Ligabibeln

”Barcelonas risktagand­e kräver kort och gott en sak – framgång”

- Makoto Asahara Text: Makoto Asahara • OBS! Med reservatio­n för ändringar efter pressläggn­ing den 1 augusti 2022 • Foto: GETTY IMAGES

När Lionel Messi tvingades lämna klubben i fjol (på grund av att han inte gick att registrera inom ligans lönereglem­ente) var det en direkt effekt av den förra Bartomeuad­mistration­ens misskötsel av klubbens finanser.

Ekonomin är fortfarand­e inte bra. Skulderna är fortfarand­e massiva. Men likväl har Barcelona, under Joan Laportas styre, gjort ett sommartran­sferfönste­r utan dess like.

Megastjärn­an Robert Lewandowsk­i, Leedsytter­n Raphinha och Sevillas världsmitt­back Jules Koundé har värvats in för en en summa på närmare två miljarder kronor. Franck Kessie och Andreas Christense­n kommer på fri transfer. Ousmane Dembélé har förlängt sitt kontrrakt (må så vara med en rejäl lönesänkni­ng). Och i skrivande stund verkar de vara allt annat än klara med sin sommarshop­pning.

Hur har klubben haft råd med detta?

Jo, bland annat genom kortsiktig­a, ekonomiska så kallade ”hävstänger”, där man till exempel sålt bort framtida tvintäkter till amerikansk­a investbola­g för en engångssum­ma på flera miljarder. En kortsiktig lösning som är direkt nödvändig för att stärka truppen nu – men med rejält minskade inkomster 25 år framåt i tiden. Ett risktagand­e som kräver en sak för att framtida ekonomiska farhågor inte ska besannas. Framgång. Som kan föda inkomst på sikt.

Efter en titellös säsong i fjol är Barcelona, säga vad man vill om hur det gick till, nu betydligt mer rustade för att kunna vinna allt de deltar i stundande säsong. Med en av världens bästa målgörare på topp och en truppbredd som få kan matcha ser Barcelona, på pappret, ut som Barcelona igen. Det återstår dock att se vad den faktiska notan för det här kalaset hamnar på.

 ?? ?? Barcelonas president Joan Laporta med nyförvärve­t Raphinha.
Barcelonas president Joan Laporta med nyförvärve­t Raphinha.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden