Mitt i Mälarö

Girighet före förtroende

- Johan Sundqvist, Sandudden

I Mälarö Tidning nr 17 lyftes det fram i redaktione­ll text att ”Få Ekeröbor litar på sina lokala politiker”. Lustigt nog var artikeln illustrera­d med en bild av de högavlönad­e kommunalrå­den Adam Reuterskiö­ld 90 822 kr/mån och Hanna Svensson 70 966 kr/mån. I vanlig ordning tillsamman­s.

Min fundering är givetvis hur det är möjligt att dessa två inte själva förstår att för att återfå förtroende så måste de skapa förtroende för sig själva och för den s.k. politik som de står för.

I mina ögon är de löner som de båda uppbär en symbol för dels distansen mellan dem själva och medborgarn­a och dels ett bevis på hur lättvindig­t de hanterar våra gemensamma skattemede­l.

För att skapa någon form av relation så är genomsnitt­sinkomsten i Sverige cirka 32 200 kr/mån och en riksdagsle­damot tjänar 65 400 kr/månaden. Tycker du som medborgare i Ekerö att det är rimligt att Adam Reuterskiö­ld tjänar tre gånger så mycket på sitt politiska uppdrag som genomsnitt­sinkomsten i Sverige? Jag tycker det inte.

Hur är det då möjligt att dessa två, en moderat och en socialdemo­krat kan ha tillskansa­t sig dessa löner? Mycket enkelt, det råder en ohelig allians mellan moderater och socialdemo­krater när det gäller att utforma löner och arvoden till sig själva.

Det är nämligen så att kommunfull­mäktige tillsätter en arvodeskom­mitté inför varje mandatperi­od som utformar dessa fantasilön­er. I denna kommitté har moderatern­a och socialdemo­kraterna alltid haft samma uppfattnin­g. Det har inneburit att inga andra partier har kunnat påverka hur löner eller arvoden fördelats. Störst har gått först.

Så länge enskilda individer och politiska partier ser politiken som en karriärväg och en födkrok snarare än ett kall och en vilja att åstadkomma något bättre för oss alla här på Ekerö så kommer ni Adam och Hanna aldrig att åtnjuta vårt förtroende. Det är djupt sorgligt för hela det lokala demokratis­ka systemet att ni inte själva ser denna koppling och gör något åt det.

Det är dags att städa trappan uppifrån och den börjar med er – Adam och Hanna!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden