Ligabibeln

Bayern Münchens farväl

IKONERNAS SISTA SLAG

- Anna Andersson sport@aftonblade­t.se

Nu lämnar de tunga pjäserna FC Bayern München.

Nej, vi snackar varken om Franck Ribéry eller Arjen Robben.

I stället inleds de sista stora slagen för Karl- Heinz Rummenigge och Uli Hoeness.

Två herrar som styrt klubben under hela den senaste storhetsti­den.

– Jag vill gärna ta farväl med en rejäl föreställn­ing, deklarerar Karl- Heinz Rummenigge.

Stor show stod tysken för redan som spelare i Bayern München – under sin sista säsong blev han Bundesliga­s skyttekung för tredje gången. Året var 1984. Karriären fortsatte sedan i Italien och Schweiz, men för Rummenigge betydde ingenting så mycket som FC Bayern München, den förening som han varit trogen sedan han skrev på sitt första kontrakt 1974 och som han haft en betydande ledarroll i sedan 2002.

Han har sett talanger utvecklas till stjärnor, tränare som inte klarat av att hantera stjärnorna, stjärnor som lämnat klubben och stjärnor som avslutat sina framgångsr­ika karriärer i München.

Han har sett föreningen vinna tolv titlar i Bundesliga, förlora stora finaler – och vinna en trippel.

I år förfogar klubbhövdi­ngen Karl-Heinz Rummenigge över ett lag som vunnit ligan sju år i rad, som har fem spelare kvar från 2013 då laget vann Champions League – men som tappat stora stjärnor utan att värva namn med samma lyskraft. Ändå talar FC Bayerns starke man om stordåd. Ty snart lämnar han sitt jobb som styrelseor­dförande och innan dess väntas Uli Hoeness – också han gammal storspelar­e – sluta som president i Bayern Münchens moderfören­ing.

Två världsmäst­are klara

Den 29 augusti ska Hoeness meddela hur han ser på sin framtid och det mesta tyder på att 67-åringen kliver åt sidan redan i år.

– Jag tycker att det är enormt viktigt att man är beredd att lämna över till den yngre generation­en. Det kommer att hända när Oliver Kahn tar överefter mig. Jag har aldrig sett mig som oersättlig, säger Rummenigge, vars kontrakt går ut 2021 till klubbtidni­ngen 51.

– När jag kom hit smög jag in, full av vördnad. Jag kommer alltid att vara tacksam för att jag har fått den här positionen och någonstans känner jag att jag också kommer att lämna med en stod vördnad. Det är en förening som imponerade på mig när jag kom som tonåring och som imponerar lika stort i dag.

Skillnaden är bara att då var han ansvarig för att göra målen. I dag är han ansvarig för att klubben ska vinna titlar.

Efter fjolårets säsong, när laget vann sin sjunde Bundesliga­titel på lika många år, lämnade flera tongivande spelare.

Franck Ribéry sa ”Adieu” efter tolv år i München. Arjen Robben sa ”Tschüss” efter tio. Rafinha sa ”Pfiat di” efter åtta. Mats Hummels sa ”Wiederscha­uen” efter tre.

– Jag tycker ändå att vi skulle ha försvarat oss ännu hårdare mot allt prat om uppbrott och nystart. Vårt lag har en bra mix och man kan inte driva igenom en generation­sväxling med enbart 18-, 19- och 20-åringar. Man får inte heller göra det i ett enda steg, då ger man ungdomarna för mycket förtroende. Den mix vi hade förra året gav oss också en fördel gentemot Dortmund och det var det som fällde avgörandet i slutet av året, säger han.

Inför årets säsong har Bayern gjort klart med bland annat två världsmäst­are från Frankrike (Pavard och Hernández), men av de två miljardern­a som det inför sommaren pratades om att laget skulle investera finns det mycket pengar kvar och troligen kommer det att dyka upp fler nyförvärv under hösten. Men knappast några superstjär­nor. I stället handlar det om en helt annan typ av spelare.

– FC Barcelona har en berömd slogan, ”Mes que un club” – ”Mer än en klubb”. Den passar precis lika bra in på FC Bayern München. Vi är måna om vår kultur. Även i framtiden kommer vi att hitta toppspelar­e som ser FC Bayern som mer än en klubb, förklarar han.

Ser om finalförlu­sten från 2012

– För många är fotboll bara affärer, men fotbollen får inte bli någon form av människoha­ndel. Det är inte FC Bayerns stil att göra en spelare till en affär. Vår filosofi är de mänskliga värdena. Vi kan omöjligen prata om det personliga värdet och sedan göra något annat. Vi ska ha råd med den lyxen, att vara annorlunda, mänskliga och ärliga. De flesta spelarna betalar också tillbaka.

Samtidigt går det inte att komma ifrån att fotboll handlar om att vinna, det är en stor affär och den engagerar enormt många människor. Bayern München är den klubb i Tyskland som säljer flest tröjor – 2017 handlade det om 1,5 miljoner. Föreningen har haft ett publiksnit­t på 75 000 åskådare varje säsong i fyra år. Det är en förening som tyskarna antingen älskar – eller hatar.

Det finns inget lag som ligakonkur­renternai Tyskland så gärna vill slå, men det finns inte heller någon annan förening som vill ha så mycket mer än Bayern München – även om ligan fortfarand­e anses vara det viktigaste att vinna. Därför går Rummenigge tillbaka till den bittraste förlusten om och om igen. Gång på gång ser han förlustmat­chen mot Chelsea i Champions League-finalen från 2012.

”Mäter oss med alla i PL”

– Jag hittar nya detaljer varje gång, de hjälper mig att stanna med båda fötterna på jorden. Den förlusten gör så fruktansvä­rt ont, jag kommer aldrig att glömma hur jag körde förbi en spårvagn efter matchen. De var på väg från en storbildsv­isning på Olympiasta­dion. Det var som att se ett begravning­ståg, berättar Karl-Heinz Rummenigge.

– Då tänkte jag att på något sätt måste vi vända på det, på samma sätt som vi gjorde 1999 och 2001. Alla de som känner en så enorm sorg i dag måste få jubla igen.

Det tog ett år innan FC Bayern München var tillbaka i en CL-final. Då mötte Bundesliga­tvåan från München fjolårets mästare och ärkefiende­n Borussia Dortmund på klassiska Wembley i England. Det var en match som Arjen Robben avgjorde med sitt 2–1-mål i den 89:e minuten.

Nästan 22 miljoner människor såg matchenpå tysk tv och många – oavsett om de håller på något av lagen eller inte– räknar den som en av de största inom tysk klubblagsh­istoria. Det är dit som Karl-Heinz Rummenigge och hans följeslaga­re Uli Hoeness vill igen – med ett lag som tappat fler stöttepela­re än de kan ersätta de senaste åren.

– Vi mäter oss alla med Premier League. Ändå säger jag redan nu att det inte får vara fyra engelska lag som gör upp i de europeiska finalerna den här säsongen. Även FC Bayern kommer att lägga ett betydligt större fokus på Champions League i år, säger styrelseor­dföranden enligt Abendzeitu­ng München.

– Det tyska mästerskap­et är den viktigaste­titeln, men den svåraste att vinna är Champions League. Jag blir sporrad av svåra utmaningar och jag blir fortfarand­e irriterad när jag tänker på att vi åkte ut i åttondelsf­inalen senast. Det var allt för tidigt. Min stora dröm är att vi ska vinna Champions League en gång till innan jag slutar i föreningen.

Ord som uppbrott och generation­sväxling biter inte på de tunga herrarna inom FC Bayern München.

I stället arbetar Karl-Heinz Rummenigge för att ta farväl med en stor föreställn­ing.

 ?? Foto: GETTY IMAGES ?? Bayern Münchens styrelseor­dförande Karl-Heinz Rummenigge lämnar över klubben till Oliver Kahn om två år.
Foto: GETTY IMAGES Bayern Münchens styrelseor­dförande Karl-Heinz Rummenigge lämnar över klubben till Oliver Kahn om två år.
 ??  ?? Hoeness och Rummenigge tackar snart för sig.
Hoeness och Rummenigge tackar snart för sig.
 ??  ?? Robert Lewandowsk­i är kvar som klubbens härförare.
Robert Lewandowsk­i är kvar som klubbens härförare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden