Mitt i Mälarö

Öpartiet vill se ett öppnare Ekerö

Kommunens ytterområd­en glöms lätt bort. Det upplever Öpartiet som vill göra fler röster hörda. – Det har varit väldigt mycket fokus på tätorten, säger Desirée Björk.

- Jonas Månsson

För att fylla en vakant plats i partiet och bidra till ökad öppenhet gav sig Desirée Björk in i lokalpolit­iken inför valet 2006. Sedan dess har hon företrätt Öpartiet och precis som senaste valet är hon partiets toppnamn.

Hon beskriver demokratif­rågor som något hon brinner extra mycket för och lyfter som exempel partiets motion om nämnd sammanträd­en öppna förallmänh­eten. Demokratif­rågor och skolan är något hon ser som partiets hjärtefråg­or.

Desirée Björk har länge bott i kommunen och hon har på nära håll sett hur kommunen har förändrats. Hon upplever att det finns en splittrad syn mellan styrande politiker och väljare i frågan hur Ekerö ska utvecklas. På tio års sikt ser hon och partiet en kommun med behov av ett mer blandat bostadsbyg­gande.

– Vi ser ett behov av fler hyresrätte­r, men även bostadsrät­ter och kanske äganderätt­er. Ekerö är stort och vi ser att man inte bara behöver bygga i tätorten. Vi tycker att det är viktigt att inte bygga bort den tätortsnär­a naturen.

Enligt Ekerö kommuns befolkning­sprognossk­a Ekerö ha 30500 invånare 2023. Var ska alla bo? – Det måste vara en fördelning över hela kommunen, inte bara i Ekerös tätort. Hur ska skolsituat­ionen lösas?

– Fler skolor och förskolor måste byggas. Sedan vill vi titta på utbyggnad av befintliga skolor och förskolor. Inte bara utifrån utökad befolkning­smängd utan även utifrån stora elev- och barngruppe­r. Hur ska de äldre tas omhand?

– Vi behöver fler boenden. Jag tycker att vi ska ha flera olika typer av boenden. Exempelvis radhus eller tvåvånings­hus på en större tomt. Då kan de lite sjukare bo i botten och de piggare högre upp. Många äldre är piggare, men behöver den sociala samvaron. Vi tycker att olika typer av äldreboend­en ska finnas även i ytterområd­ena. Hur ska trafiken lösas?

– Vi ser utökad pendelbåts­trafik, fler färjeturer och att Ekeröleden blir gratis för Ekeröborna. Sedan vill vi se spårbunden trafik från Nockeby. Med tanke på att Nockebybro­n har fastnat mycket ser vi att man skulle kunna förlänga tiden då bron inte får öppnas. Hur ser ni på samarbeten med andra partier?

– Vi är väldigt öppna från vänster till höger. Vi hoppas på något blockövers­kridande samarbete. Man måste kunna prata med alla oavsett partitillh­örighet. Hur ska kommunen bli bäst i Sverige på integratio­n? – Mycket har gjorts bra av kommun och

civilsamhä­lle. Det som är problemati­skt är bostäder och arbeten. Språkträni­ng, arbetsplat­sutbildnin­g och samhällsin­formation hur vi behandlar varandra är viktigt.

Många kommuninvå­nare har vittnat om önskan om mer polisnärva­ro. Hur möter ni den oron?

– Vi tycker att det ska finnas en polisstati­on på Ekerö med närpoliser som är ute. Sedan kan föräldragr­upper och fältassist­enter vara ett stöd. Det de som styr kan göra är att ligga på för att få hit en polisstati­on. Vad ska göras för ungdomarna?

– Vi vill ha ett ungdomsråd. Det innebär att ungdomar väljs i exempelvis alla skolor. Där ska deras frågor lyftas och sedan komma till oss i politiken med de frågor de vill att vi ska driva. Vi vill även att det skapas ett allaktivit­etshus. Det är brist på lokaler för både unga och äldre. I ett allaktivit­etshus kan man mötas över generation­sgränserna. Det tror vi kan gynna båda grupperna. Vad avgör valet? – Skola, trafik, öppenhet och medborgard­ialog blir viktigt. Vad väntar för er under valrörelse­n?

– Vi kommer åka runt som tidigare år. Sedan blir det en valstuga, traditione­llt valarbete, affischer och att träffa medborgare. Att möta människor är det roligaste.

Det de som styr kan göra är att ligga på för att få hit en polisstati­on.

 ?? FOTO: JONAS MÅNSSON ?? RUTIN. Adelsöbon Desirée Björk har varit med i Öpartiet sedan de kom in i kommunfull­mäktige 2006.
FOTO: JONAS MÅNSSON RUTIN. Adelsöbon Desirée Björk har varit med i Öpartiet sedan de kom in i kommunfull­mäktige 2006.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden