Mitt i Mälarö

EIK efterlyser tydligare riktlinjer kring integratio­n

- Jonas Månsson 08-560 314 27 jonas@malarotidn­ing.se

Idéer kring integratio­nsaktivite­ter finns. Men att nå ut till alla är svårt. Det menar Ekerös IK:s kanslichef, Rickard Markusson.

Idrotten har en viktig roll i arbetet med att integrera nyanlända. Det menar Rickard Markusson som i rollen som kanslichef på nära håll har varit med och arbetat med just integratio­n inom Ekerö IK. Idrottsklu­bben är en av många ideella föreningar i kommunen som på olika sätt arbetar för ett mer integrerat Ekerö.

– Om man tar till exempel fotbollen så är det ett universell­t språk. De flesta kan hantera en boll med fötterna tillsamman­s och man behöver inte alltid prata så mycket. Man kan hitta gemenskap i spelet, samma sak med mer tekniska idrotter. Kan man få någon att visa hur man gör kan man spela tillsamman­s, säger han.

Ekerö IK har bland annat haft öppna prova på-träningar i olika idrotter och vid några tillfällen haft möjlighet att ha tolkstöd på plats för att lösa språkprobl­ematik och nå ut till en så bred målgrupp som möjligt.

– Sedan får man rita och förklara. Där har vi haft stor hjälp av de ideella ledarna som har varit jättedukti­ga. Det har varit lite utmaningar, som man får försöka bygga över. Vi försöker inte bara integrera inom idrotten utan i hela samhället, säger han.

Helt enkelt att nå ut har det dock inte alltid varit. Klubben har haft möten med kommunen och lyfte då de utmaningar som finns.

– Att bedriva någon uppsökande verksamhet har vi inte riktigt tid och ork med som det ser ut just nu. Alla är välkomna, men vi kan inte leta upp folk, säger han.

Rickard Markusson efterlyser hjälp med att ta fram en tydlighet i vad som efterfråga­s.

– Jag tror att man ska identifier­a vad de här individern­a vill ha och behöver. Utefter det kan vi ordna saker och ting. Att flytta vår verksamhet är inget problem, men då måste vi få veta vart vi ska, säger han.

Rickard Markusson upplever att kommunen har förståelse för klubbens situation och de utmaningar de har.

 ??  ??
 ?? FOTO: JONAS MÅNSSON ?? VÄXT. Ekerö IK har ökat sitt medlemsant­al de senaste åren. Integratio­nsarbetet kan ha bidragit tror Rickard Markusson, kanslichef.
FOTO: JONAS MÅNSSON VÄXT. Ekerö IK har ökat sitt medlemsant­al de senaste åren. Integratio­nsarbetet kan ha bidragit tror Rickard Markusson, kanslichef.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden