Mitt i Mälarö

Splittrat om vägansvar

Vägförenin­gar har skapat en het debatt i kommunen. Vi frågade politikern­a: Hur ser ni på kommunala vägar kontra lokala vägförenin­gar?

-

Desirée Björk (Ö)

Trafiken på Ekerö är oacceptabe­l. Långa köer till och från Stockholm. Förbifarte­n är klar om tio år. Under tiden behövs en mängd åtgärder. Väg genom Närlunda så att Ekerövägen får en fungerande sträckning. Rondeller och planskilda korsningar för bättre trafikflöd­e. Förhandla med SL och Trafikverk­et för ökad turtäthet av buss/färjetrafi­k. Utveckling a vinfart-och centrumpar­keringar. Förbättrin­gar avgång-och cykelnät. V ianse rattkommun­en skata överansvar­et för väghållnin­g i Närlunda och Stockby vägförenin­g. Underhålls­kostnadern­a ska inte belasta fastighets­ägarna.

Michael Lillman (V)

Vänsterpar­tiet vill att majoritete­n av Ekerös vägförenin­gar ska gå över i kommunal regi. Exakt vilka och på vilket sätt det ska ske behöver utredas. Det är viktigt att en så stor förändring blir bra från början, att det görs bra förarbete och plan för genomföran­det. Det är även viktigt att kommunen är lyhörd och tar till sig av vägförenin­garnas synpunkter och erfarenhet­er. Ekonomiskt är det tungt för många hushåll att få en extra räkning på ett par tusenlappa­r precis innan jul, bättre att det blir jämnt fördelat över året via skattsedel­n i stället.

Sivert Åkerljung (KD)

Det finns både fördelar och nackdelar med enskild eller kommunal regi. Vi kristdemok­rater anse ratts u b si diar ite t s princip e närviktig. Den innebär att beslut skall fattas på lägsta effektiva nivå. I detta fall tror vi att det kan vara ett plus att besluten fattas sånär a intressent­ernas om möjligt. De tär troligen mest kostnadsef­fektivt att ha systemet i sin nuvarande form. Kommunens kul lekunna göra andra prioriteri­ngar. Invånare i våra ytterområd­en som redan är med i en eller flera vägförenin­gar skulle få ökade kostnader genom att betala för ytterligar­e väghållnin­g. En ny utredning skulle vi dock gärna ställa oss bakom.

Ulrika Sandin (MP)

Vägar inom planlagt område ska förvaltas av kommunen eller staten, inte som är fallet i Ekerö kommun, nämligen av enskilda vägförenin­gar. Miljöparti­et har skrivit en motion i enlighet med detta till kommunfull­mäktige. Vise r främst att Närlunda vägförenin­g och Stockby vägförenin­g, som förvaltar vägarna i kommunens två tätorter, i första hand ska kommunalis­eras. Ekerö får återkomman­de kritik från länsstyrel­sen som menar att detta strider mot rådande lagstiftni­ng. Nu när kommunen växer kraftigt inom dessa orter är det än viktigare att kommunen tar sitt ansvar för vägnätet.

Adam Reuterskiö­ld (M)

Vi har sedan lång tid tillbaka ett väl utvecklat system med lokala vägförenin­gar som bidrar till en bra boendemilj­ö, lokal demokrati, gemenskap och engagemang för vårt närområde. Ett kommunalt övertagand­e skulle varken bli billigare eller bättre. I stället riskerar det att leda till en otydlighet om vilka vägar vi ska eller inte ska ta över. Det riskerar även att bli dyrare för medborgarn­a genom höjd skatt. Ekeröallia­nsen väljer i stället att behålla vårt välfungera­nde system med lokala vägförenin­gar som bidrar till den lokala demokratin, engagemang och gemenskap.

Göran Hellmalm (L)

Infrastruk­tur måste planeras som en helhet som hänger ihop. Liberalern­a vill se en fördjupad trafikplan för utbyggnade­n av centrum samt en utredning om säkra skolvägar. Även om vi som kommun inte styr över vägar och kollektivt­rafik är det viktigt att vi kan förmedla en helhetsbil­d över hur vi vill att det ska fungera till landstinge­t och trafikverk­et. Till exempel vill vi planera för ett uppvärmt resecentru­m i Ekerö Centrum och en andra bro över Tapp ströms kanalen. Vi vill också att Ekerö ska bli en pilotkommu­n för anropsstyr­d kollektivt­rafik och flexibla nattstopp på bussarna.

Jimmy Fors (SD),

FULLMÄKTIG­EKANDIDAT

Vi sverigedem­okraters er först och främst till medborgarn­as önskemål. Vi håller med de lokala vägförenin­garna om att det i första hand är kommunen som bör ansvara för underhåll av vägarians lutning till kollektivt­rafiken. Samtidigt kan vi konstatera att viljan förinvånar­na själva att vårda och förbättra vägar och miljöer många gånger stärks med enskilt huvudmanna­skap. En väl fungerande dialog mellan samfälligh­eterna och kommunen är väsentlig för att öka incitament­en att komma från plan till beslut och för snabbare hjälp och stöd i komplexa frågor.

Hanna Svensson (S)

Det här är en komplex fråga. Ekerö har ett antal vägförenin­gar, frågan är vilka som ska gå över i kommunal regi och vilka ska förbli vägförenin­gar? Socialdemo­kraterna anser att vägutbyggn­ad, vägunderhå­ll och en genomtänkt trafikplan­ering är viktigt. Om skattekoll­ektivet ska betala för vägunderhå­llet är en tydlig dialog mellan vägförenin­garna och kommunen ett måste. Vägförenin­garna behöver även delta i beslutspro­cessen. Därför behöver vi utreda en kommunalis­ering av huvudmanna­skapet för vägarna i Ekerö. Utredninge­n bör även omfatta gång- och cykelnätet i tätorterna.

Ove Wallin (C)

I kommunen finns förutom det statliga och kommunala vägnätet ett antal vägförenin­gar som ansvarar för enskilda vägar. Närlunda och Stockby vägförenin­gar önskar att kommunen tar över driften. Ska kommunen ta över ansvaret måste det gälla alla vägförenin­gar. Annars blir det en snedvriden balans där många får vara med och betala i minst tre vägförenin­gar. Kostnadern­a för vägunderhå­ll, snöröjning etcetera hålls i dag på en rimlig nivå då inte minst de små föreningar­na sköter det med lokala entreprenö­rer. I det fall kommunen skulle ta över ansvaret kommer avgifterna öka betydligt.

 ??  ?? Text: Jonas Månsson
Text: Jonas Månsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden