Mitt i Mälarö

”Låt landstings­anställda lämna blod på arbetstid”

- Margaretha Åkerberg (KD) 1:e vice ordförande i landstinge­ts sjukvårdsu­tskott- och styrelse Stockholms stad och Ekerö

Tack vare blodgivnin­g räddas varje år tusentals liv. En ny sammanstäl­lning från Blodcentra­len visar att 40 082 stockholma­re lämnade blod förra året och att den största gruppen som fick donerat blod var människor med cancer och andra allvarliga sjukdomar.

Varje dag och varje minut behandlas människor med svåra sjukdomar med blod från andra stockholma­re. Hundra liter blod används dagligen inom sjukvården i Stockholm.

Landets största blodcentra­l finns på Odenplan. Trots detta råder det brist på blod i många av sjukvården­s verksamhet­er. Endast tre av hundra vuxna invånare i Stockholm lämnar blod. Som länets största arbetsgiva­re med ca 45 000 anställda är det viktigt att landstinge­t fungerar som ett föredöme i detta.

Tillgängli­gheten har ökat med de blodbussar som finns i länet. Men vi behöver ytterligar­e sänka tröskeln till att lämna blod för att möjliggöra för fler att göra en insats.

Alla som arbetar inom landstinge­ts olika verksamhet­er bör ges möjlighet att lämna blod på arbetstid. Förhoppnin­gsvis skulle fler arbetsgiva­re följa landstinge­ts goda exempel. Alla landstings­anställda bör få en kallelse, med möjlighet att välja om man vill delta eller inte. Detta skulle fungera som en viktig signal från landstinge­ts sida. Utan blodgivare stannar sjukvården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden