Ligabibeln

Motståndsr­örelsen Union Berlin

UNION BERLIN – NYKOMLINGE­N SOM INTE KOMMER ATT LÅTA SIG TÄMJAS

- Anna Andersson

Han kom från västra Tyskland och FC Kaiserslau­tern till Union Berlin sommaren 2018, då hade han gjort tolv mål i 2. Bundesliga för en klassisk tysk förening.

Men det som mötte honom i stadsdelen Köpenick i sydöstra Berlin var något helt annat. En klubb som präglats av sin historia, som kämpat för sin överlevnad, och som sedan den tyska återföreni­ngen aldrig har spelat i den högsta divisionen.

– Det är en väldigt speciell stämning här. Klubben, spelarna och supportrar­na kommer varandra väldigt nära. Jag bor i ett annat område, men när man kommer till vår anläggning är det tydligt att man lever tätt inpå varandra och att alla snackar med alla. Vi är alla på samma nivå och det är mysigt, säger Sebastian Andersson som även under sin första säsong i Berlin gjorde tolv mål och starkt bidrog till klubbens historiska avancemang.

– Jag har faktiskt inte ens tänkt så mycket på att det är Bundesliga i år, även om det ska bli kul att spela mot så bra lag. Inom klubben pratas det bara om att vi ska överleva säsongen och hänga kvar. Högre än så är inte målet.

Punkdrottn­ingens klubb

Klubben och fansen är luttrade efter att under årtionden ha kämpat med dålig ekonomi och harvat långt ner i seriesyste­met. Union Berlin grundades år 1966 i Östberlin, även om klubbens historia går tillbaka till 1906 (då under namnet FC Olympia Oberschöne­weide). I dag är Union den näst största fotbollskl­ubben i Tysklands huvudstad med nästan 28 000 medlemmar och den klassas av många som en kulturföre­ning. Bara en sådan sak som att klubbens hymn ”Eisern Union” sjungs av Nina Hagen, som härstammar från Östberlin och i Tyskland anses vara punkmusike­ns moder, vittnar om vilken plats klubben har. Trots att den aldrig tidigare har spelat i första Bundesliga.

– Det pratas om att vissa fans inte ens ville att vi skulle gå upp i högsta ligan för att klubbens själ skulle skadas, lite som i Leipzig som också är från öst men har en stor sponsor. I Union vill man inte att pengarna ska styra, utan klubben vill vara sin egen, oberoende av kommersiel­la aktörer, berättar Sebastian Andersson.

– När man vet vilken historia klubben bär med sig och hur mycket den här platsen och flera generation­er av fans har upplevt här, så förstår man vad klubben betyder.

Föll ner i tredje ligan

Efter Tysklands enande 1990 införlivad­es DDR:s mästerskap i Bundesliga. Två lag från forna Östtysklan­d fick plats i högsta ligan och sex i de två ligorna direkt under, men Union missade kvalet och från att ha varit i den högsta serien i DDR föll man ned till tredjeliga­n i det nya, förenade Tyskland.

Flera spelare lämnade klubben för att söka lyckan i väst, vilket resulterad­e i sämre resultat, sjunkande publiksiff­ror och en katastrofa­l ekonomi. Sedan dess har föreningen kämpat, på planen i de lägre divisioner­na och vid sidan av den, för att undvika att gå under. 2 300 fans hjälpte handgripli­gen till att renovera klubbens arena och först för tio år sedan klarade laget att gå upp i 2. Bundesliga. Där har klubben huserat sedan dess. I juni 2018 anslöt tränaren Urs Fischer, tidigare landslagst­ränare i Schweiz. och plötsligt stämde allt.

Laget var obesegrat i 17 matcher, vilket är den längsta sviten någonsin för ett tyskt proffslag. Det blev till slut en tredjeplat­s i 2. Bundesliga, men via 2–2 borta och 0–0 hemma mot Stuttgart klarade Union Berlin av att avancera till Tysklands högsta liga.

Som femte förening någonsin från forna DDR och som första från östra Berlin.

– Det var en total glädje, supportrar­na drog av oss kläderna, plockade med sig gräs som minnen. Det var eufori och ren glädje, berättar Sebastian Andersson.

– Jag minns ingenting från när de blåste av matchen, mer än hur fansen hoppade på oss. Det var så oerhört stort för klubben att vi klarade av det.

”DDR-derby” i premiären

Under sommaren har laget strukturer­ats om, flera spelare har kommit och flera har gått. Nu väntar premiären hemma mot RB Leipzig. Där möter laget som överlevt tack vare fansens kärlek ett annat lag från forna öst – men som gjort en helt annan resa med hjälp av en stark namnsponso­r.

– Det blir en tuff start eftersom de har legat i toppen i flera år. Samtidigt känns det bra att vi möter flera av de riktigt bra lagen under inledninge­n av säsongen, innan de har fått ordning på maskinerie­t. Dessutom möter vi dem hemma. I fjol var vi väldigt starka här och jag tror att det beror mycket på att vi har ett annat självförtr­oende på Alte Försterei. Vi känner stödet från våra supportrar och det ger oss en extra styrka.

– När hymnen spelas och man ska gå in på plan, då är det ståpäls, säger Sebastian Andersson.

Hymnen – Nina Hagens upprop som har omfamnat spelare och publik i mer än 20 år.

Vi från öst går alltid framåt. Axel mot axel för Eisern Union.

” DET PRATAS OM ATT VISSA FANS INTE ENS VILLE ATT VI SKULLE GÅ UPP I HÖGSTA LIGAN FÖR ATT KLUBBENS SJÄL SKULLE SKADAS”

 ??  ?? Union Berlins Sebastian Polter firar med fansen efter att klubben i våras blev klar för Bundesliga. Och ja, spikklubba­n han har i handen har sin förklaring. Den är lånad från Union Berlins riddarmask­ot, ”Ritter Keule”.
Union Berlins Sebastian Polter firar med fansen efter att klubben i våras blev klar för Bundesliga. Och ja, spikklubba­n han har i handen har sin förklaring. Den är lånad från Union Berlins riddarmask­ot, ”Ritter Keule”.
 ??  ?? Sebastian Andersson.
Sebastian Andersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden