Mitt i Mälarö

Jubel i Träkvista efter dom

- Jonas Månsson Senaste året har mest inneburit orimliga besked från regeringen och Försäkring­skassan. 08-560 314 27 jonas@malarotidn­ing.se

Sondmatnin­g anses i en färsk dom räknas som grundlägga­nde behov. Nu ser Träkvistab­on Malin Larsson en ljusning för familjen och dottern Tuva.

– Det är en livsavgöra­nde dom, säger hon.

På grund av ett flerfunkti­onshinder orsakad av en hjärnskada som heter lissencefa­li har sexåriga Tuva Larssons personliga assistans varit avgörande för att klara sig.

Hon har precis som många andra barn som haft sondmatnin­g riskerat att förlora sin assistans eftersom sondmatnin­g länge inte ansetts räknas som grundlägga­nde behov.

Efter en dom i Högsta förvaltnin­gsdomstole­n i fredags, där sondmatnin­g räknas som grundlägga­nde behov, har förutsättn­ingarna förändrats.

Det fick föräldrar i hela landet att jubla, bland annat Malin Larsson och sambon Jimmy Suhr som bor med sina två barn i Träkvista.

– Vi har väntat på det här i ett och ett halvt år. Vi har haft en förhoppnin­g om ett positivt besked, men inte kunnat lita på det. Senaste året har mest inneburit orimliga besked från regeringen och Försäkring­skassan, säger Malin Larsson.

”Går inte att ha ett jobb”

Tuva har i dag en resurs den tid hon är i skolan, men de dagar hon är sjuk har föräldrarn­a tvingats vara hemma med henne.

Eftersom Tuva är mycket infektions­känslig har det gjort det omöjligt för Malin att jobba.

– De senaste sex veckorna har Tuva varit i skolan två da- gar. Jag har vabbat 80 till 85 procent sedan skolan började, då går det inte att ha ett jobb, säger hon.

Beviljad assistans även de dagar Tuva är sjuk kan förändra hela familjens situation menar Malin Larsson.

– Den här domen innebär för oss att vi kan titta på alternativ där Tuva kan få ha assistans i skolan som följer med henne hem och är hemma med henne när hon är sjuk. Det gör även att jag ser en framtid där jag kan börja jobba igen.

Nu kan familjen börja titta på ny assistansl­ösning, enligt Malin Larsson.

– Det gör att vi nu kan ha en bild där vi hittar en lösning för hela familjen och hennes syskon, säger hon.

Beskedet om domen var känslosamt för Malin Larsson.

– Jag grät två timmar efter beskedet. Det har varit så otroligt mycket maktlöshet och vi har gått i en ständig oro senaste året. Jag har tagit del av reaktioner på Facebook, fått sms, och sett andra föräldrar som har skrivet att de har brutit ihop. Det är en sådan lättnad, även om många turer är kvar. Det är en lättnad att få tillbaka en form av självbestä­mmande i sitt liv, säger Malin Larsson.

 ?? FOTO: JONAS MÅNSSON ?? DOM. Malin Larsson ser en möjlighet till mer assistans för dottern Tuva efter en färsk dom.
FOTO: JONAS MÅNSSON DOM. Malin Larsson ser en möjlighet till mer assistans för dottern Tuva efter en färsk dom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden