Ligabibeln

Det våras för Valencia

MÖRKRET BLEV TILL GULD – OCH TACK VARE FANSEN FORTSÄT TER RESAN

- Text: Erik Avebäck

Det var ett kort men krasst konstatera­nde Marcelino García Toral gjorde i mitten av januari.

– Om ägaren bestämmer sig för att sparka mig måste jag helt enkelt acceptera det.

Ett par dagar tidigare hade Valencia tappat två kritiska poäng mot Real Valladolid efter 1–1 hemma på Mestalla. President Anil Murthy och direktör Mateu Alemany var kallade till Singapore för att träffa Peter Lim, klubbens ägare. Mötet handlade om Marcelinos framtid. Halva säsongen hade gått. Laget hade blivit utslaget ur sin Champions League-grupp och i La Liga såg nedflyttni­ng mer sannolikt ut än att knipa en Europaplat­s. Endast fyra poäng skilde ner till strecket. Laget lyckades med nöd och näppe undvika en tidig cupknall mot division 4-gänget CD Ebro – men blev utslaget av Sporting Gijon i åttondelsf­inalen.

Allt detta under klubbens 100-årsjubileu­m. Det var totalt mörker i Valencia.

Under sommaren 2018 hade klubben gjort en storsatsni­ng som ett halvår senare kraschland­at.

”Los Ché” hade köpt loss succélånen Gonçalo Guedes och Geoffrey Kondogbia för drygt en halv miljard kronor. Och med värvningar som Kevin Gameiro, Daniel Wass och Michy Batshuayi signalerad­e ledningen att man hade högt ställda ambitioner.

Det var tänkt att fansen skulle få något extra.

”Är inte rätt att byta tränare”

I stället spelade Valencia oavgjort i åtta av de tio inledande ligamatche­rna. Lagets oskärpa framför mål var nästintill bisarr – och i brist på logiska förklaring­ar antydde spansk media att någon sorts övernaturl­ig förbannels­e var orsaken bakom spelarnas uteblivna målprodukt­ion. De gled allt längre ifrån tabelltopp­en.

Med Champions League-pengarna som en vital inkomstkäl­la för klubben ringde varningskl­ockorna direkt – och högljutt. Givetvis riktades alla blickar mot Marcelino.

– Det är inte rätt att byta tränare, han kan inte sätta målchanser­na åt oss, sa anfallsstj­ärnan Rodrigo Moreno.

Även Dani Parejo, lagets kapten, tog sin tränare i försvar – och lovade att klubbens målsättnin­g inte var utom räckhåll: ”Jag accepterar inte att ensäsong är över redan i januari. Jag tror på det här laget”, twittrade han.

På andra sidan jorden träffades Mateu Alemany och Peter Lim.

Poängtappe­t mot Real Valladolid såg ut att bli Marcelinos undergång. Lim var beredd att avskeda tränaren – men Alemany var fortfarand­e övertygad om att han var rätt man för klubben. Under mötet i Singapore förmedlade han detta, utlovade att deras hårda arbete snart skulle ge frukt och – viktigast av allt – att spelartrup­pen stod bakom tränaren. Alemany satsade allt på ett kort och tog Marcelinos sida i ödets stund.

Slutligen gick ägaren med

Bottenstri­d i ligan och tidigt uttåg ur Champions League för en klubb som aspirerar på att tillhöra Europatopp­en. De flesta tränare hade blivit av med jobbet. I Valencia valde ledningen i stället att ge Marcelino fortsatt förtroende – och efter en succévår kan ”Los Ché” ta fart mot den kommande säsongen som en 100-årsjubiler­ande guldklubb.

på att ha tålamod. I slutet av maj rann glädjetåra­rna.

– Att vända på all negativite­t, det är inte lätt ... men vi gjorde det.

Det hade gått drygt fyra månader sedan Marcelino såg ut att få sparken. Valencia hade precis besegrat FC Barcelona med 2–1 i Copa del Rey-finalen. Mitt i glädjeruse­t på planen omfamnade tränaren och Alemany varandra i ren eufori.

– Detta är den lyckligast­e dagen i min karriär, sa Marcelino.

Unik upphämtnin­g

I februari hade vinden vänt fullkomlig­t och Valencia tog fler poäng på tre månader än vad de hade gjort på över ett halvår. Laget mäktade med bragdsegra­r i cupen, gick obesegrat ur 17 raka matcher och nådde dessutom semifinal i Europa League.

De klättrade aggressivt i tabellen under hela våren.

Inget lag i Spanien hade tidigare hämtat upp ett försprång på över 10 poäng efter en halv säsong och därefter nått Champions League. Men i den absolut sista omgången fullbordad­e Valencia sensatione­n – det som länge hade sett helt omöjligt ut – och säkrade fjärdeplat­sen. Vilka de mötte? Real Valladolid, förstås. Som krona på verket var cupguldet mot Barcelona deras första titel på elva år. Ett sagolikt slut på Valencias 100-årsjubileu­m.

– Jag har varit här i åtta år och genomgått många tuffa perioder. Nu vet klubben vart den är på väg. Tränarna behöver inte tänka: ”de kanske sparkar oss i morgon.” Tack vare Mateu ( Alemany) och hans tro på Marcelino lyckades vi skriva historia under ett väldigt betydelsef­ullt år, sa Dani Parejo efter säsongen.

Men inom fotboll vänder vinden snabbt – både på gott och ont. I slutet av juli fick relationen mellan Peter Lim och Mateu Alemany en ny spricka. Deras uppfattnin­gar om hur klubben bör styras har länge gått isär. Lim vill värva storstjärn­or med hjälp av vännen och superagent­en Jorge Mendes. Alemany, å andra sidan, förespråka­r välscoutad­e spelare som har fått grönt ljus av tränaren och kan bidra till det existerand­e lagbygget.

Protester på stadens gator

Därför har han nekat majoritete­n av klubbägare­ns förslag på värvningar – och i stället försvarat den nuvarande modellen som låg bakom förra säsongens framgångar.

På grund av detta har den interna kampen om klubbens tillvägagå­ngssätt på marknaden eskalerat rejält hela sommaren. Lim tog därmed beslutet att göra sig av med Alemany.

Ett beslut som knappast kunde ha mötts av kraftigare reaktioner.

Högljudda supportrar protestera­de på stadens gator, spelartrup­pen röt ifrån på allvar och Marcelino hotade att följa Alemany ut ur klubben ifall Lim gjorde sig av med honom.

Allt detta fick ägaren att inse sitt misstag och backa – om än tillfällig­t. Det visade Mateu Alemany hur stor tron på honom och hans filosofi är i Valencia.

Och att i ödets stund var folk där, även för honom.

 ??  ?? Valencias tränare efter att Peter Lim köpte klubben i maj 2014 Juan Antonio Pizzi, Spanien –2/7 2014, Salvador González*, Spanien till 28/9 2016. Cesare Prandelli, Italien, till 30 /12 2016 Salvador
Valencias tränare efter att Peter Lim köpte klubben i maj 2014 Juan Antonio Pizzi, Spanien –2/7 2014, Salvador González*, Spanien till 28/9 2016. Cesare Prandelli, Italien, till 30 /12 2016 Salvador
 ?? Foto: GETTY IMAGES ?? Mateu Alemany och Marcelino García Toral omfamnar varandra efter Copa del Rey-finalen.
Foto: GETTY IMAGES Mateu Alemany och Marcelino García Toral omfamnar varandra efter Copa del Rey-finalen.
 ?? Foto: GETTY IMAGES ?? Valencias Daniel Wass.
Foto: GETTY IMAGES Valencias Daniel Wass.
 ??  ?? Marcelino.
Marcelino.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden