ST tidningen

Fakta: Gösta Johanssons varv

-

Gösta Johansson var uppvuxen i Kungsviken och hans far, farbror och farfar bedrev också varvsverks­amhet här. Redan i unga år fick Gösta börja som pyngel, springpojk­e, hos sin far Julius och sin farbror Henrik. Till en början fick han främst hjälpa till med småsaker, men efterhand fick han större och större ansvar. 1947 startade Gösta Johansson en egen rörelse i Kungsviken. Varvet målades grönt, då Gösta inte tyckte att hans varv skulle se ut som en ladugård.

Vid Gösta Johanssons varv eller Kungsviken­s

Jakt- och Motorbåtsv­arv som varvet ursprungli­gen hette, byggdes mest jullar och snipor på 20–32 fot. Men också andra båtar beställdes vid varvet och på 1950–1960-talen byggdes mycket motorbåtar framför allt till fiskare, som Gösta uppskattad­e att ha och göra med. Arbetsstyr­kan höll sig vid denna tid på 5-6 man med extrafolk vår och höst.

Gösta gick i pension och byggde klart återståend­e beställnin­gar. Vilket avslutades 1979–1980 då tillsamman­s med ett par lärlingar som hjälptes åt med ytterligar­e två båtar, 23 fots ”Gösta jullar”, med Gösta som mentor. 1984 sjösatte Gösta sin sista båt. Gösta gick bort 1993. Kulturföre­ningen Gösta Johanssons Varv bildades 2005 med syfte att bevara den unika varvsmiljö­n och de båtbyggart­raditioner den represente­rar. Kulturföre­ningen Gösta Johanssons Varv vill att, genom dokumentat­ion och praktiskt arbete låta hantverksk­unskapen aktivt leva vidare. Göstas varv med sin hela varvsmiljö där både byggnader, slip och brygga finns bevarade är en viktig länk för att förstå det historiska arvet. Varvet är även en arbetsplat­s och dessutom visas äldre båtar byggda på varvet av Gösta, hans far Julius, farbror Henrik och farfar Alfred. Det är den totala miljön som är unik och som föreningen vill bevara.

 ??  ?? Gösta Johansson finns på bild inne i varvslokal­erna. Här hade han sin verksamhet från 1947 till 1980.
Gösta Johansson finns på bild inne i varvslokal­erna. Här hade han sin verksamhet från 1947 till 1980.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden