Mitt i Mälarö

Nekas kontrakt trots borgenslöf­te

- Jonas Månsson 08-560 314 27 jonas@malarotidn­ing.se

Efter år i bostadskö fanns en öppning till ett rivningsko­ntrakt.

Då satte en betalnings­anmärkning stopp för trebarnsma­mman Michaela Ekenhjälm.

Att hennes mamma lovat att gå i borgen hjälper inte.

Efter en separation hamnade Färingsöbo­n och trebarnsma­mman Michaela Ekenhjälm i en tuff ekonomisk situation. Hon är i dag ensamståen­de med de tre barnen där den yngsta är tre veckor gammal. Nyligen var hon aktuell för ett rivningsko­ntrakt i gamla Färingsöhe­mmet. Kontraktet skulle sträcka sig till 2022.

– Jag stod först i kön och skulle tacka ja, då sade de att jag hade för mycket betalnings­anmärkning­ar. Det är inte några hyresavvik­elser, jag har goda boenderefe­renser och en inkomst plus att min mamma kan gå i borgen, säger hon.

Stor skillnad I dagsläget hyr familjen en stuga på 30 kvadratmet­er i andra hand. Eftersom Michaela har ett nyfött barn kan hon i dagsläget inte börja jobba. Bostaden hade inneburit stor skillnad för familjen menar hon.

– Det hade varit en stor hjälp för mig. Hyran var billig, jag hade kunnat spara bensinpeng­ar genom att gå till skola och förskola. Nästa år hade jag kunnat jobba och jag skulle kunna vara skuldfri om tre år. Nu vet jag inte vart jag ska ta vägen, säger hon.

Ekerö Bostäder har tagit del av reaktioner på ärendet i sociala medier. De kan dock enligt företagets policy inte uttala sig i enskilda fall, något de även har informerat Michaela om.

Hårda regler Däremot kommentera­r det kommunala bostadsbol­agets vd, Timo Siikaluoma, vad som gäller för kontrakt med hyresgäste­r i generella ordalag.

– Man måste kunna visa att man inte har betalnings­anmärkning­ar och visa att man har skött sina betalninga­r. Annars kan man bli nekad ett kontrakt, säger han.

Enligt Michaela Ekenhjälm har hennes mamma lovat att gå i borgen för att hjälpa dottern med kontraktet. Det beviljades inte av Ekerö Bostäder.

– Rent allmänt är det få fall där det godkänts. Nu är jag ny i företaget, men under de två och en halv månader jag har jobbat här har vi inte beviljat det, säger Timo Siikaluoma.

Enligt honom gäller en borgensför­bindelse i två år. Av säkerhetss­käl kan avtal inte ingås under de förhålland­ena, menar han.

– Ingen hyresvärd, varken allmännytt­an eller privata kan tillåta att hyresgäste­r inte betalar hyror. Betalnings­anmärkning­ar signalerar en bristande betalnings­moral och vi kan inte riskera hyresbortf­all som medför extra administra­tion och en kostnad som hyreskolle­ktivet ska stå för, säger han.

Är det någon skillnad om barn är inblandade?

– Om det är barn inblandat och man är befintlig hyresgäst och hamnar i en situation där man inte kan betala hyran samarbetar vi med socialtjän­sten så att barnfamilj­en inte hamnar på gatan. Är det en barnfamilj som inte är hyresgäst har vi inte det ansvaret. Då måste personen själv vända sig till socialtjän­sten.

 ?? CANNERVIK FOTO: DANIEL ?? NEJ. Den som vill hyra hos Ekerö Bostäder får inte ha en betalnings­anmärkning.
CANNERVIK FOTO: DANIEL NEJ. Den som vill hyra hos Ekerö Bostäder får inte ha en betalnings­anmärkning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden