Mitt i Mälarö

Okänd trafikrege­l kan rivas upp

- Lisa Halldén 08-560 314 11 lisa@malarotidn­ing.se

Hurra – nu ska skateboard­åkning bli tillåtet!

För nej, det har det faktiskt inte varit tidigare.

Enligt lokala trafikregl­er i Ekerö kommun är det faktiskt förbjudet att åka skateboard. Regeln infördes 1977 då skateboard­s, så kallade rullbrädor, av många uppfattade­s som ett problem.

Nu föreslår byggnadsnä­mndens ordförande Arnulf Langlet (M) att förbudet ska upphävas. Han är själv gammal skejtare och minns hur det skapade problem när det begav sig.

– Man åkte många gånger på platser som inte var så populära och polisen jagade en. Jag tror många av oss som växte upp på 70-talet och åkte skateboard kände problemati­ken, säger han.

Den gamla regeln tillhör de lokala trafikföre­skrifter som finns som komplement till de vanliga trafikregl­erna. Där står det att förbudet mot rullbrädor gäller på samtliga vägar, gator, torg. Det är alltså i praktiken förbjudet att i dag rulla nedför gatan på en skateboard, överallt.

– Polisen skulle kunna stå där och plocka dig för att det är förbjudet, säger Arnulf Langlet.

Men att skateboard­are som är ovetande om detta förbud faktiskt skulle straffas är inte troligt.

– Jag vet inte om det skett tidigare på -70 och -80-talet, men på senare tid har jag inte hört eller sett att någon blivit lagförd det på något sätt. Polisen har ju annat som de behöver prioritera, säger han.

Arnulf Langlets förslag ska beslutas om i byggnadsnä­mnden 25 maj. Han tror inte att det kommer stöta på patrull utan att det blir ett rent formellt klubbande.

När det lokala förbudet är borta går skateboard­s under de vanliga trafikregl­erna.

– Den som färdas på sådana här anordninga­r räknas som gångtrafik­anter. Men samtidigt är de ändå fordonsför­are och därför måste de även visa hänsyn, säger Bo Göingberg, utredare på Transports­tyrelsen.

Polisen skulle kunna stå där och plocka dig för att det är förbjudet.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? RULL. Ett gammalt förbud kan lättas.
FOTO: MOSTPHOTOS RULL. Ett gammalt förbud kan lättas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden