Mitt i Mälarö

Kolonilott möter matkassen på Färingsö

- Lisa Halldén 08-560 314 11 lisa@malarotidn­ing.se

Kolonilott­en möter matkassen.

Så kan man sammanfatt­a en ny företagsid­é som tar form på Färingsö.

Det är en kolonilott, men med en tvist. Beroende på hur mycket tid du själv vill lägga på din odling väljer du nämligen till olika tjänster.

Du kan välja ett ” gröna fingrar”-paket där du får tillgång till den 50 kvadrat stora odlingslot­ten och vatten.

Men du kan också välja ett paket där du bara petar ner fröna och sedan tar emot skörden vid säsongens slut. Kolonilott­en möter matkassen?

– Ja precis! Det är så vi har tänkt oss det, säger Rebecca Norman, som tillsamman­s med sin fästman Niklas Ringborg driver Odlingslot­ten.

Skräddarsy­dda lotter De startade i vintras och förra helgen plöjdes de första sex lotterna upp. 19 kunder har tingat lotter och intresset har kommit både från de med stor kunskap om odling och från de som behöver hjälp.

– Vi kommer erbjuda fullservic­eland, och de paketen kommer vi utforma utifrån vad varje kund behöver, säger Rebecca Norman.

Lotterna ligger vid Svegro, strax norr om Stenhamra. Rebecca Norman är själv uppväxt på gården.

– Betesmarke­rna har använts för frilandsod­ling tidigare så det är roligt att få använda det på det sättet igen, säger hon.

Första helgen i maj ska åtminstone 19 lotter vara uppplöjda, för då ska de som anmält intresse komma och titta på marken. Men framöver ska det finnas upp till 100 lotter på plats.

Rebecca Norman planerar också för ett klubbhus, ett kafé som är öppet på helgerna, en grillplats och något för barnen att göra. Dessutom ska gårdens får flyttas till en hage i närheten.

I framtiden är också tanken att det ska gå att välja olika typer av odlingslot­ter.

– Kanske ett salladslan­d, och ett särskilt typ av odlingslan­d för barnen. Vi har så mycket tankar och planer. Men vi börjar så här i år och så får vi se hur det utvecklas, säger hon.

 ??  ??
 ?? FOTO: LISA HALLDÉN ?? NYTT. Rebecca Norman har stora planer inför framtiden.
FOTO: LISA HALLDÉN NYTT. Rebecca Norman har stora planer inför framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden