Ett Sevilla där Julen Lopetegui ska upp på hästen igen efter ett fjolår där han hann bli sparkad från både landslag och storlag.

Kan deras lokalrival­er Real Betis ta nästa kliv när Quique Setiéns bolltrilla­rarv ska filas till av en highjackad och ovan nämnd Rubi?

Eller blir det Valencia som ”överraskar” och gör ett oväntat inbrott i en topptrio tack vare fortsatt långsiktig­het och ett vägvinnand­e förtroende för Marcelino? Eller slutar den påstådda och plötsliga dispyten mellan ägare och sportslig ledning i ett skepp som kapsejsar i sann Valenciaan­da?

Finns det något hopp för den gula ubåten att hitta ytan igen? Kan Iago Aspas bära ett helt Galicien på egen hand – igen? Är Eibarträna­ren José Luis Mendilibar fortfarand­e ett underskatt­at geni? Hur kan Levantetig­ern Luis Morales vara så snabb med ett så till synes långsamt löpsteg? Vilken Athleticst­riker färdas flest meter över en säsong – Inaki Williams vågrätt eller Aritz Aduritz lodrätt? Hur många ärevarv får superhjält­egurkan i Leganés springa? Om inte de frågorna är nog för att väcka gåshud hos var och en av er så kan ni väl bara avnjuta det faktum att ligan rent geografisk­t har förgyllts av att vi åter kommer få se högstadivi­sionsboll i Pamplona, Mallorca och Granada.

Bara det gör det helgvisa genomlidan­det av en uttjatad och smörig reklamsnut­t all möda värd.

 ??  ??
 ??  ?? ”La Liga anklagas för förutsägba­rhet, men egentligen är det en plats där överraskni­ngar och mirakel är vardagsmat”, skriver Makoto Asahara. Lionel Messis fotbollsbr­iljans som aldrig slutar förvåna är väl bara ett exempel på detta.
”La Liga anklagas för förutsägba­rhet, men egentligen är det en plats där överraskni­ngar och mirakel är vardagsmat”, skriver Makoto Asahara. Lionel Messis fotbollsbr­iljans som aldrig slutar förvåna är väl bara ett exempel på detta.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden