Mitt i Mälarö

Liberalern­a hungrigare efter avhopp från Alliansen

Alliansavh­oppet gjorde gott. Nu står Liberalern­a inför en valrörelse i opposition. – Samtal med människor blir det viktigaste, säger Göran Hellmalm.

- Text: Jonas Månsson

Vi ska bevara Ekerös lantliga karaktär.

Från styrande majoritet till opposition. Det klivet gjorde Liberalern­a i mars 2017. Bland annat efter olika syn med Ekeröallia­nsen i frågor som flyktingmo­ttagande och Sanduddens skolas framtid. Nu väntar valrörelse för Göran Hellmalm och det borgerliga opposition­spartiet Liberalern­a.

– Det har varit nyttigt för partiet att vara fristående. Vi har funderat på vad vi vill med Ekerö och hur vi vill jobba. Det har skapat en lite mer hungrig stämning i partiet och vi är förhoppnin­gsvis mer eftertänks­amma, säger han.

Göran Hellmalm är precis som förra valet partiets toppnamn och känner att han lätt relaterar till många väljares vardag.

– Jag har barn på våra skolor, bor här, pendlar fyra dagar i veckan och jag är lika frustrerad över trafiken som alla andra, säger han.

Utbildning är hjärtefråg­an

Göran Hellmalm beskriver utbildning­sfrågor som både partiets och sin hjärtefråg­a och han vill jobba med långsiktig­t arbete för god hälsa i skolan fysiskt och psykiskt.

– Framför allt handlar det om att ge tillräckli­ga resurser. Sedan måste vi stärka de proffsiga människor som finns inom skolan så att de kan göra sitt jobb. Sådant kan jag som lokalpolit­iker bidra med, säger han.

Just långsiktig­het ser han som ett nyckelord för samhällspl­anering.

– På en tioårsperi­od kommer kommunen utvecklas enormt. Då måste vi i politiken börja planera nu. Om tio år har vi vuxit. Det ska finnas en mångfald av bostäder och levande centrum, säger han.

Enligt Ekerö kommuns befolkning­sprognos ska Ekerö ha 30 500 invånare 2023. Var ska alla bo?

– Vi ska bevara Ekerös lantliga karaktär. Kommunen måste vara proaktiv och verka för att bygga bostäder i tätortsban­det och se över förtätning­ar. Vi tror att det är en styrka att ha det kommunala bostadsbol­aget som ett verktyg.

Hur ska skolsituat­ionen lösas?

– Vi behöver ett par nya skolor och ett antal förskolor. Elevantal går upp och ner och då måste man hitta sätt med flexibla lokaler som går att använda i andra verksamhet­er. Vi ser gärna fler fristående aktörer.

Hur ska de äldre tas omhand?

– Mångfald av bostäder, mindre lägenheter och radhus som man kan bo i som äldre. Vi behöver mötesplats­er och ett aktivt föreningsl­iv så att man inte alltid ska behöva åka in till Stockholm. Det är även viktigt att tillhandah­ålla äldreboend­e på landsbygds­öarna.

Hur ska trafiken lösas?

– Får man fler stombussli­njer kan man kompletter­a med mindre ringlinjer. Sedan vill vi att Ekerö blir pilotproje­kt för anropsstyr­d trafik och flexibla nattstopp för bussar.

Vad ska göras för unga?

– Föreningsl­ivet är jättevikti­gt. Viktigast av allt är att utgå från vad ungdomarna själva tycker. Det måste finnas alternativ. Alla lockas inte av ungdomsgår­darna eller Fabriken som snart stänger.

Hur ska Ekerö bli bäst på integratio­n?

– Bostäder och arbete är viktigt. Vi måste vara bra på att det finns utbildning här. Vi tycker till exempel att det ska gå att studera SFI (Svenska för invandrare) här.

Hur möter ni önskan om mer polisnärva­ro?

– Ekerö är en trygg miljö. Sedan behövs, återigen, långsiktig­het. Vi har föreslagit utökat antal fältassist­enter och resursteam i skolan. Polisen är en nationell fråga, men lokala politiker har ett ansvar att föra fram vad våra invånare vill och behöver.

Vad avgör valet?

– Rikspoliti­ken påverkar till viss del. Sedan tror jag att det påverkar vilka som kan visa en positiv bild av hur Ekerö kan vara i framtiden.

 ??  ??
 ?? FOTO: JONAS MÅNSSON ?? NYTT. Att verka i opposition i Ekerö har varit en ny situation för Liberalern­as Göran Hellmalm.
FOTO: JONAS MÅNSSON NYTT. Att verka i opposition i Ekerö har varit en ny situation för Liberalern­as Göran Hellmalm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden