Ligabibeln

Efter tuffa år i Florens verkar vindarna nu äntligen ha vänt

- Samuel Abrahamsso­n Text: Samuel Abrahamsso­n • OBS! Med reservatio­n för ändringar efter pressläggn­ing den 1 augusti 2022 • Foto: GETTY IMAGES

Efter sex år är Fiorentina en klubb att räkna med igen när man slutade sjua, bästa ligaplacer­ingen sedan säsongen 15/16, och man ska nu spela i Europa. Tränaren Vincenzo Italiano hade gjort det bra i Spezia men att ta över Florens stolthet var förstås något annat. Men han gav direkt laget en trygghet med sitt offensiva 4–3–3 och trots att man i vintras tappade Dusan Vlahovic så löste man en sjundeplat­s framför Atalanta.

Nu måste både han och klubben visa att det inte var en engångsför­eteelse, för det har under åren varit lite väl mycket upp och ner. Men med nya spelare som Luka Jovic och Rolando Mandragora och mer på ingång så ser det lovande ut. Framför allt Jovic känns som en värvning som kan visa sig bli guld värd. Kanske inte på samma nivå som landsmanne­n Vlahovic, men han är också en talang utöver det vanliga.

Jovic fick egentligen aldrig visa vad han gick för i Real Madrid, och det är kanske inte så konstigt heller när man hade Karim Benzema, men alla vet vilken fantastisk spelare han var i Frankfurt en gång i tiden. Nu lär han bli anfallspet­sen och med spelare som Nicolás González och Jonathan Ikoné bredvid sig har man en hyperintre­ssant offensiv.

Det ska förstås mycket till för att Fiorentina ska klara att nå hela vägen som till en Champions League-plats, det kan vi nog redan nu utesluta. Men det finns absolut potential att hota lag som Lazio, Atalanta och även Napoli som än så länge haft en blytung sommar. Vinden har vänt i Florens och det är inte ofta man får chansen att

skriva det.

 ?? ?? Fiorentina firar efter hemmaseger­n mot Juventus i den sista omgången förra säsongen.
Fiorentina firar efter hemmaseger­n mot Juventus i den sista omgången förra säsongen.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden