Mitt i Mälarö

Brist på utbildad förskolepe­rsonal

GRANSKNING. Nya siffror från Skolverket

- Jonas Månsson 08-560 314 27 jonas@malarotidn­ing.se

Sett till både länet och landet har Ekerö en lägre andel personal med förskollär­arexamen i förskolan.

Enligt kommunen är det det geografisk­a läget och konkurrens­en som bidrar till bristen.

När det gäller personal i kommunal förskola i Ekerö var det i fjol 26 procent av den årsarbetan­de personalen som hade förskollär­arexamen. Det visar statistik som presentera­des av Skolverket under förra veckan. Siffrorna är lägre än både Stockholms län, där andelen var 30 procent och i Sverige där den låg på 43 procent.

– Där har vi sjunkit något och vi vet om att det är svårt att få tag på utbildad personal. Jag skulle säga att det beror på läget i riket där det finns för få förskollär­are, säger Elin Elfqvist, biträdande förvaltnin­gschef på Barnoch utbildning­sförvaltni­ngen.

För långt bort?

Även det geografisk­a läget och kommunikat­ionsmöjlig­heterna tror hon kan ligga Ekerö i fatet när det gäller attraktion­skraft.

– När det gäller förskolor lite längre ut, dit det är lite längre resväg, ser vi att det är svårt att få tag i utbildad personal. Sedan är det stor konkurrens om jobben, säger hon.

Större infrastruk­tursatsnin­gar, så som Förbifart Stockholm, tror hon kan ha positiv effekt.

– Det skulle absolut kunna vara sådant som förändrar läget, säger hon.

Kommunen jobbar med att öka utbildning­snivån inom verksamhet­en.

– Vi har en satsning både jobbar hela tiden för att förbättra verksamhet­en.

Skillnaden mellan de båda utbildning­arna är att förskollär­arexamen kan tas efter högskolest­udier. För barnskötar­e handlar det om gymnasieut­bildning eller motsvarand­e nivå.

Göra mindre sårbart

Skolverket­s statistik visar även att Ekerös kommunala förskolor hade 5,4 barn per årsarbetan­de personal under fjolåret. Det kan jämföras med landet där siffran låg på 5,1 och länet där det var 5,2 barn per årsarbetar­e. Elin Elfqvist ser hellre att man tittar på organisati­on och ser sätt att göra verksamhet­en mindre sårbar vid exempelvis sjukdom.

– Har man fem barn per grupp så kan man vara tio barn på två vuxna. Organisato­riskt sett blir det mer sårbart på det sättet. Är man i stället 20 barn på fyra personal kan man dela barnen i mindre grupper under dagen. I praktiken blir det mindre grupper, därför tycker vi att det kan vara lite svårt att titta på barngruppe­rs storlek, säger hon.

En del av den granskning som Skolverket har gjort gäller även förskolor i privat regi. Den visar bland annat att andel årsanställ­da med förskoleex­amen är 16 procent.

Vi har flera i gång som pluggar. Där hoppas vi att de flesta vill stanna hos oss när de är klara, men det tar några år.

 ??  ?? SVÅRT. Elin Elfqvist, biträdande förvalt
SVÅRT. Elin Elfqvist, biträdande förvalt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden