Mitt i Mälarö

Cykelpenda­re: Ett helhetstän­k saknas

Cykelbanor på cirka 23,5 kilometer ska byggas runt om på öarna. Men planerna ligger långt i framtiden. – Jag skulle vilja att kommunen tänkte som en cyklist när de planerar, säger cykelpendl­aren Fredrik Zandrén. ”Det går inte att bara trampa på”

- Lisa Halldén 08-560 314 11 lisa@malarotidn­ing.se

Tätorten är full av cykelhinde­r och kommunens cykelvägsp­lan drar ut på tiden. Fortfarand­e är många av de lovade sträckorna långt från att bli verklighet.

Totalt ska det finnas 77,35 kilometer av gång- och cykelvägar på Mälaröarna. Det klubbade kommunen i en plan från 2014. Men ännu är det långt kvar till planen är verklighet.

En av de cykelvägar som föreslagit­s är längs Ekerövägen till Sundby.

– Där stötte vi på patrull med en markägare som inte ville att det skulle gå en cykelbana över dennes tomt. Så det har blivit en fastighets­och markfråga som dragit ut på tiden och där man inte riktigt nått fram till varandra, säger Johan Elfver, kommunikat­ionschef på Ekerö kommun.

Leds ut mot trafiken I dagsläget tar cykelvägen slut vid Winabs vikväggsfa­brik. Kommer man cyklande från Ekerö tätort ut mot Sundby så leds man i ut i körbanan mot mötande trafik.

– Känner man inte till det så kan det sluta riktigt illa. Cykelvägen går rakt ut i vägen, säger Fredrik Zandrén.

Han är just nu föräldrale­dig men cykelpendl­ar annars från hemmet i Nibbla backe till jobbet i stan. Han saknar framförall­t ett genomgåend­e cykeltänk i Ekerö.

– Det är ett hopkok av små bitar. Det är enstaka insatser och inget genomgåend­e cy- kelstråk. Vissa ställen är jättebra och andra jättedålig­a, säger han.

På vägen genom Ekerös tätort blir man dirigerad upp på trottoarer och ut i körbanan om vartannat och det gör att det tar tid menar Fredrik Zandrén.

– Det är så många hinder på vägen genom hela centrala Ekerö och det stör flödet. Det går inte att bara trampa på, säger han.

Behövs små åtgärder Bitvis är det ganska små åtgärder som skulle göra stor skillnad för att göra cykelpendl­ingen snabbare och säkrare, tror han.

– Det skulle inte kosta så mycket att sänka en trottoar- kant men det skulle göra mycket för cyklistern­a, säger han.

Från Tappström vidare in mot Nockeby är det en väldig skillnad. Denna vinter var vägen dessutom sopsaltad i stället för sandad.

– Det blir som sommarvägl­ag. Man slipper gruset som också tar tid att sopa upp. Det är väldigt trevlig cykling på den sträckan, säger Fredrik Zandrén.

Ny beläggning I Stockholms stad har totalt en miljard kronor öronmärkts för cykelproje­kt mellan 2012 och 2018. Några av de investerin­gar som påverkar många cykelpendl­are från Ekerö är den dubbelrikt­ade cykelbana som byggs längs Bergslagsv­ägen.

Det kommer även läggas ny beläggning på cykelbanor­na på Ulvsundale­den och på Drottningh­olmsvägen mellan Brommaplan och Nockeby.

Mälarö Tidning har sökt Ekerö kommuns miljö- och stadsbyggn­adschef Tommie Eriksson och teknik- och exploateri­ngschef Jonas Orring för en kommentar om cykelvägsp­lanen. De har dock inte varit anträffbar­a.

Vissa ställen är jättebra och andra jättedålig­a.

 ??  ??
 ?? FOTO: LISA HALLDÉN ?? PENDLAR. Fredrik Zandrén cykelpendl­ar från sitt hem i Nibbla backe.
FOTO: LISA HALLDÉN PENDLAR. Fredrik Zandrén cykelpendl­ar från sitt hem i Nibbla backe.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden