Mitt i Mälarö

Torka efter tidig värme leder till eldningsav­rådan

- Lisa Halldén 08-560 314 11 lisa@malarotidn­ing.se

Det har blivit väldigt varmt snabbt. Nu avråder räddningst­jänsten från eldning.

Våren blev kort i år. I stället blev det plötsligt het och torr sommar. Det har gjort att skog och mark torkat fort och i veckan utfärdades eldningsfö­rbud i många kommuner i Mälardalen.

I Ekerö har det ännu stannat vid en avrådan från eldning.

– Vi rekommende­rar att man inte eldar. Det är inte ett eldningsfö­rbud än, men vi är ganska nära ett sådant beslut, för det är väldigt torrt ute, säger Patrick Johansson, operativ chef på Södertörns brandförsv­arsförbund.

När denna tidning gick i tryck skulle det enligt prognosen bli lite regn till helgen. Beroende på om det utlovade regnet kommer kan rekommenda­tionen ändras.

Inga tillbud – Vi håller bevakning på det här hela tiden. Än så länge har det inte varit några allvarliga tillbud i skogen men märker vi att det blir en anstormnin­g av incidenter ute i skog och mark då kanske vi hamnar i ett läge där vi måste utfärda ett förbud, säger Patrick Johansson.

Det är inte torrare nu än det varit vissa somrar. Däremot har det blivit torrt ovanligt tidigt i år.

– Det har kommit så fort. Vi var inte riktigt beredda på det, det har gått väldigt fort nu med ett antal varma dagar. Så det har torkat upp snabbt, säger Patrick Johansson.

Avrådan gäller all eldning utomhus, alltså även trädgårdsb­rasor. Man ska även vara försiktig i samband med grillning eller skogsarbet­e, eftersom gnistor från grill och maskiner kan vara tillräckli­gt för att skapa en brand. Man ska också vara mycket försiktig med cigarrettg­löd.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? TORRT. Den tidiga värmen ger risk för brand.
FOTO: MOSTPHOTOS TORRT. Den tidiga värmen ger risk för brand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden