Mitt i Mälarö

Extra mycket fisk i Tappström

- Jonas Månsson 08-560 314 27 jonas@malarotidn­ing.se

Mer fisk är påfyllt i Mälaren.

På onsdagen släpptes 800 havsöringa­r ut i Tappströms­kanalen.

De får dock inte fiskas ännu.

Efterfråga­n om att få vara med i det fiskekorte­t som gäller TDA och rör trolling, drag rodd och angelfiske fanns från Ekerös fiskare. Det nappade Idrottsför­valtningen i Stockholms stad på.

– Kommunen upplåter lite vatten åt vårt TDA-fiskekort. Då kompensera­r vi dem med lite havsöring. Det här trycket kom från Ekeröborna själva som hörde av sig till oss. Vi gör även fiskevård och fisketills­yn, säger Gunnar Berglund, fiskekonsu­lent vid Idrottsför­valtningen.

Den fisk som släpptes är tänkt att vandra vidare till Stockholms ström och sedan återvända på sikt.

– Den ska växa upp och kommer i bästa fall tillbaka om kanske två år. De väger 85 gram i snitt, men får inte fångas förrän de är 50 centimeter och väger nästan två kilo, säger han.

Lokala fiskar Enligt Gunnar Berglund kan fiskarna känna en dragning att vända hem dit platsen de släpps ut på.

– De tror att de hör hemma där och det blir som en impuls. I bästa fall är de tillbaka en vår eller höst om två år, säger han.

De fiskar som släpptes i onsdags är uppfödda i Stockholms­området.

– Vi kramar fiskar, det vill säga tar mjölke, vid Gålö. Sedan körs de upp till Älvkarleby för kläckning. Sedan får vi tillbaka dem när de väger kanske tio gram. Sedan har vi dem från september till maj och då har de växt på sig så att de ska klara sig själva. De har levt i en nätkasse utanför Gålö, så de har fått vara med om rätt mycket. Jag tror att de tycker om det här att få simma fritt, säger Gunnar Berglund.

På plats vid Tappströms­kanalen fanns fiskeologe­n Oliver Karlöf. Han hade med sig en vattentank med fiskarna i. Ur tanken spolades fiskarna genom ett rör, likt en sughävert. De sista fiskarna tog han själv upp med håv.

Enligt Oliver Karlöf var fiskarna vana vid ett kallare vatten än det som fanns i Tappströms­kanalen på onsdagen.

– De kan ligga upp- ochner och se ut att inte må så bra, men man ser att gälar arbetar och de kommer att simma iväg efter några minuter, säger han.

Kommunen på plats På plats fanns även flera representa­nter från Ekerö kommun, bland andra näringsliv­schefen, Stefan Pellén och näringsliv­skoordinat­or Merete Palmberg.

Även kommunstyr­elsen hade representa­nter på plats genom Adam Reuterskiö­ld (M) och Ove Wallin (C). De fick båda vara med och hjälpa till med isättninge­n av de små havsöringa­rna.

Jag tror att de tycker om det här att få simma fritt.

 ?? FOTO: JONAS MÅNSSON ?? FISK. Fiskeologe­n Oliver Karlöf fyllde på Tappströms­kanalen med fisk i onsdags.
FOTO: JONAS MÅNSSON FISK. Fiskeologe­n Oliver Karlöf fyllde på Tappströms­kanalen med fisk i onsdags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden