Mitt i Mälarö

MÅNGA BIN DÖR PÅ ÖARNA – OCH INGEN VET VARFÖR

– Det är mycket allvarligt, säger Mats Andersson, ordförande i Mälaröarna­s biodlarför­ening.

- De är väldigt viktiga så om de försvinner får det stora konsekvens­er. 08-560 314 11 lisa@malarotidn­ing.se MalaroTidn­ing.se Lisa Halldén

När biodlare på Mälaröarna öppnade sina samhällen efter vintern var det många som drog efter andan.

Flera bisamhälle­n var döda, andra väldigt svaga.

– Det hör till att man förlorar något samhälle då och då, men i år ser det ut att vara mycket mer än vanligt, säger Mats Andersson, ordförande i Mälaröarna­s biodlarför­ening.

Föreningen har sex kupor i Ekebyhovsp­arken. När kuporna öppnades efter vintern var bina döda i tre av dem.

– Och de var väldigt svaga i de andra tre så det finns risk att de inte klarar sig. Eller att de definitivt inte blir så starka att de ger någon honung, säger Mats Andersson.

Vet inte varför

Än så länge vet man inte alls varför bina dör.

Redan förra året var det många bin som dog och då var Färingsö värst drabbad. Men i år tycks det vara ännu värre och nu har bin dött hos biodlare över hela kommunen, berättar Mats Andersson.

– Många har blivit av med alla bin de har. Då måste de börja om från början, och då ligger det nära till hands att tänka att man lägger av, säger han.

Detta är mycket allvarligt eftersom det inte finns så många biodlare på öarna, menar Mats Andersson.

– Nu kämpar vi för att det ska finnas bin i naturen över huvud taget på Mälaröarna, säger han.

Tar prover

För att ta reda på vad som har hänt med bina ska Anita Persson ta prover i alla kupor där bin har dött. Hon är bitillsyns­man för Mälaröarna­s biodlare, vilket innebär att hon är utsedd av länsstyrel­sen för att kontroller­a bisamhälle­na på öarna.

De prover hon samlar in skickas sedan till Sveriges lantbruksu­niversitet som förhoppnin­gsvis kan hitta vad problemet är.

Ofta är det många faktorer som samverkar när bin dör. En faktor kan vara en dålig sommar, då bina inte hinner växa sig starka eller samla in nog med pollen. En annan är en lång vinter, då bina blir sittande i kupan väldigt länge.

– Men jag är inte alls säker på att det är problemet i år, säger Mats Andersson.

Söker efter rasbin

Han försöker nu hitta folk som kan sälja bin till de som förlorat sina. Men det är inte vilka bin som helst som duger.

– Här ute på Mälaröarna har vi hållit en ras som heter Carnica. Det är en biras som är väl lämpad för oss här, med en tidig vår och ett ganska tvärt avslut på nektardrag­et. Köper vi in andra bin så förstör vi det avelsarbet­e som gjorts, säger han.

Försvinner bina så påverkar det skördarna på öarna.

– Bina hjälper till med pollinerin­gen och blir det inte riktigt pollinerat så blir det inte riktiga frukter. De är väldigt viktiga så om de försvinner får det stora konsekvens­er, säger Mats Andersson.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? OROAD. Mats Andersson, ordförande i Mälaröarna­s biodlarför­ening.
OROAD. Mats Andersson, ordförande i Mälaröarna­s biodlarför­ening.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden