Mitt i Mälarö

Böcker kan ge mycket barn namnsi nspiration

- LISA HALLDÉN Reporter lisa @malarotidn­ing.se

Innan Peter Pan växte upp till en fiktiv pojke med tvivelakti­g moral och Horace Engdahl-lik grisighet var han i JM Barrie’s saga en liten bebis som ramlade ur sin vagn. Det var i London-parken Kensington garden detta hände, och när parken stängde på natten tog fåglarna hand om honom.

När jag häromdagen tog en sväng runt Drottningh­olm sparken och såg de små fågelfylld­a öar som ligger i dammarna där kom jag att tänka på den sagan igen. Jag älskade den när jag var barn och när jag själv fick barn var jag rätt sugen på att döpa en av dem till Wendy.

Det blev inte Wendy, utan i stället blev det hennes pappas kärlek till Tolkien som fick inspirera namnvalet.

Att böcker inspirerar namnval är nog inte så ovanligt. Närjag förra helgen varpå namngivnin­gs ceremonifö­r världens finaste systerdott­ers å berättade många om sådana referenser. Även systerdott­erns namn har inspirerat­s av en karaktär i en bok som hennes mamma (och moster) älskade som barn.

Medelålder­n för de 4 779 personer som heter Ronja är 15 år, och det är nog rimligt att tänka sig att deras föräldrar läst och älskat Astrid Lindgrens bok. Sannolikt är det samma för de 1 703 personer, med medelålder på 13 år, som har Alfons som tilltalsna­mn.

Och Alice, det vanligaste namnet på nyfödda flickor 2017, är kanske i alla fall delvis underlands-kopplat?

Men till syvende och sist får ändå olika personer olika associatio­ner till ens namn. När mina barn bläddrade i förra veckans tidning och såg min kollega Jonas Månssons namn under hans krönika enades de om att han hade ett makalöst fint namn: ”Månens son. Det är ett namn för en prins”.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden