Mitt i Mälarö

Svensson är redo att styra Ekerö från morgondage­n

Ekeröallia­nsen ska inte luta sig tillbaka och tro att de sitter säkert i förarsätet. Det menar opposition­srådet Hanna Svensson (S) som laddar för ledning.

- Lisa Halldén

Ekerö må ha varit moderatsty­rt länge, men Hanna Svensson tror inte att ett maktskifte är omöjligt.

– Ekeröallia­nsen är inte särskilt stark. De har inte någon stor mandatöver­vikt i fullmäktig­e. Jag tycker inte det är ett självklart läge. Det är många som är väldigt missnöjda med Moderatern­as politik här ute, säger hon.

Om man varit i opposition länge kan det vara frestande att lova vitt och brett, eftersom ett eget styre kan verka avlägset. Men Hanna Svensson är mycket medveten om att hon ska kunna krävas på ansvar för sina löften.

– Grunden är att den politik som jag för, den ska också gå att förverklig­a. Om Ekeröallia­nsen välter i morgon ska min budget hålla och jag ska kunna styra, säger hon.

Många löften handlar om barn och unga. Dessutom tror Hanna Svensson att byggandet måste få fart.

– Man kan göra på andra sätt. Nu kommer färdiga förslag som klistras på. Om man i stället jobbar med medborgard­ialoger och gör medborgarn­a delaktiga i projekten så slipper vi många överklagan­den och processen går fortare, säger hon. Enligt Ekerö kommuns befolkning­sprognos ska Ekerö ha 30 500 invånare

2023. Var ska alla bo?

– Vi måste bygga fler flerfamilj­shus, för att inte göra villamatto­r över hela kommunen. Vi vill ha kvar grönområde­n och då måste vi ha andra typer av boenden. Vi behöver bygga där vi har kollektivt­rafiken och inte göra människor beroende av att åka bil. Hur ska skolsituat­ionen lösas?

– Vi behöver bygga fler skolor. Nu är ju en ny skola på gång på Bryggaväge­n men det tar sin tid och man hade önskat att man satt igång med den tidigare. Vi behöver minst en till skola i Ekerö centrumomr­ådet, och ytterligar­e skola på Färingsösi­dan. Och det behöver vi börja planera nu. Vi kan inte börja planera när vi har kniven på strupen och barngruppe­rna blir för stora. Hur ska de äldre tas omhand?

– Nu är det dags att sätta fart och planera nästa äldreboend­e. Och så tycker jag vi ska se över möjlighete­n till ett trygghetsb­oende som kan vara ett mellanboen­de för de äldre som inte är så sjuka men som ändå behöver stöd. Hur ska trafiken lösas?

– Vi måste se till att fler tycker att det är en bra idé att välja bort bilen, och det behöver vi jobba på i både landstinge­t och kommunen. Vi driver på möjlighete­n att få skytteltra­fik från Tappström till Brom-

maplan och en lokal trafik som inte går hela vägen till Brommaplan och fastnar i de köerna. Hur ska kommunen bli bäst i Sverige på integratio­n?

– Vi ska fortsätta ta emot i den här kommunen för vi har jättegoda förutsättn­ingar. Här finns det möjlighete­r och en vilja att integrera andra människor. Kommunen ska fortsätta samordna engagemang­et. Och bygga bostäder.

Många kommuninvå­nare har vittnat om önskan om mer polisnärva­ro. Hur möter ni den oron?

– Polisen behöver vara här ute mer. Nu har vi ju en polisbrist och det är en statlig fråga att skapa fler utbildning­splatser. Det har man gjort och det får väl effekt om några år. Det vi kan göra nu är att som vuxna bli bättre på att synas ute. Vad ska göras för ungdomarna?

– Vi ska ha ett aktivitets­hus som både ungdomar och pensionäre­r kan ha tillgång till. Det behövs lokaler för olika typer av kultur, för de som inte vill hålla på med fotboll, som replokaler. Och någonstans där man bara kan ta en fika. Vad avgör valet?

– Det är avgörande hur det går nationellt. Men så hoppas jag att det kan vara avgörande att man ser att den politik som förts här inte har hjälpt Ekerö på bästa sätt.

Vi måste se till att fler tycker att det är en bra idé att välja bort bilen.

 ??  ??
 ?? FOTO: LISA HALLDÉN ?? FART. Hanna Svensson (S) vill att byggandet ska planeras bättre och göras mer effektivt.
FOTO: LISA HALLDÉN FART. Hanna Svensson (S) vill att byggandet ska planeras bättre och göras mer effektivt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden