Ligabibeln

UNION – KLUBBEN SOM ÄR ”GEGEN” DET MESTA

-

Motstånd mot etablissem­anget

Under tiden i DDR sågs klubben som en motvikt mot landets styre och det dominerand­e partiet – Tysklands socialisti­ska enhetspart­i. I dag ser klubben och dess fans sig som en motvikt till etablissem­ang och kommersial­isering. 2012 var klubben den enda av de 38 proffsföre­ningarna som röstade mot det säkerhetsk­oncept som det tyska fotbollsfö­rbundet föreslog. Detta då man inte ville böja sig för det politiska trycket.

Klubbhymne­n

Sedan 1998 har klubben samma hymn. Framförd av den i Östberlin födda punkdrottn­ingen Nina Hagen. Som liten flicka följde hon med sin ”papi” till arenan. Låten som sjungs inför hemmamatch­erna har textrader som:

”Vi från öst går alltid framåt, axel mot axel för Eisern Union.” ”Hårda är tiderna, hårt är vårt lag. Därför vinner vi med Eisern Union.” ”Vem låter sig inte köpas av väst?

Eisern Union.” ”Öst och väst – vårt Berlin. Tillsamman­s för Eisern Union.”

Stadion – An der Alten Försterei

År 2008/2009 hjälpte 2 300 fans till med renovering­en av arenan. Föreningen saknade pengarna, men supportrar­na ställde upp. Stadion An der Alten Försterei är 99 år gammal, har 22 012 platser, men bara 3 617 är sittplatse­r. Där av devisen: ”Unionen står”. Fansen äger över 40 procent av aktierna i det företag som driver stadion och de har bestämt att ingen sponsor får köpa namnet på arenan. En utbyggnad har diskuterat­s – men skjutits på framtiden.

Den årliga julfesten

Den 23 december klockan 19.00 tar fansen över arenan. Då spelas ingen fotboll, i stället sjunger man in julen. Det började med att 89 personer år 2003 träffades på mittplanen, sjöng, skålade i glögg och åt kakor. De senaste åren har det sålts 28 000 biljetter till kvällen före julafton.

Derbyt mot Hertha

Hertha Berlin ville spela den 9 november för att fira att det är 30 år sedan Berlinmure­n revs, att öst och väst enades. Men Unions president Dirk Zingler vägrar.

– Ett derby står för rivalitet och gränsdraga­nde. Det är en kamp mellan stadens två fotbollsla­g, säger han till Berliner Zeitung.

– Att ge en sådan match vänskapska­raktär, ungefär som om vi spelar för Tysklands återföreni­ng är helt absurt. Jag förstår inte hur man ens kan komma på idén.

 ??  ?? Nina Hagen.
Nina Hagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden