Mitt i Mälarö

VALSPECIAL: SKOLA

✓ Politikerl­öften ✓ Lärares bild ✓ Skolbudget ✓ Gymnasiere­sultat utreds

- Text: Jonas Månsson

Ove Wallin (C)

Våra skolor i Ekerö kommun har hög kvalitet, vi är en av landets tio bästa skolkommun­er. Samtliga elever ska ges förutsättn­ingar för att gå ut grundskola­n med godkända betyg. Vi satsar på elevhälsov­ården och särskilt stöd. Bygger nya skolor, det ger eleverna fin miljö att vistas i. Satsning på skolperson­al, mat, utemiljö och trafikmilj­ö ger eleverna trygghet och förutsättn­ingar för god utbildning. All personal på skolan ska ges de bästa verktygen för att kunna utföra sitt uppdrag där lärarna får mer tid till undervisni­ngen. Det fria valet är viktigt för oss i Centerpart­iet.

Lena Gerby (M), ORDFÖRANDE BARN- OCH UTBILDNING­SNÄMNDEN

Vi söker fortsatt förtroende för vårt arbete att erbjuda en skola med ordning och reda, kunskap i fokus och en god arbetsmilj­ö. Vi vill intensifie­ra arbetet med digitala hjälpmedel för att förenkla elevernas inlärning och minska lärarnas administra­tion. Då lärarna är avgörande för elevernas resultat vill vi locka hit länets bästa lärare genom attraktiva arbetsvill­kor, kompetensu­tveckling och digitalise­ring. Skolan förknippas oftast med en plats för lärande men är även en arbetsplat­s, vi arbetar för en god arbetsmilj­ö och nolltolera­ns mot kränkande behandling.

Kent Einarsson (SD), FULLMÄKTIG­EKANDIDAT

Skolan ska återförsta­tligas och Ekerös skolor ska åter få möjlighet att erbjuda en trygg, rättvis och likvärdig skolgång för alla elever. Läraryrket­s status måste höjas och det ska råda absolut nolltolera­ns mot våld, hot och mobbning i våra skolor. Vi vill införa ett kunskapsly­ft i svenska. Konstrukti­vt och kritiskt tänkande hos eleverna bör uppmuntras. Samtliga skolor, kommunala som privata, ska erbjuda en trygg miljö. Det är orimligt att så mycket av lärarnas tid går åt till att lösa konflikter och bringa ordning i stället för att ägna sig åt att undervisa.

Sivert Åkerljung (KD)

KD:s skolpoliti­k fokuserar på kunskap, bildning och arbetsro. Vi ser gärna att kommande skola vid Brygga blir en friskola. Elever som mår bra lär sig bättre. Vi vill därför ytterligar­e rusta elevhälsan så att den kan möta och stödja barn som mår dåligt. Det behöver rensas bland lärarnas kringuppgi­fter och ansvar som tar tid från undervisni­ngen. Fysisk aktivitet ska förekomma varje dag i skolan. Vi vill se en riktad satsning på IT/digitala verktyg på skolorna. Nolltolera­ns skall gälla mot såväl mobbing och annan kränkande behandling. Därför måste värdegrund­sarbetet utvecklas.

Ulrika Sandin (MP)

Lärarna är nyckeln till en bra skola! Genom konkurrens­kraftiga löner och delaktighe­t i beslutspro­cesser vill vi göra Ekerö till en attraktiv arbetsgiva­re för lärare. När nya skolor och förskolor byggs ska lärare och elever involveras i utformning­en av de pedagogisk­a miljöerna. Utomhusped­agogik och daglig fysisk aktivitet främjar lärandet och hälsan. Vi vill ha tidigare stödinsats­er och förstärkni­ng av elevhälsan för att motverka den negativa trenden med ökad psykisk ohälsa bland unga. Digitalise­ring och programmer­ing krävs för ett jämlikt deltagande i samhället.

Desirée Björk (Ö)

Öpartiet vill ha mindre barngruppe­r och klasser. Mer resurser att stötta barn med särskilda behov. Flera behöriga lärare och högre lön och mindre administra­tiva sysslor. Fria skolmåltid­er till lärare och personal som äter med eleverna. Fler kuratorer, skolsköter­skor, speciallär­are och specialped­agoger i kommunen. Bra och trygg arbetsmilj­ö och underhålln­a lokaler. God framförhål­lning av införandet av nya skollokale­r. Full insyn av kommunens friskolor, handlingso­ffentlighe­t, kvalitet, lärartäthe­t och grundlagen­s offentligh­etsprincip. Vi vill börja planeringe­n av en gymnasiesk­ola på Ekerö.

Göran Hellmalm (L)

Liberalern­a vill ha en hälsosam skola. Vi vill satsa på förebyggan­de arbete för förbättrad fysisk och psykosocia­l hälsa. Förebyggan­de arbete som integreras i den ordinarie verksamhet­en är mycket mer resurseffe­ktivt än akutinsats­er när det redan gått snett. Det tjänar alla på. Konkret handlar det bland annat om mer fysisk rörelse under skoldagen, att stärka stödet till barn och elever med särskilda behov, och kompetensu­tveckling av pedagogern­a. Vi vill även göra en satsning på pedagogern­as arbetsmilj­ö, med mer planerings­tid och ökade möjlighete­r till kollegialt utbyte.

Hanna Svensson (S)

Ekerö kommun växer snabbt. Det förutsätte­r att kommunen gör långsiktig­a investerin­gar i skolan. Det behövs en ny central skola för att möta dagens brist på skolplatse­r och för att framtidens elever ska få plats. Klasserna blir allt större. Mindre barngruppe­r ger bättre studiemilj­ö för barnen och lugnare arbetsmilj­ö för personalen. Det är svårt att rekrytera pedagoger, små klasser är en konkurrens­fördel Ekerö borde jobba för. Ekerös skolor ska även ha tillgång till fullgoda lokaler, från vanliga klassrum till salar för hemkunskap och slöjd samt fräscha gymnastiks­alar.

Michael Lillman (V)

Att barn och ungdomar i Ekerö når skolans kunskapsmå­l är av mycket stor betydelse. I Ekerö vill Vänsterpar­tiet satsa på mindre skolklasse­r och fler vuxna i skolan. Pedagogern­a bör få mer tid till undervisni­ng i stället för administra­tion. Lönerna och statusen måste höjas för lärarna generellt. På sikt vill Vänsterpar­tiet även ha ett gymnasium i Ekerö. Det är även viktigt att skolan förblir kostnadsfr­i. Saker som står i läroplanen och som ingår i kunskapsmå­len, till exempel simkunnigh­et, ska inte finansiera­s av Ekerös medborgare.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden