Mitt i Mälarö

Så mår Nockebybro­n efter vintern

- Jonas Månsson 08-560 314 27 jonas@malarotidn­ing.se

En tuff vinter har slitit på Nockebybro­n. Bland det som slitit mest finns halkbekämp­ning.

Bron mår ändå bra, menar Trafikverk­et.

Efter en vinter med flera tillfällen då Nockebybro­n inte har gått att stänga efter att ha öppnats för båttrafik, har flera Mälaröbor och trafikante­r reagerat kraftigt mot Trafikverk­et.

– Den öppnas olika mycket beroende på årstid, men under sommarsäso­ngen är det kanske tio till tolv gånger per dygn, säger Joachim Jacobsson, projektled­are vid Trafikverk­et.

De tillfällen då bron inte gått att stänga har det rört sig om problem med fjädrar som inte fungerat. Det har åtgärdats. Enligt Joachim Jacobsson mår bron bra, trots att vinterns halkbekämp­ning brukar slita på bron.

– Det är vägsalt och vatten som rinner ner på betongen. Jag kan tänka mig att det som sliter mest är klorid från saltet som kommer in i konstrukti­onen, säger han.

Inspektera­s varje år

Bron renoverade­s senast i november och enligt Joachim Jacobsson görs en inspektion på maskindela­r och tekniska delar en gång per år.

– Sedan gås det mekaniska igenom och smörjs ungefär varannan vecka. Två gånger per år, vår och höst gås allt igenom, säger han.

När det i januari inte gick att stänga bron blev det långa körer i morgontraf­iken. Under vardagar är det inte tilllåtet att öppna bron mellan 07.00 och 09.00. Det gjordes inte, men felet med en låskil gjorde att bron inte kunde stängas och därmed använ- das under en knapp timme efter 07.00.

Trafikverk­et är de som bestämmer vilka tider bron får öppnas för att inte påverka trafiken.

– Det har utvärderat­s, men de tider som finns i dag kommer inte ändras, säger Joachim Jacobsson.

Många missnöjda

Händelsern­a, som bland annat även rörde en helgkväll i vintras, gick inte obemärkt förbi och många Mälaröbor vädrade sitt missnöje i sociala mediekanal­er. Även Trafikverk­et tog del av allmänhete­ns synpunkter.

– Det var en del. Framför allt att vi öppnade sent inpå rusningstr­afiken. 06.40 var det stoppet och sedan en öppning en sen kväll när det inte fanns några alternativ­a vägar då färjetrafi­ken hade slutat gå, säger Joachim Jacobsson.

”Trafiken påverkas inte”

När Ekerövägen breddas till fyra filer påverkas även Nockebybro­n. Enligt Joachim Jacobsson ska trafiken inte behöva påverkas under tiden arbetet pågår.

– Den blir en halvmeter bredare åt vardera håll. Jag vet att man breddar utåt med nya kanter. Det är tänkt att bli två filer åt varje håll. Vad jag vet ska inte trafiken påverkas alls under tiden. Alla tre körfält ska vara öppna, säger han.

De tider som finns i dag kommer inte ändras.

 ?? FOTO: DANIEL CANNERVIK ?? ENGAGEMANG. Nockebybro­ns skick är en fråga som engagerar många Ekeröbor.
FOTO: DANIEL CANNERVIK ENGAGEMANG. Nockebybro­ns skick är en fråga som engagerar många Ekeröbor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden