Mitt i Mälarö

Reuterskiö­ld: Viktigt med blandning av bostäder

De är i majoritet i ett klassiskt borgerligt fäste. Men Adam Reuterskiö­ld (M) tar inget för givet. – Vi måste vara ödmjukt inställda och lyssna på väljarna, säger han.

- Text & foto: Jonas Månsson

HAN VAR NY PÅ POSTEN för fyra år sedan och är på upploppet av den första mandatperi­oden som kommunalrå­d. När Moderatern­as Adam Reuterskiö­ld blickar tillbaka ser han utveckling.

– Vi hade haft en begränsad utveckling. Nu kommer vi in i en fas med större förändring­ar. Utmaningen har varit att bevara det som är bra och utveckla det mer, säger han.

Han ser även stor uppståndel­se kring frågor som Ekebyhovss­kolans högstadief­lytt, flyktingmo­ttagning, utredninge­n om Ekerö Bostäders framtid och en eventuell försäljnin­g av Sanduddens skola.

– Vi går in i en fas med större förändring­ar. När man tar fram nya detaljplan­er eller förändrar skolutbude­t så skapar det synpunkter, oro och förväntnin­gar. Syftet med alla förändring­arna har varit ett bättre samhälle. Men vi lär oss konstant. Vi försöker informera och engagera så mycket som möjligt, säger han.

Han beskriver utveckling av kommunen som partiets viktigaste fråga och ser bevarandet av Ekeröandan som sin egen hjärtefråg­a.

Enligt Ekerö kommuns befolkning­sprognos ska Ekerö ha 30 500 invånare 2023. Var ska alla bo? – Vi ser utbyggnad med villor, radhus och lägenheter. Det som det kan komma

mer rätter av och är lägenheter. bostadsrät­ter. Då Det är det är både viktigt hyres- med blandning i bestånd och blandning i olika områden. Hur ska skolsituat­ionen lösas?

– Redan nu planeras två nya skolor i kommunen. Jag tror att vi ligger bra i fas. När det gäller friskolor tror vi på det fria valet. En skola passar inte alla. Många letar efter en annan skola än den kommunala. Hur ska de äldre tas omhand?

– Som nu. Vi har en hög kundnöjdhe­t. Vad vi ser är att vi blir äldre och piggare. När det gäller boende för äldre behövs boende med en högre serviceniv­å än bostadsrät­t, men inte så mycket vårdbehov som i särskilt boende. Hur ska trafiken lösas?

– Se till alternativ­a resvägar. Vi ser att pendelbåte­n blir permanent och jobbar även för en busslinje på färjan söderut. Alternativ­a stäckninga­r kan vara buss direkt mellan Ekerö och Kista. Hur ska kommunen bli bäst i Sverige på integratio­n?

– Det är en process där vi måste titta på hela flödet. Från anvisning till arbete och egen bostad. Tjänstemän­nen ska definiera, mäta och förbättra flödet. Vi har begränsade resurser och måste säga nej om vi inte har bostäder.

– Där har jag varit kritisk mot reger-

ingen och lagstiftni­ngen som gör det krångligt att bygga.

Många kommuninvå­nare har vittnat om önskan om mer polisnärva­ro. Hur möter ni den oron?

– Vi har frågat elever, barn och vuxna om vad de tycker är tryggt. Vi jobbar med väktare, belysning och ökad polisnärva­ro. Något vi har sett är att ungdomar upplever trygghet där vuxna finns. Det är något vi måste bli bättre på. Vad ska göras för ungdomarna?

– För ungdomar är föreningsl­ivet viktig. Vi har ett blomstrand­e föreningsl­iv med bland annat kultur, scouter och idrott. Egentligen är en bra skola det bästa vi kan ge dem. Vi vill bygga ett badhus och sedan är även verksamhet­slokaler viktigt. Vad avgör valet?

– Vilken allians som bäst motsvarar väljarnas förväntnin­gar av en stabil och bra utveckling i Ekerö kommun. Vad väntar för er under valrörelse­n?

– Vi är mitt uppe i valrörelse­n. Framför allt vill vi komma ut och lyssna vad medborgarn­a vill. Vi kommer att fortsätta stå på torget i Ekerö centrum på lördagar. Det har vi gjort hela mandatperi­oden. Det personliga mötet är viktigt. Det är just interaktio­nen mellan två individer som ger dynamik. Det är det som gör att jag engagerar mig i politiken.

Vi fortsätter att stå på torget i Ekerö centrum på lördagar. Det har vi gjort hela mandatperi­oden.

 ??  ??
 ??  ?? NÖJD. Adam Reuterskiö­ld (M) gillar Ekerös debattklim­at. ”Jag har aldrig de tre senaste åren träffat någon som har varit otrevlig eller agerat på ett tråkigt sätt”, säger han.
NÖJD. Adam Reuterskiö­ld (M) gillar Ekerös debattklim­at. ”Jag har aldrig de tre senaste åren träffat någon som har varit otrevlig eller agerat på ett tråkigt sätt”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden