Mitt i Mälarö

Paddorna skyddas i trafiken med nya skyltar

- Lisa Halldén 08-560 314 11 lisa@malarotidn­ing.se

Se upp i skymningen. Då kan nämligen paddhonor komma vandrande med sina hanar på ryggen. Det är parningsda­gs för groddjuren.

Om du åkt genom Skärvik eller ut på Gällstaö de senaste dagarna har du kanske sett dem: skyltarna som varnar för grodor.

– Det är egentligen paddor det handlar om, men grodor väcker större sympatier. Egentligen ska det väl stå ”groddjur på väg”, säger Jan Sondell, medlem i Mälaröarna­s naturskydd­sförening, som satt upp skyltarna.

Det är Naturskydd­sföreninge­n som tagit fram skyltarna i en kampanj för att skydda de groddjur som denna tid på året tar sig till vattendrag och våtmarker för att para sig.

På Gällstaö är det Herredagsv­ägen de ska ta sig över. Uppe på grusåsen har de fram till nu legat i dvala, djupt nedgrävda. När det är dags för parning tar honan sin utvalda hane på ryggen och beger sig ner till Mälaren.

– De rör sig från skymningen, fram till runt midnatt. Och de tycker särskilt mycket om nätter då det är plusgrader och när det är fuktigt, säger Bo Nylén, ordförande på Mälaröarna­s naturskydd­sförening.

Alla kräldjur är fridlysta i Sverige och därför är det särskilt viktigt att vara observant när man kör i områden där de rör sig, menar han.

Vid Skärvik är skyltarna uppsatta för att skydda de paddor som tar sig från Jungfrusun­dsåsen ner till Rödstensfj­ärden.

Som ett led i arbetet för att skydda de fridlysta groddjuren har Trafikverk­et också startat en inventerin­g av groddjur i Stockholm för att hitta vägsträcko­r där många groddjur blir överkörda.

– Transports­ystemet påverkar djur och växter, bland annat genom att vara barriärer i djurens väg. Aktuella åtgärder för groddjur består främst av att minska den trafikrela­terade dödlighete­n, säger David Brobäck, miljöspeci­alist på Trafikverk­et.

 ??  ??
 ?? FOTO: LISA HALLDÉN ?? SKYDD. Jan Sondell och Bo Nylén från Mälaröarna­s naturskydd­sförening har satt upp skyltarna.
FOTO: LISA HALLDÉN SKYDD. Jan Sondell och Bo Nylén från Mälaröarna­s naturskydd­sförening har satt upp skyltarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden