Magisk Jul

Lusse långnatt

-

en 12 december är den farligaste natten på året – och den längsta. Då vi följde den julianska kalendern från 1200-talet inföll vintersols­tåndet den 13 december, och så var det ända tills vi gick över till den gregorians­ka kalendern år 1753. Den här natten är så lång att djuren måste bita tre gånger i bandet, heter det i folkmun.

DDen här ohyggliga natten är full av övertro. Bakverken måste vara klara, huset städat och garnet färdigkard­at och spunnet. Om man slarvar med sådant kommer den kvinnliga vätten Lussi körande eller ridande och straffar dem som inte respektera­r mörkrets krafter. Ingen vågar brygga öl eller baka den här natten.

Folk på gårdarna fruktar Lussi som om hon vore en ond demon, och skrämmer ungarna med att Lussi kommer och tar dem om de inte är snälla. Hon är sträng och ser till att folk följer hennes regler. Men om Lussi tycker det är rent i huset vankas det godsaker i sockan som finns upphängd vid spisen.

Lusse långnatt markerar en ny tid. Mörkertide­n. Från den här natten är allt trollpack och andra fredlösa skumraskfi­gurer ute i mörkret. Det kan vara folk som har dött för tidigt eller för hastigt. Folk som är för onda för att komma till himlen men för goda för att hamna i helvetet. Det här lussefölje­t kallar folk ofta ”den vilda jakten”, och många trodde det var Jolnar som red först i följet. Jolnar är Odens julnamn.

Oavsett är det farligt att vara ute under natten, för allt slags trolltyg kan ta dig, och om du vill att Lussi ska låta din häst vara i fred bör du sätta grepen eller en sopkvast framför stalldörre­n, så att hon kan rida på den.

”Den längsta Natten, då den kalla och olustiga Wintern tar sin början”

Almanacka från 1702

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden