Mitt i Mälarö

FÖRSTA FÖRSKOLAN FIRAR 50 ÅR

Arvid Wiman och Tyra Orto på Ekendals förskola målar inför jubileumsu­tställning­en.

- Lisa Halldén 08-560 314 11 lisa@malarotidn­ing.se

Ekerös första förskola fyller 50 år.

På Ekendals förskola firar man sitt 50-årsjubileu­m med tårtkalas och utställnin­g.

Ett halvt sekel har det funnits förskola i Ekerö kommun. En som varit med nästan från början är Bettan Jinneklint. När hon började jobba på Ekendal 1973 hade förskolan, den första i kommunen, funnits i fem år.

– Det är otroligt mycket som har förändrats sedan dess, säger hon.

Inför jubileet har hon tittat på bilder från förskolans första decennier och slagits av skillnaden mot dagens barngruppe­r. Ofta var det två till tre personal på åtta barn.

– Det var det som var bättre förr, att vi var fler pedagoger och färre barn. Man hann med barnen på ett annat sätt än man gör i dag, säger hon.

Med många vuxna kunde man ofta åka iväg med barnen på små och stora äventyr utanför förskolegå­rden, berättar Bettan Jinneklint.

– Till exempel åkte vi iväg hela förskolan till Sättra på Adelsö och var där en hel dag. Vi packade ner madrasser och allt, och kokerskan följde med och lagade mat där, säger hon.

Förskolan åkte också till Skansen och hem till olika personal.

– Och på sommaren gick vi runt hörnet och badade med barnen vid badstrande­n här nere. Det kan vi inte göra lika lätt nu. Det är grädden på moset i dag, säger hon.

Kompetenta barn En annan stor förändring är barnen, tycker Bettan Jinneklint. De är mer kompetenta och kan mer i dag. Kraven på dem är också högre.

– På grund av att vi har så stora barngruppe­r så måste de kunna saker tidigare. Som att kunna klä på sig och äta själv tidigare i dag, säger hon.

Pedagogern­a jobbar också med lärande på ett annat sätt. När Ekendal öppnade var förskolans enda målsättnin­gen att barnen skulle ha det bra medan föräldrarn­a arbetade. Det skrattade dagens pedagoger åt när de läste.

– I dag har vi jättelånga beskrivnin­gar på vilka mål vi och barnen ska uppnå. Det är ett helt annat arbetssätt i dag, säger Bettan Jinneklint.

Det skrattade dagens pedagoger åt när de läste.

 ??  ??
 ?? FOTO: LISA HALLDÉN ?? BILD. Arvid Wiman och Tyra Orto målar tillsamman­s med Bettan Jinneklint, inför utställnin­gen på jubileet.
FOTO: LISA HALLDÉN BILD. Arvid Wiman och Tyra Orto målar tillsamman­s med Bettan Jinneklint, inför utställnin­gen på jubileet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden