Ligabibeln

VECKORNA SOM SKAKADE LIGAN

-

UNDER SÄSONGEN

VFL WOLFSBURG

Ut: Marc van Bommel (115 dagar). In: Michael Frontzeck.

Ut: Michael Frontzeck (2).

In: Florian Kohfeldt.

HERTHA BERLIN SC

Ut: Pál Dárdai (308).

In: Tayfun Korkut.

Ut: Tayfun Korkut (104). In: Felix Magath.

RB LEIPZIG

Ut: Jesse Marsch (157). In: Achim Beierlorze­r.

Ut: Achim Beierlorze­r (4). In: Domenico Tedesco.

SCHALKE ( NYKOMLING)

Ut: Dimitrios Grammozis (369). In: Mike Büskens.

ARMINIA BIELEFELD

Ut: Frank Kramer (414). In: Marco Kostmann.

WERDER BREMEN (NYKOMLING) Ut: Markus Anfang (172)

In: Ersatt av Danijel Zenkovic. Ut: Danijel Zenkovic (7).

In: Ersatt av Ole Werner.

EFTER SÄSONGEN

HSC BERLIN

Ut: Felix Magath (81). In: Sandro Schwarz.

Kommentar: Erfarne Magath, 68, ersatte Tayfun Korkut och hans uppgift var att Hertha BSC skulle hänga kvar i Bundesliga. Det klarade han genom att laget besegrade HSV i kvalet, därefter var också samarbetet över. Nu ersätts han av Sandro Schwarz, 43, som har tränat SFV Mainz 05 och nu senast ryska Dynamo Moskva.

BVB DORTMUND

Ut: Marco Rose (323).

In: Edin Terzic.

Kommentar: Det mest överraskan­de tränarbyte­t. Det var 2022 som Rose skulle leverera, men han upplevde att han inte hade styrelsens fulla stöd och i stället skildes parterna åt i maj i år. Edin

Terzic blir nu både föregångar­e och efterfölja­re till Marco Rose.

VFL WOLFSBURG

Ut: Florian Kohfeldt (201)

In: Ersatt av Nico Kovac. Kommentar: Sju månader efter att Wolfsburg skrev kontrakt med Kohfeldt fick han lämna klubben och det var klubbens andra tränarbyte under en helt misslyckad säsong. För Kohfeldt var det andra gången på ett år som han fick sparken. Han lämnade Werder Bremen efter nio matcher utan vinst innan fjolårets säsong var över. Ersättaren Kovac har varit förbundska­pten i Kroatien, fört Bayern München till mästartite­l och seger i tyska cupen

innan han fick sparken 2019. Kommer närmast från AS Monaco, där han fick sparken inför vårsäsonge­n 2021.

HOFFENHEIM

Ut: Sebastian Hoeness (656).

In: André Breitenrei­ter. Kommentar: Hoeness kom för två år sedan och under våren 2022 var klubben fortfarand­e nöjda med det jobb han gjort, men att avsluta säsongen med nio matcher utan vinst (varav sex förluster) var inte tillräckli­gt bra. Förlust med 1–5 mot Mönchengla­dbach blev för mycket för den starka finansiäre­n Dietmar Hopp som krävde en förändring. Breitenrei­ter blev schweizisk mästare med FC Zürich tidigare i år.

AUGSBURG

Ut: Markus Weinzierl (389).

In: Enrico Maasen.

Kommentar: Interna stridighet­er mellan tränare Weinzierl och president Klaus Hofmann å ena sida och sportchef Stefan Reuter på andra sidan. En infekterad intern kamp som delvis utspelats i media och det fanns till slut ingen återvändo.

BORUSSIA MÖNCHENGLA­DBACH

Ut: Adi Hütter (323).

In: Daniel Farke.

Kommentar: Allt som kunde gå fel gick fel. Mönchengla­dbach noterades för fler än 60 insläppta mål i Bundesliga och klubben hade en spelartrup­p som inte alls passade till det presspel som tränare Hütter ville spela.

SPVGG GREUTHER FÜRTH (ÅKTE UR) Ut: Stefan Leitl (1 200).

In: Marc Schneider.

Kommentar: Leitl förde upp laget i Bundesliga för ett år sedan, men utmaningen blev för tuf f. Laget åk te ur och Leitl skrev på för konkurrent­en Hannover 96 i andra Bundesliga.

ARMINIA BIELEFELD (ÅKTE UR)

Ut: Marco Kostmann (30).

In: Uli Forte.

Kommentar: Efter sju matcher utan seger fick Frank Kramer, som tog laget till Bundesliga, lämna över till Marco

Kostmann. Men inte heller det hjälpte utan laget ramlade ur Tysklands högsta liga och Kostmann återvänder till sitt jobb som målvaktstr­änare i klubben.

SCHALKE ( NYKOMLING)

Ut: Mike Büskens (80).

In: Frank Kramer.

Kommentar: Büskens tog över efter Dimitrios Grammozis i mars och efter sju segrar på åtta matcher tog han traditions­klubben tillbaka till Bundesliga, men han vill helt enkelt inte ha jobbet som huvudträna­re. Han vill vara assisteran­de, arbeta med unga spelare och uppleva kontinuite­t i sitt arbete. Frank Kramer, som misslyckad­es med Arminia Bielefeld i fjol, får en ny chans här.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden