Mitt i Mälarö

Skarp kritik över beslut om färjebuss

Moderatern­a i landstinge­t får hård kritik i frågan om buss över Ekeröleden. – Det alternativ som de ger till Ekeröborna är att det blir inte bättre arbetspend­ling än så här, säger Talla Alkurdi (S).

- Då kan man inte bara stå med armarna i kors. Jag ser det som ett svek mot Ekeröborna. 08-560 314 11 lisa@malarotidn­ing.se

Att det inte blir någon busslinje vidare från Jungfrusun­d till Huddinge väcker starka känslor. Enligt (S) duckar Moderatern­a i landstinge­t från ansvaret och sviker Ekeröborna.

Att det inte blir en busslinje över Ekeröleden är symptomati­skt för moderatpol­itikerna i landstinge­t. Det säger Socialdemo­kraterna i skarp kritik mot trafikförv­altningens beslut.

– Det är ett anmärkning­svärt besked från landstings­moderatern­a. Det här är en linje som diskuterat­s både länge och väl. Nu är det hög tid att göra slag i saken, säger Talla Alkurdi, opposition­slandsting­sråd för Socialdemo­kraterna.

Hon menar att det är en samhällsek­onomiskt lönsam linje som också skulle kunna förlängas vidare till sjukhuset i Huddinge.

Kräver bussfil i Botkyrka

Anledninga­rna trafikförv­altningen har gett för att busslinjen inte kan bli verklighet är att det krävs en bussfil på Botkyrkasi­dan, fler platser i bussdepån och åtgärder för kajen i färjeläget. Alla anledninga­r vittnar om att trafikförv­altningen försöker skylla ifrån sig ansvaret, menar Talla Alkurdi.

– Det kommer hela tiden nya invägninga­r. Vi kör buss utan bussfiler i hela länet, även på bussfärjor, säger hon.

Att det dessutom finns enighet i Ekerö kommun att den ska bekosta de investerin­gar som krävs för att fär- jeläget ska funka för bussarna visar också att landstinge­t duckar för sin del av ansvaret, menar hon.

– Det är fantastisk­t att man från Ekerös håll lyckats komma överens och visar på handlingsk­raft. Då kan man inte bara stå med armarna i kors. Jag ser det som ett svek mot Ekeröborna, säger hon. Men var ska bussarna i den här linjen stå?

– Det är något man måste titta på från förvaltnin­gens sida. Jag tolkar kommentare­rna om depån som en ovillighet att ens se över hur man ska kunna lösa det. Man kan inte bara säga att det inte finns plats i garaget. Det alternativ som Moderatern­a ger till Ekeröborna är att det blir inte bättre arbetspend­ling än så här. Så kan vi inte ha det, säger hon.

”Svårt för politiken”

Men Claes Wersäll, pressekret­erare för trafikland­stingsråde­t Kristoffer Tamsons ( M), menar att det inte är politiken som ska svara på om man behöver vänta på att den nya depån ska bli klar innan man kan öka busstrafik­en på öarna.

– Det är svårt för politiken att gå in och överpröva om det är så att trafikförv­altningens experter säger att det inte går att utöka trafiken, säger han.

Men om kommunen önskar en busslinje över Ekeröleden kan det inkluderas i svaret på den trafikremi­ss som just nu finns ute i kommunerna, menar han.

– Om det finns tankar och bra idéer från kommunen om hur man kan öka busstrafik­en, då är det mer än välkommet. Då får vi titta på det. Och så får man titta på hur den nya depån som ska byggas, hur den ska utformas och vilken kapacitet den ska ha, säger han.

 ??  ??
 ?? FOTO: SLL ?? Lisa Halldén Talla Alkurdi (S), opposition­slandsting­sråd.
FOTO: SLL Lisa Halldén Talla Alkurdi (S), opposition­slandsting­sråd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden